Vítejte a těším se na Vás.


Pampeliškový sirup - nevařený

9. května 2016 v 16:54 | Natty |  Bylinky - recepty

Zlato na zahradě...


Tak bych nazvala krásu rozkvetlých pampelišek, které nyní září ve slunečním svitu.
Teď je ten správný čas na PAMPELIŠKOVÝ SIRUP.

O zdravých účincích smetánky lékařské už toho bylo tolik řečeno, že není třeba opakovat.
Snad jen maličkost pro připomenutí: Léčí záněty močových cest, pomáhá při ledvinových kamenech, snižuje hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol, pomáhá udržet správný krevní tlak, odhleňuje a uvolňuje dýchací cesty a samozřejmě detoxikuje.

Suroviny na sirup: 2 litry čerstvých hlaviček pampelišky, 1 kg cukru (krupice), 400 ml převařené vody.


...naložené pampelišky...


...hotový sirup...

Postup: Otrhané květy dáme na síto a necháme vylézt broučky. Potom pampelišky vložíme do skleněné nádoby, přisypeme cukr, promícháme a uzavřeme. Dáme na slunné místo na okno a necháme 48 hodin stát. Občas promícháme. Potom přilijeme vodu a necháme dalších 24 hodin louhovat. Vzniklý sirup, který má krásně zlatou barvu přecedíme přes plátýnko do vyvařené lahve a zavíčkujeme. Uskladníme v lednici.

Použití: Při nachlazení 3 - 5 x denně kávovou lžičku
Prevence a zdraví: Ředit s minerálkou nebo pitnou vodou.


Pampeliškový med...

Med je hotový a nyní přijde na řadu med ze smrkových výhonků.Mrkající


Recept na pampeliškový med ZDE.

Pěkný den.

 


Komentáře

1 Danča Danča | Web | 10. května 2016 v 0:09 | Reagovat

Váš recept mě zaujal a hned vyzkouším. Dělám jen pampeliškový med a ten už mám hotový. Mohl by se do sirupu přidat citrón?

2 Jana Jana | Web | 10. května 2016 v 9:44 | Reagovat

A jdu na pamepelišky. :-D Máme jich plnou zahradu, tak jdu vyzkoušet. ;-)

3 Ema Ema | E-mail | Web | 10. května 2016 v 14:42 | Reagovat

Natty, už mám také sirup hotový. Podle jiného receptu, ale je.:-)
Přeji ti hezké májové dníky. :-)

4 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 10. května 2016 v 15:57 | Reagovat

Natty, opravdu "zlato"jak na zahradách, loukách a dvorcích. Pampeliškový med jsem také dělávala. :-)

5 Natty Natty | 12. května 2016 v 20:51 | Reagovat

[1]:Dančo, určitě lze přidat i citrón, zvýší se trvanlivost sirupu a vitamínová hodnota. ;-)

[2]: Jani, pampelišky už začínají "létat" a tak je nejvyšší čas. ;-)

[3]: Emi, až budeš mít chvilku, písni mi recept, ráda se přiučím. ;-)

[4]: Marti, místy už jsou pampelišky odkvetlé, ale některé louky jen září. ;-)

6 Ema Ema | E-mail | Web | 13. května 2016 v 21:03 | Reagovat

[5]: Nattynko, pampeliškový sirup jsem dělala podle receptu od Alis na lipový sirup. Lípák jsem nahradila pampeliškami. ;-)
Přeji ti hezký víkend.:-)

7 signoraa signoraa | Web | 16. května 2016 v 21:03 | Reagovat

Dělám také jen pampeliškový med a sirup neznám. Chtělo by to vyrazit někam do čistší přírody, protože pampelišky v Praze nejsou nejčistší. :-D

8 Natty Natty | 19. května 2016 v 5:14 | Reagovat

[7]:Alenko, já dělala sirup také letos poprvé a moc nám chutná. Dávám ho do mátového čaje a myslím, že to jsou vyvážené chutě. ;-) Nyní už je po pampeliškách, všude chmýří a tak se můžeme těšit zase za rok. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama