Vítejte a těším se na Vás.


Červenec 2016

Malinový sirup a jiné dobroty

18. července 2016 v 17:52 | Natty |  Ovoce

Voňavý a výborný...


Letos je opět velká úroda zahradních malin a tak kromě koktejlů, mlsání přímo z keřů a marmelády přichází na řadu malinový sirup. Je moc dobrý a v letních měsících společně naředěný s dobrou pitnou vodou je příjemným osvěžením.

Suroviny: 1 kg malin, 500 ml vody,4 g kyseliny citrónové, 1,5 kg cukru.


...čerstvě natrhané...


...hotový sirup...

Postup: Maliny rozmačkáme a přidáme 500 ml vody. Přivedeme k varu a mírným varem rozvaříme (10 - 15 minut). Přes plátýnko vymačkáme. Odměříme, z tohoto množství je 1 litr šťávy. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou a necháme rozpustit při 80 st. Nalijeme do skleněných vyvařených lahví a zavíčkujeme (víčka propláchneme slivovičkou). Uchováme v chladnu.


Malinová marmeláda...

Na palačinky, na chléb s máslem, do jogurtu, do buchet, tam je výborná také malinová marmeláda.
A tak s dnešní hojné úrody jsem připravila tuto dobrůtku.

Suroviny: 1 kg malin, 30 g červeného rybízu, 1 kg cukru, vanilkový cukr, špetka skořice.


Postup: Maliny i rybíz rozmačkáme a dáme rozvařit na 10 - 15 minut. Vychladlou směs přepasírujeme přes plátýnko a odměříme. Na 1 litr šťávy dáme 1 kg cukru. Přidáme vanilkový cukr, špetku skořice a necháme 45 minut povařit. Posbíráme pěnu a marmeládu nalijeme do vyvařených skleniček, víčka propláchneme slivovičkou a uzavřeme. 10 minut sterilizujeme.

Malinový pohár...

Na dopolední nebo odpolední svačinku si můžeme dopřát pohárek plný malin. Dodáme vitamíny, minerály, vlákninu a bílkoviny. Vše, co naše tělo potřebuje.

Suroviny: 200 g malin, 150 g bílého polotučného jogurtu, 10 g kustovnice čínské, lístečky stévie. (Pro dva)


Postup: Maliny omyjeme pod tekoucí vodou, dáme do pohárků, zalijeme jogurtem a přidáme kustovnici. Dozdobíme lístečky stévie. A pak už je "mňam".


Malinový dortík na víkend...

Na víkend přijely děti, a protože mají rády sladké, tak jsem pro ně připravila lehký tvarohový dortík s malinami. Ovocné dortíky s tvarohem jsou lehké a dobře vychlazené chutnají i těchto horkých letních dnech.

Suroviny: Korpus: 2 vejce, 5 lžic cukru, 100 ml oleje, 5 lžic polohrubé mouky, 1 lžíci kakaa, 5 lžic mléka nebo jogurt, špetka soli, prášek do pečiva. Náplň: 2 nízkotučné tvarohy, 2 vanilkové pudinky, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce cukru a 1/2 l mléka. Navrch: maliny, červené dortové želé a vanilkový cukr.



Postup: Nejprve upečeme korpus. Vejce, cukr a olej vyšlháme do hladka. Přidáme mouku, prášek do pečiva, kakao, sůl a mléko. Dortovou formu vytřeme olejem a vysypeme kokosem. Nalijeme hmotu, a pečeme na 175 st. Upečený korpus necháme vychladnout. Náplň: V půl litru mléka uvaříme 2 pudinky s vanilkovým cukrem. Přidáme 2 tvarohy a cukr, vyšleháme do hladka. Náplň natřeme na korpus a uhladíme. Navrch naskládáme maliny a posypeme vanilkovým cukrem. Uvaříme želé a polijeme dortík. Dáme vychladit, nejlépe přes noc a před podáváním dozdobíme čerstvým ovocem.

Děti i manžel si jen pochutnávali.Mrkající

Pěkný den.


Pohár plný zdraví

1. července 2016 v 4:29 | Natty |  Ovoce

V lese je modro...


Včera jsme s manželem na oslavu "vítězství" lékařského verdiktu VŠE JE VELMI DOBŘE ZAHOJENO, vyrazili do lesa, kde je opravdu velká úroda borůvek. Manžel už opět běhá "jako srnka", a tak už skončilo 3 - měsíční omezení a já jsem opět spokojená.

Ovšem o zdraví se musí pečovat stále a tak na dnešní snídani jsem připravila "POHÁR ZDRAVÍ". Mrkající

Suroviny: 1 bílý polotučný jogurt, 150 g borůvek, 15 g chia semínek, lístečky stévie.


Postup: Do sklenice dáme bílý jogurt, nasypeme chia semínka a nakonec vmícháme borůvky. Dozdobíme lístečky stévie.

Možná někoho napadne, že to je "málo", ale opak je pravdou. Takto složená snídaně je kaloricky vydatná, jako krajíc chleba s tvarohem a šunkou a bílou kávou. Zní to neuvěřitelně, ale je tomu tak. Navíc tělo dostává potřebné látky v podobě bílkovin, sacharidů, žádné tuky a spoustu minerálů a vitamínů. Jednou týdně je taková snídaně příjemná změna a nyní, když je spoustu vlastního ovoce - jahody, rybíz červený a černý, měsíční jahody, pomalu dozrává i angrešt, maliny a kanadské borůvky, tak proč si nedopřát "zdravíčko" přímo ze zahrady.Mrkající

Dopolední svačina...

Suroviny: 300 g nebo dvě velké hrsti zahradních jahod čerstvě utržených, 200 ml polotučného mléka, lístečky stévie.



Postup: Otrhané jahody omyjeme, zbavíme okvětních lístečků a vložíme do mixéru. Přidáme mléko a rozmixujeme. Rozdělíme na dvě porce, ozdobíme lístečky stévie a dáme chladit. Svačinku si dopřejeme kolem desáté hodiny, osvěží a doplníme bílkoviny, vitamíny a minerály.


Suroviny: 1 banán, 1 pomeranč, hrst borůvek, 200 ml polotučné mléko, lístečky stévie.


Postup: Banán oloupeme a nakrájíme na plátky. Vymačkáme šťávu z pomeranče. Přidáme omyté borůvky. Vlijeme mléko. Vše rozmixujeme a nalijeme do sklenic. Ozdobíme lístečky stévie. Podáváme chlazené.



Suroviny: Mistička černého rybízu, 1 lžíce medu, 250 ml mléka, stévie na ozdobu.


Postup: Viz výše - omyjeme, rozmixujeme, vyhcladíme a popíjíme.

Dopolední svačinka je pro tělo stejně důležitá, jako snídaně a tak na ní nezapomínejme.Mrkající

Pěkný den.