Vítejte a těším se na Vás.


Srpen 2016

Rychlá švestková povidla

26. srpna 2016 v 6:32 | Natty |  Ovoce

Modré a slaďoučké...


Letos je poměrně dobrá úroda a tak přišel čas jejich zpracování. Část jsem zavařila na kompot, a protože jsou poměrně dost červivé, musí se loupat, tak jsem udělala i výborná povidla. Recept je zde pro vás, kteří chcete vyzkoušet.

Suroviny: 1 kg vypeckovaných švestek, 500 g cukru, na špičku nože skořice, 2 hřebíčky, 2 lžíce rumu.


...6 skleniček ze 3 kg švestek...

Postup: Vypeckované švestky odvážíme, vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou "kaši". Přelijeme do širšího hrnce a přidáme cukr, skořici a utlučený hřebíček. Přivedeme k varu a mírným varem za občasného míchání vaříme 60 - 80 minut. Odstavíme a přidáme 2 lžíce rumu. Promícháme a naplníme vyvařené skleničky, víčko propláchneme rumem a zavíčkujeme. Dáme na 5 minut sterilizovat. (Povidla je vhodné vařit vždy po 1 kg)

Skleničky s povidly označíme a uskladníme. A pak už se těšíme jen na jejich široké použití. U nás jsou velmi v oblibě kynuté knedlíky, české buchty a koláče s drobenkou.

Pěkný den.


Zázrak domácí medicíny

19. srpna 2016 v 7:58 | Natty |  Bylinky - recepty

Sirup z černých jeřabin (aronie)...

Aronie je významný antioxidant a svými přírodními účinky působí na mnoho zdravotních potíží. Je výborným pomocníkem pro snížení vysokého tlaku, cholesterolu, stresu, zpomaluje stárnutí a je plná vitamínů, nezbytných pro náš organismus.

Pokud tedy chceme upevnit své zdraví, můžeme vyzkoušet některé recepty. Dnes jsem připravila sirup, který je možno ředit vodou nebo používat jako sladidlo.

Suroviny: 1 kg černých jeřabin, 1/2 kg cukru, 1/2 litru vody,
2 hřebíčky, špetička skořice, 1 kávová lžička kyseliny citrónové.



Postup: Jeřabiny otrháme ze střapin a důkladně propláchneme. Vložíme do hrnce a zasypeme cukrem. Necháme pár hodin proslazovat. Potom přilijeme vodu a dáme vařit na 15 minut. Odstavíme a necháme v chladnu 24 hodin. Přes plátýnko přefiltrujeme, přidáme koření a kyselinu citrónovou a získaný sirup přivedeme k varu. Odstavíme a nalijeme do vyvařených lahví, víčko propláchneme třeba slivovicí nebo podobných alkoholem. Uskladníme v suchu a temnu.

Pěkný den.


Houbový koláč

3. srpna 2016 v 11:01 | Natty |  Houby

Houbová mňamka...

Tak už jsme se konečně dočkali a i na Vysočině začaly růst. Lesy jsou plné babek, lišek, podhříbků, objevují se i hříbečci a křemenáči. Takže už jen košíček a hurá na ně. Však jsem měla obavu, že letos nenasuším na vánočního kubu, ale už se suší první houbičky.

Rovněž jídelníček je obohacen o tuto lesní dobrotu a tak je čas na kouzlení.
Dnes je to houbový koláč s kuskusem.

Suroviny: Dvě velké hrsti různých druhů houbiček, olej, cibule, 100 g kuskusu, 3 vejce, polohrubá mouka, mléko, sůl, pepř, česnek, pažitka, tvrdý sýr.



Postup: Houby nakrájíme na menší kousky, zalijeme vodou, osolíme a necháme přejít 5 minut varem. Scedíme a propláchneme studenou vodou. Na lžíci oleje zpěníme cibuli a přidáme houby. 5 minut restujeme. Koláčovou formu vytřeme olejem, posypeme tenkou vrstvou kuskusu a vložíme orestované houby. Opět lehce posypeme kuskusem. V misce rozkvedláme vejce s moukou, osolíme, opepříme, přidáme vylisovaný česnek a pažitku. Těsto naředíme mlékem do konzistence na "palačinky". Přidáme půl sáčku prášku do pečiva a nalijeme na houby. Pečeme do růžova na 200 st. Hotový koláč posypeme nahrubo strouhaným tvrdým sýrem.

Příloha: Zeleninový salát, pro větší jedlíky brambůrky.

Pěkný den.