Vítejte a těším se na Vás.


Květen 2016

Jitrocelový sirup

31. května 2016 v 5:28 | Natty |  Bylinky - recepty

Dlouhý, štíhlý, pro zdraví...

Tak by se dal charakterizovat jitrocel kopinatý.
Bylina, která je právě nyní v mladém "věku" a určitě kvůli ní ráda ohnu "hřbítek".

Kdo chce vyzkoušet výborný, zdravý sirup, především na kašel, tak zde je recept.

Suroviny: 2 velké hrsti lístečků jitrocele, 1 litr převařené vody, 1 kg cukru.


..omyté jitrocelové listy...


...rozmixujeme s vodou...


...hotový sirup...

Postup: Natrhané lístečky omyjeme pod tekoucí vodou. Překrájíme na menší kousky a vložíme do mixéru. Přidáme 1 litr převařené vody a vše rozmixujeme do hladka. Přes plátýnko přecedíme a do vzniklé tekutiny přidáme cukr. Zahřejeme do bodu varu, ale nevaříme !!! Nalijeme do skleněných, vyvařených sklenic a zavíčkujeme. Uskladníme v lednici. Kdo chce uchovat na delší čas, je vhodné sterilizovat 10 minut.

Použití: Při kašli 5 - 7 x denně kávovou lžičku
Prevence: Ředíme dle chuti kvalitní pitnou vodou nebo minerálkou.

Výborný je i jitrocelový med a recept je uložene ZDE

Pěkný den.


Sirup ze smrkových výhonků - nevařený

23. května 2016 v 4:39 | Natty |  Bylinky - recepty

Světle zelené konečky smrčků...

Po pampeliškách přišly na řadu smrkové výhonky.
Nejprve jsem udělala sirup a tento týden přijde na řadu med.
Sirup je výborný a tak zde nechávám recept.

Suroviny: Mistička výhonků, 2 citróny, 1 kg cukru, 500 ml převařené vody.


...natrhané výhonky...


...naložené výhonky...


...hotový sirup...

Postup: V čistém prostředí natrháme mističku výhonků, (já mám ze své zahrady) nemusím oplachovat, střídavě skládáme vrstvu do sklenice s cukrem. Polovinu citrónu nakrájíme na kolečka, které dáme navrch vrstvení. Z jednoho a půl citrónu vymačkáme šťávu a zalijeme výhonky. Zakryjeme alobalem a necháme 2 - 3 dny louhovat na sluníčku. Potom dolijeme převařenou vodu a necháme ještě jeden den. Přes plátýnko přecedíme a sirup je hotový. Nalijeme do vyvařené sklenice a uchováme v lednici.

Použití: Při nachlazení a kašli 3x denně 1 kávovou lžičku
Prevence: Denně do 2 litrů mátového čaje 1 polévková lžíce

Pěkný nový týden.


Hraběnčiny řezy

20. května 2016 v 5:14 | Natty |  Koláče

K odpolední kávičce...


Jablíček plný košíček a tak jsem se pustila do jablečného "pošušňání".
Nemusí být stále závin, občas trochu změny neuškodí. Suroviny mám doma stále, takže s chutí do práce.Mrkající

Suroviny: 400 g hladké mouky, 100 g cukru, 250 g tuku, 4 žloutky, 1 prášek do pečiva, vanilkový cukr. 3 - 4 jablíčka, cukr, skořice, rozinky, ořechy, kokos.


...připravené těsto před pečením...


... a teď už jen kávička...

Postup: Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme vláčné těsto. 1/4 těsta odkrojíme a dáme na mrazák. Jablíčka nastrouháme. Těsto vyválíme na pečící papír velikosti plechu. Jablíčka rozložíme po celé ploše, osladíme, posypeme skořicí, oříšky, rozinkami a kokosem. Ušlehaný sníh z bílků s jednou lžící cukru navršíme navech a nakonec nastrouháme odložené těsto z mrazáku. Pečeme na 180 st. do růžova.

Pěkný den.


Kuřecí směs na kari

17. května 2016 v 12:05 | Natty |  Zdravé recepty

Kuřecí prsa, lilek, houby, zelenina...


V pondělí jsem si koupila pěkný lilek, a protože dnes nebylo moc času, okopávala jsem brambory, vyvazovala hrách a ještě prala, tak lilek skončil ve směsi. Směs byla výborná a tak zde nechávám recept pro inspiraci.Mrkající

Suroviny: 1 větší kuřecí prsa, 1 středně velký lilek, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce řepkového oleje, 100 g anglické slaniny, 100 g žampiónů, 150 g cherry rajčátek, sůl, pepř, kari koření a sýr 30 % tuku na posypání. Příloha - vařené špagety.


Postup: Lilek nakrájíme na kostičky, stejně tak kuřecí prsa. Na oleji zpěníme cibuli a plátky česneku. Orestujeme maso a pak přidáme nakrájený lilek. Osolíme, opepříme a přidáme kari koření dle chuti. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, žampióny na čtvrtky a stejně tak rajčátka. Vše přidáme do směsi a dusíme pod pokličkou 15 minut.
Podáváme s těstovinami a posypeme sýrem.

Pěkný den.




Mrkvové hranolky

13. května 2016 v 5:30 | Natty |  Zelenina

Mrkvička na talíři...


Dušenou mrkev máme rádi a tak 2x do měsíce bývá na našem stole. Že je mrkev zdravá, o tom není třeba psát "litanie", to všichni víme. Že se s ní dá kouzlit jak s čersvou, tak v tepelné úpravě, o tom je tolik receptů, že si mrkvičku můžeme dopřát na mnoho způsobů.

Já dnes připravila jednoduché hranolky, ale moc dobré.
Že se mrkev "miluje" s tukem, to jsem v receptu splnila a tak všechno (vlákninu, vitamíny a minerály) naše tělo zužitkuje.Mrkající

Suroviny: 4 středně velké mrkve, kuřecí stehna, 1 lžíce oleje
(Pro dva)



Postup: Mrkev oškrábeme, podélně rozkrojíme na 4 díly a nakrájíme na 4 cm hranolky. 15 minut před dopečením kuřátka vhodíme na pekáč a necháme změknout. Nijak nedochucujeme, sůl i koření nasákne mrkev z kuřete.

Hranolky můžeme použít jako samostatnou přílohu, nebo jako doplněk kompletního jídla, v mém případě kuskus s červenou a žlutou paprikou.

Pěkný den.


Pampeliškový sirup - nevařený

9. května 2016 v 16:54 | Natty |  Bylinky - recepty

Zlato na zahradě...


Tak bych nazvala krásu rozkvetlých pampelišek, které nyní září ve slunečním svitu.
Teď je ten správný čas na PAMPELIŠKOVÝ SIRUP.

O zdravých účincích smetánky lékařské už toho bylo tolik řečeno, že není třeba opakovat.
Snad jen maličkost pro připomenutí: Léčí záněty močových cest, pomáhá při ledvinových kamenech, snižuje hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol, pomáhá udržet správný krevní tlak, odhleňuje a uvolňuje dýchací cesty a samozřejmě detoxikuje.

Suroviny na sirup: 2 litry čerstvých hlaviček pampelišky, 1 kg cukru (krupice), 400 ml převařené vody.


...naložené pampelišky...


...hotový sirup...

Postup: Otrhané květy dáme na síto a necháme vylézt broučky. Potom pampelišky vložíme do skleněné nádoby, přisypeme cukr, promícháme a uzavřeme. Dáme na slunné místo na okno a necháme 48 hodin stát. Občas promícháme. Potom přilijeme vodu a necháme dalších 24 hodin louhovat. Vzniklý sirup, který má krásně zlatou barvu přecedíme přes plátýnko do vyvařené lahve a zavíčkujeme. Uskladníme v lednici.

Použití: Při nachlazení 3 - 5 x denně kávovou lžičku
Prevence a zdraví: Ředit s minerálkou nebo pitnou vodou.


Pampeliškový med...

Med je hotový a nyní přijde na řadu med ze smrkových výhonků.Mrkající


Recept na pampeliškový med ZDE.

Pěkný den.


Březová kúra

4. května 2016 v 8:59 | Natty |  Bylinky - recepty

Třítýdenní březová kúra...


Před týdnem jsme s manželem skončili kopřivovou kúru, týden si dali "oddych"
a dnes zahajujeme pitný režim s březovými lístečky.Mrkající

O účincích na naše zdraví jsem již psala a tak stačí kliknout na BŘEZOVÝ ČAJ nebo BŘEZOVOU KÚRU.

Suroviny: Hrst mladých lístečků, 1,7 - 2 litry vroucí vody.


Postup: Lístečky omyjeme pitnou vodou a zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Přecedíme přes plátýnko a celý den popíjíme po malých šálcích. Ideálně 1 šálek každou hodinu.

Pěkný den.