Vítejte a těším se na Vás.


Sirup ze smrkových výhonků - nevařený

23. května 2016 v 4:39 | Natty |  Bylinky - recepty

Světle zelené konečky smrčků...

Po pampeliškách přišly na řadu smrkové výhonky.
Nejprve jsem udělala sirup a tento týden přijde na řadu med.
Sirup je výborný a tak zde nechávám recept.

Suroviny: Mistička výhonků, 2 citróny, 1 kg cukru, 500 ml převařené vody.


...natrhané výhonky...


...naložené výhonky...


...hotový sirup...

Postup: V čistém prostředí natrháme mističku výhonků, (já mám ze své zahrady) nemusím oplachovat, střídavě skládáme vrstvu do sklenice s cukrem. Polovinu citrónu nakrájíme na kolečka, které dáme navrch vrstvení. Z jednoho a půl citrónu vymačkáme šťávu a zalijeme výhonky. Zakryjeme alobalem a necháme 2 - 3 dny louhovat na sluníčku. Potom dolijeme převařenou vodu a necháme ještě jeden den. Přes plátýnko přecedíme a sirup je hotový. Nalijeme do vyvařené sklenice a uchováme v lednici.

Použití: Při nachlazení a kašli 3x denně 1 kávovou lžičku
Prevence: Denně do 2 litrů mátového čaje 1 polévková lžíce

Pěkný nový týden.

 


Komentáře

1 Melissa Melissa | Web | 23. května 2016 v 13:08 | Reagovat

Jééé,staré známé špičky:)!Sirup ale neznám,mohu se zeptat,jak dlouho vydrží zavřený a jak dlouho po otevření?Děkuji:) :-)

2 signoraa signoraa | Web | 23. května 2016 v 21:03 | Reagovat

Opět další se zajímavých receptů. Škoda jen, že já, coby městský člověk, bych musela někam do lesa na mladé výhonky.
Dokážu si na tu dálku představit, jak ten sirup pěkně voní. :-)

3 Hanka Hanka | E-mail | Web | 24. května 2016 v 10:20 | Reagovat

Páni, to je bezva recept, Natty.
Smrkové výhonky není problém natrhat, aspoň doufám, že není ještě pozdě.
Musím tvůj sirup vyzkoušet. :-)
Přeji hezký den. :-)

4 Natty Natty | 30. května 2016 v 6:57 | Reagovat

[1]: Melisso, v lednici vydrží asi dost dlouho, my ho máme s manželem už jen půl vyobrazené lahve a nyní přijde na řadu černý bez, dnes ráno jsem koukala, že už začíná nakvétat. ;-)Výhodu mám, že mám vše na své zahradě a tak i v čistém prostředí bez prachu ze silnice nebo znečištěno zvířaty. ;-)

[2]: Alenko, v sirupu je cítit silice a ne každému to může chutnat. Mně osobně chutnal více sirup pampeliškový, manželovi zase smrkový. ;-)

[3]: Hanko, výhonky trhej jen do 2 - 3 cm, pak už nejsou vhodné. Až vyzkoušíš, napiš, zda vám chutnal. ;-)

Všem přeji moc hezký týden, my ho měli náročný - dělali jsme sena, ale v tuhle chvíli už jsou pod střechou a my si oddechli. :D ;-)

5 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 30. května 2016 v 19:11 | Reagovat

Sirup smrkový jsem Natty vyzkoušela. Ridici se heslem =zkusit se má vše. Zrovna nyní zkoušim psat na novem NB a je to znat, písmenka se mnou moc nekamarádi :-(  :-)

6 Natty Natty | 31. května 2016 v 5:29 | Reagovat

[5]: Marti, ať ti chutná jak sirup, tak se kamarádíš s novým notebookem. ;-)

7 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. června 2016 v 19:04 | Reagovat

[6]: Kdepak, mám svůj starý dobrý PC s klávesnicí v mé profesionální řeči Natty - "normální". :-)To jen kolega od manžela mě chtěl vyjít vstříct ať si vyzkouším jiný program. Jak by "naše" babča Marcelka napsala - dotáhl mě do chalupy pazmegt a já se zde trápím. Ne, ne, vrátila jsem s díky a dokud bude ten můj fungovat, jiný nic nebudu měnit a když, tak s "normální klávesnicí, co bude "kámoška" :-)

8 Martina Martina | E-mail | 1. května 2017 v 10:26 | Reagovat

Prosim slo by pouzit jedlicku a med misto smrku a cukru? :-)

9 Natty Natty | 2. května 2017 v 20:29 | Reagovat

[8]: Určitě, i jedlička je výborná a med také. ;-) Tak hodně štěstí.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama