Vítejte a těším se na Vás.


Březen 2017

Jarní detoxikace

23. března 2017 v 8:05 | Natty |  Zdraví

Jaro a červená řepa...


Pokud chceme předejít jarní únavě a posílit svoje zdraví, zařaďme jarní kúru s červenou řepou.
Její doba konzumace pomalu končí a tak než vylezou první kopřivy, vyzkoušejme 10 - 14 dní pročistit a posílit svůj organismus.


Řepa obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitaminu C a E.

Podporuje kardiovaskulární systém - její barvivo rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic.
Snižuje krevní tlak - pijte 2 šálky šťávy denně.
Posiluje imunitní systém.
Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.
Pomáhá při rekonvalescenci, borelióze a klíšťové encefalitidě.
Má pozitivní vliv na zrak.

Zbavuje střeva jedovatých látek - denně 150 ml šťávy - a odstraňuje zácpu.
Pomáhá při ateroskleróze - doporučuje se 20 až 100 ml syrové šťávy denně.
Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům i nehtům.
Vyvolává optimističtější náladu.

Stačí odšťavňovač a balíček červené řepy, která se dá koupit v Lidlu za 14 Kč.


Postup: 500 g červené řepy okrájíme a nakrájíme na menší kousky dle velikosti otvoru odšťavňovače.
Řepu odšťavníme a uložíme do ledničky. Z tohoto množství je asi 330 ml čisté šťávy.

Pozor, nikdy nepijeme velké množství, ale dopřejeme si 5 x denně před jídlem malou štamprdličku. Kdo chce doplnit pitný režim, doplní šťávu pitnou vodou na celkové množství 200 ml.

Šťáva působí projímavě, zároveň očišťuje naše játra a i zde platí, všeho s mírou.Mrkající

Pěkný den.


Přívítejme jaro ve zdraví

11. března 2017 v 8:15 | Natty |  Zdraví


Jaro už je za okny…

Venku krásně zpívají ptáčci, sněženky ukazují své hlavičky a tak je čas, začít myslet také trochu na sebe.
Je nejvyšší čas odlehčit svůj zimní jídelníček, kdy převažovala poněkud těžší jídla a zařadit více ovoce a zeleniny, klíčků, luštěnin, ořechů a semínek.

Ideálně nám k tomu poslouží "zelené smoothie", které si můžeme sami lehce za pár korun a pár minut připravit.
Většina z nás, pokud už si smoothie děláme, je zvyklá na ovoce, ale výborná je kombinace smoothie v kombinaci se zelenou zeleninou, která má pro naše zdraví velký přínos. A jaro je k tomu ideální doba.


...za sebe - výborná kniha a doporučuji...

Ideálním pomocníkem pro začínající i nás pokročilé je kniha z nakladatelství ANAG kniha zde , kde si můžete knihu zakoupit a dozvědět se mnohem víc nejen o pozitivním účinku na zdraví, ale mnoho dalšího o superpotravinách, včetně 300 lahodných receptů, kterými můžeme obohatit svůj jídelníček.

K čemu nám pomůžou "zelená smoothie?

Zhubnout
Detoxikovat organismus
Zvýšit množství energie
Bojovat proti srdečnímu onemocnění
Předcházet cukrovce, depresím a některým druhům rakoviny
Posílí imunitu
Zlepší kvalitu vlasů a pleti

To je myslím dostatek důvodů, proč si alespoň 2 x denně dopřát "elixír zdraví" v podobě smoothie. Na začátek třeba místo dvou svačinek a postupně tak, jak komu bude vyhovovat.


Neděle
Suroviny: 1 pomeranč, 100 g ledového salátu, 250 ml vody, 1 lžíce kustovnice čínské.

Postup: Pomeranč oloupeme, nakrájíme na menší kousky, ledový salát natrháme a společně vložíme do mixéru. Přidáme vodu a rozmixujeme. Nalijeme do sklenice a dozdobíme kustovnicí čínskou.

Pondělí
Suroviny: 1 banán, hrstička mladého špenátu, 250 ml vody

Postup: Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka, lístečky omyjeme a vložíme do mixéru.
Zalijeme vodou a rozmixujeme do hladka. Popíjíme zvolna na dopolední svačinku.

Úterý
Suroviny: 250 g jahod, hrstička rukoly, 250 ml voda.

Postup: Jahody a rukolu omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme do mixéru.
Přidáme vodu a rozmixujeme. Vhodné na úvod dne.

Středa
Suroviny: Banán, jablko, pomeranč a hrstka mladých lístečků červené řepy a mangoldu.

Postup: Banán a pomeranč oloupeme a nakrájíme na kousky. Jablko zbavíme jadřince a všechno ovoce vložíme do mixéru. Lístečky omyvjeme a společně s oocem rozmixujeme. Do hotového smoothie přidáme lžíci chia semínek.

Investice do svého zdraví je ta nejlepší, kterou můžeme pro sebe a své tělo udělat. A stačí málo, kvalitní mixér, ovoce, zelenina, semínka, ořechy, klíčky apod., a pokud chceme vědět ještě více, koupit si pomocníka, který nám bude každodenním rádcem a povede nás cestou ke zdraví a spokojenosti.

Pěkné nadcházející jarní dny.


Jablečný koláč s kustovnicí

5. března 2017 v 19:10 | Natty |  Koláče

Na nedělní stůl...


To by nebyla neděle, aby na ní nebylo něco sladkého. Protože jsem měla plnou chaloupku, sáhla jsem pro listové těsto, které mám pro "strýčka Příhodu".

Jablíčka mám na košíčku stále, tak pak už jen chvilka práce a koláč je na světě. Doplnila jsem ho místo rozinkami kustovnicí čínskou, která patří mezi nejzdravější potraviny.

Suroviny: Balíček listového těsta, 4 jablíčka, cukr, skořice a kustovnice čínská. Vejce na potření.


Postup: Těsto rozválíme na dvě placky. Jednu vložíme do koláčové formy, poklademe nastrouhanými jablíčky s cukrem a skořicí, posypeme kustovnicí a uhladíme. Druhou plackou přikrajeme, okrojíme přebytečné okraje a přitiskneme. Z okrojků uděláme ozdobu, koláč potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 175°C do růžova.

Teď už jen kávička a dobrou chuť.

Pěkný měsíc březen.