Vítejte a těším se na Vás.


Den s cuketou

9. září 2016 v 10:53 | Natty |  Zelenina

Cuketa pro zdraví...

Jedna z nejlepších podzimních zelenin, která právě dorůstá ke konzumaci. Je plná vitamínů a minerálních látek, které velmi dobře působí na naše zdraví. Velké množství vitamínu B působí příznivě na naší nervovou soustavu, zlepšuje naší paměť a působí antidepresivně.

Je velmi vhodná pro hubnutí, kdy dokáže detoxikovat náš organismus od volných radikálů. Obsahuje 90% vody, přiměřeně vlákniny a je vhodná při trávicích potížích, nemocem žaludku a jater.

Její neutrální chuť je přínosem do našeho jídelníčku a lze jí připravit na mnoho způsobů, jak ve slané, tak sladké kuchyni. Takže se nebojme experimentovat a obohaťme touto zeleninou svůj podzimní jídelníček.

Cuketová polévka...

Suroviny: 1 střední cuketa, 1 kuřecí prsa, sůl, česnek, podravka, majoránka, polohrubá mouka, zelená petrželka, krutónky z chleba.


Postup: Cuketu oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Vložíme do hrnce, přidáme kuřecí prsa nebo kuřecí kosti, vodu, osolíme a stroužek česneku. Vaříme 15 minut, prsa vyjmeme a vývar i s cuketou rozmixujeme. Nalijeme zpět do hrnce, přivedeme k varu a zahustíme jednou lžící polohrubé mouky rozkvedlané ve vodě. Dochutíme podravkou, majoránkou a zelenou petrželkou. Do polévky vložíme na kostičky nakrájené maso a osmažené krutónky. Je výborná.

Cuketové bramboráčky...

Suroviny: 300 g nastrouhané cukety, 300 g nastrouhaných brambor, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 5 lžic ovesných vloček, majoránka, olej na smažení.


Postup: Cuketu a brambory nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme 5 lžic vloček a necháme nabobtnat. Přidáme vejce, ochutíme solí, pepřem, lisovaným česnekem a majoránkou. Promícháme a na oleji osmažíme do zlatova.

Cuketové zelí...

Suroviny: 1 střední cuketa, olej, cibule, kmín, cukr, ocet, polohrubá mouka.


Postup: Na lžíci oleje orestujeme jednu velkou cibuli, přidáme nastrouhanou cuketu, sůl a kmín a dusíme ve vlastní šťávě 10 minut. Zahustíme moukou a ochutíme cukrem a octem. Jemné a chuťově moc dobré.


...hotový oběd - bramboráčky, zelí a kuřecí prso...

Cuketový koláč...

Suroviny: 3 vejce, 5 lžic cukru, 150 ml oleje, 8 lžic polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 400 g nastrouhané cukety, švestky, skořice a drobenku.


Postup: Vejce s cukrem a olejem ušleháme, přidáme mouku a kypřící prášek a nakonec vmícháme nastrouhanou cuketu. Těsto vložíme do koláčové nebo jiné formy vymazané olejem a vysypané kokosem. Povrch poklademe švestkami, posypeme skořicí a navrch drobenku. Pečeme na 175 st. do růžova. Koláč je výborný, vláčný a jak jsem ho vyndala z trouby, zmizel jako pára nad hrncem.Mrkající

Pěkný den.

 


Komentáře

1 Ema Ema | E-mail | Web | 9. září 2016 v 16:13 | Reagovat

Také máme cuketu v oblibě a v kuchyni ji hodně využíváme. Vaříme z ní i polévku, ale místo majoránky dáváme ždibek kari nebo bazalku. :-P  :-)
Přeji krásný sluníčkový víkend.:-)

2 Zdenka"ren" Zdenka"ren" | 9. září 2016 v 18:10 | Reagovat

Cuket jsme kdysi měli spoustu, mám cuketovou kuchařku od Jany Štěpánkové,tak bylo vyzkoušeno kde co. Máme cuketu rádi, takže i dnes,kdy si ji musím už koupit, ráda ji udělám. Ale stejně nejraději ji mám nakrájenou na kolečka potřít rozetřeným česnekem se solí, obalenou v trojobalu a usmaženou. :-D

3 Jarka Jarka | Web | 10. září 2016 v 9:10 | Reagovat

Mám recept na řezy do jejichž těsta se dává cuketa, děláme cuketové bramboráky, ale že se dá z cukety připravit i polévka, nebo zelí, to jsem nevěděla. Cuketu musíme kupovat, teď ale není tak drahá a tak hned o příštím nákupu ji koupím a něco dalšího v kuchyni vyzkouším. :-) Zajímavý je i ten recept od Zdenky. ;-)

4 Dana Dana | Web | 10. září 2016 v 9:12 | Reagovat

Koláč a bramboráky dělám, jsou skvělý, do polívky jsem ještě nešla, nevím, co by tomu řekla moje mlsná rodina...ale jinak dík!

5 Nikki Allen Nikki Allen | Web | 11. září 2016 v 21:16 | Reagovat

Já cukety osobně nesnáším... Ale cuketový koláč? To jde? :DDD Vypadá to dost dobře!

6 Maruš - Fukčarinka Maruš - Fukčarinka | Web | 16. září 2016 v 12:55 | Reagovat

Cuketu máme u nás v oblibě, nejraději ji mám v kombinaci s těstovinami. Pěkně mlaďoučkou bez semínek na proužky něco jak špagetky opečenou s česnekem, tymiánem a bazalkou - smíchanou s těstovinami a navrch kopeček bílého jogurtu - mana nebeská. :-)
Ovšem koláčem ani polévkou bych také nepohrdla Natty :-)Přeji vám na vysočinu pohodový víkend. :-)

7 Elis Elis | Web | 16. září 2016 v 22:17 | Reagovat

Cuketa je moje oblíbená zelenina, babička ji dává téměř do všeho a já ji mám ráda i syrovou... recepty si stáhnu vypadá to velmi chutně, díky za ně...

8 abuněla abuněla | 23. září 2016 v 8:04 | Reagovat

Zdravím s podzimem...
Nějaká ,třeba maličká soutěž by nebyla? :-)

9 Natty Natty | 3. října 2016 v 7:33 | Reagovat

Hezké říjnové ráno děvčata. :-)

Tak jsem zase po nějakém čase nakoukla a přišla vás pozdravit. Pomalu už nastoupil podzim a končí práce kolem zahradničení a s tím spojené domácí práce, ještě nám zbývá naložit zelí a bude hotovo. Mezitím stále rybařím a tak i radost z koníčku je velká.
Tak si užívejte krásný podzim a jdu juknout k vám. ;-)

[8]: Abunělo, soutěže už dělat nebudu, nechám na jiných děvčatech, aby pro nás něco připravily. Věřím, že je tu spousta šikovných děvčat a určitě něco vymyslí a já se také ráda zúčastním. Vždyť tříbřit si mozek je třeba až do vysokého věku. ;-)  :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama