Vítejte a těším se na Vás.


Jitrocelový sirup

31. května 2016 v 5:28 | Natty |  Bylinky - recepty

Dlouhý, štíhlý, pro zdraví...

Tak by se dal charakterizovat jitrocel kopinatý.
Bylina, která je právě nyní v mladém "věku" a určitě kvůli ní ráda ohnu "hřbítek".

Kdo chce vyzkoušet výborný, zdravý sirup, především na kašel, tak zde je recept.

Suroviny: 2 velké hrsti lístečků jitrocele, 1 litr převařené vody, 1 kg cukru.


..omyté jitrocelové listy...


...rozmixujeme s vodou...


...hotový sirup...

Postup: Natrhané lístečky omyjeme pod tekoucí vodou. Překrájíme na menší kousky a vložíme do mixéru. Přidáme 1 litr převařené vody a vše rozmixujeme do hladka. Přes plátýnko přecedíme a do vzniklé tekutiny přidáme cukr. Zahřejeme do bodu varu, ale nevaříme !!! Nalijeme do skleněných, vyvařených sklenic a zavíčkujeme. Uskladníme v lednici. Kdo chce uchovat na delší čas, je vhodné sterilizovat 10 minut.

Použití: Při kašli 5 - 7 x denně kávovou lžičku
Prevence: Ředíme dle chuti kvalitní pitnou vodou nebo minerálkou.

Výborný je i jitrocelový med a recept je uložene ZDE

Pěkný den.

 


Komentáře

1 Elis Elis | Web | 31. května 2016 v 16:03 | Reagovat

Jitrocelový sirup, na ten mám krásné vzpomínky z dětství když mě trápil kašel... z dovolením si opišu tvé recepty... :-)

2 signoraa signoraa | Web | 31. května 2016 v 22:34 | Reagovat

Natty, pamatuji si, jak nám babička léčila odřeniny jitrocelovými listy, které přikládala na rány a na chut' sirupu, který z jitrocele vyráběla. Občas se mi zasteskne po loukách tam u nás doma, které byly plné bylinek a kytek. I když bydlím na kraji Prahy a je kolem nás kus přírody, bylinky bych tu netrhala. Jednak nad námï přistávají a vzlétají letadla a pak také do toho kousku přírody chodí spousty lidí z nedalekého sídliště se svými psími mazlíčky. Tak už jen vzpomínám na zelené louky bez exktrementů. :-D

3 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. června 2016 v 19:08 | Reagovat

Natty, úplně cítím tu vůni u vás v chaloupce. Neříkají ti babka kořenářka? :-)

[2]: Alenka,zde píše,že používaly jitrocel rány, ale který - jsou dva druhy. :-(  ;-)

4 Melissa Melissa | Web | 2. června 2016 v 14:38 | Reagovat

Určitě ho vyzkouším:)Zatím jsem jitrocel používala jenom do čaje a jitrocelový sirup znám z lékárny.Takže letos vyzkouším ten tvůj.Pěkného a čistého jitrocelu tu máme plné louky a zahradu,takže paráda:)Díky:) :-)  :-D

5 Natty Natty | 3. června 2016 v 6:32 | Reagovat

[1]:Elis, určitě si receptík opiš a vyzkoušej, však je sem dávám pro vás. ;-)

[2]: Alenko, i já jsem vyrostla podobně, na bolístky babička dala jitrocel, kontryhel a hlavně, pohladila a to byla nejlepší medicínka. :D S tím ovzduším je to velká pravda, takže já jsem šťastná, že jsem na vesnici a mám velkou zahradu, plnou bylin. ;-)

[3]: Marti, neříkají, ale bylinky jsou moje "hobby", stejně jako mnoho dalších aktivit. ;-) Marti, já dělám vše z kopinatého, ale lze dělat i z "kulatého", účinky jsou stejné. ;-)

[4]: Melisso, určitě vyzkoušej a pro začátek třeba jen z poloviční dávky. ;-)

Děvčata, pěkný víkend. ;-)

6 Ema Ema | E-mail | Web | 5. června 2016 v 0:11 | Reagovat

Už jsem ho letos dělala. Sirup z rozmixovaných bylinek je prý mnohem silnější. Mám takhle udělanou i jednu dávku sirupu meduňkového. :-P  :-)

7 Intuice Intuice | E-mail | Web | 21. června 2016 v 22:23 | Reagovat

Zajímavé. Sirup z mixovaných listů neznám, dělala jsem jen přecezený, louhovaný. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama