Vítejte a těším se na Vás.


Kopřivový sirup

13. dubna 2016 v 8:16 | Natty |  Bylinky - recepty

Vitamíny a minerály ze zahrady...


Bylinky už na nás vykukují ze všech rohů zahrady a tak je ten správný čas, svoje tělo "nadopovat" jarní sílou a doplnit chybějící vitamíny a minerály po zimě. Moje oblíbená kopřiva dostala možnost uplatnit své léčebné účinky v mojí "čarodějné" kuchyni a tak to dnešní kouzlo nese výše nadepsaný název.

Včera jsem natrhala velkou kytici mladých kopřiv, nechala louhovat a dnes už "čaruji". Detoxikace organismu za pomoci bylin je to nejlepší, co si můžeme dopřát. I když se stravujeme zdravě, stejně je naše tělo "zaneseno "chemií" z kupovaných potravin, léků, ovzduší a u někoho i z pracovního prostředí. Proto jarní detoxikace je pro naše tělo přínos.

Pitný režim je také součástí detoxikace a tak kdo má chuť vyzkoušet kopřivový sirup, zde je můj oblíbený recept.

Suroviny: Dvě velké hrsti mladých kopřiv, 2 litry převařené vody, 2 citróny, 1,5 kg cukru, 2 lžičky kyseliny citrónové.


...po 24 hodinách...


...hotový sirup...

Postup: Mladé kopřivy omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme převařenou vodou. Nakrájíme citróny zbavených peciček a necháme 24 louhovat. Přes plátýnko přecedíme, lehce vymačkáme a přidáme cukr, kyselinu citrónovou a zahřejeme, až se cukr rozpustí. NEVAŘÍME - zničili bychom cenné látky. Do vyvařených skleněných lahví nalijeme a můžeme hned používat.

Použití: Na detoxikaci - 1 litr převařené vody a 1 polévkovou lžíci sirupu, popíjíme v pravidelných dávkách.
Na prevenci organismu: Přiměřené množství sirupu + pitná voda nebo minerálka. Rovněž možno přidat do čaje, ale až po zchladnutí. Sirup je vhodný i pro děti a tak ho dopřeji i svým vnoučátkům.Mrkající

Pěkný den.

 


Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 13. dubna 2016 v 9:35 | Reagovat

Zrovna jsem před chvílí psala u Jitky, která také popíjí bylinky, jakou má výhodu, že si je může nasbírat na své zahrádce. U nás taky rostou kopřivy a nejen ty, ale mám obavu, že po stezkách, po kterých chodíme na vycházky, běhají i pejsci a pilně je "zalévají". 8-O  :-D Na sirup máš hezké lahvičky a líbí se mi i ty etikety. :-)

2 Hanka Hanka | E-mail | Web | 13. dubna 2016 v 15:52 | Reagovat

Kopřivy bych si musela natrhat někde dál od civilizace, Natty, sirup se mi náramně zamlouvá.
Musím se zeptat neteře, jestli ho zná.
Jak jsem psala v minulém komentáři, ona nedá na kopřivy dopustit. :-)

Přeji tobě i manželovi příjemné jarní dny.
Manžel ať je brzy v pořádku, a ty se opatruj!!! :-)

3 Maryša Maryša | E-mail | 13. dubna 2016 v 16:11 | Reagovat

Natty, ten sirup se mě líbí, musím vyzkoušet ať udělám něco pro naše zdraví. Děkuji za typ :-)
Děkuji za diplomek, že je společný nevadí, aspoň vím s kým jsem soutěžila.
Jen jsem smutná, že Lumpárničky už nebudou, nechápu jak chtějí měnit podmínky autora ;-).
Moc zdraví přeju Tobě i manželovi a mějte krásné dny, začíná svítit sluníčko - Maryša :-)

4 Natty Natty | 14. dubna 2016 v 4:31 | Reagovat

Děvčata, děkuji za přání manželovi a přeji pěkné jarní dny. :-)

5 Fukčarinka Fukčarinka | Web | 14. dubna 2016 v 23:52 | Reagovat

Natty, poku se přece jen dostanu o deštivém víkendu ven zkusím ten kopřivový sirup - bude po dešti vše umyté a hlavně mladoučké kopřivy k mání. :-)

6 Natty Natty | Web | 15. dubna 2016 v 5:11 | Reagovat

[5]: Marti, sirup je opravdu výborný - manžel už vypil polovinu sklenice a druhou jsem dala včera vnoučátkům, která mi přijela pomoci síct trávu. ;-) Mladé kopřivy jsou opravdu velmi zdravé a našemu organismu prospějí. Pokud nemáš takové možnosti jako já (vlastní zahrada), vyjde počasí a najdeš příhodné místo, natrhej si jich více a část si nakrájej a dej do mrazáku. ;-)

7 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 17. dubna 2016 v 23:14 | Reagovat

To je podobný jako když se dělá bezový sirup z květů černého bezu. ;-)

8 Natty Natty | Web | 18. dubna 2016 v 11:05 | Reagovat

[7]: Hanko, většina sirupů má podobný návod, jen asi každá z nás má "vytuněný" ten svůj. ;-)Také dělám z květu černého bezu, ale osobně ho moc nemám ráda, i když je výborný. Dělám ho synovi, který ho na rozdíl ode mě miluje. ;-)  :-D

9 Ema Ema | E-mail | Web | 21. dubna 2016 v 18:05 | Reagovat

Letos poprve jsem dělala kopřivový sirup (i když podle jiného receptu). A vždycky, když si ho cvrknu do čaje, cítím pak štípání v puse. Je to normální? ???
Hezký den.:-)

10 Natty Natty | 22. dubna 2016 v 6:10 | Reagovat

[9]:Emi,štípání spíš ukazuje na alergii na některou složku tvého sirupu. Já dávám jen dvě hrsti  a kopřivy nejsou vůbec cítit a navíc, jakmile projdou vyšší teplotou, ztratí svojí "štiplavost". ;-)
Vyzkoušej třeba poloviční dávku mého receptu a uvidíš - pokud budeš mít stejný pocit, jde o alergii. ;-)Pěkný den.

11 Ema Ema | E-mail | Web | 22. dubna 2016 v 16:38 | Reagovat

[10]: Kopřivový čaj mi nevadí. Sirup jsem dělala podle stejného receptu, jako dělám sirupy z jiných bylinek (ingredience jsou stejné, jako v tvém receptu). Jediný rozdíl je v tom, že tentokrát jsem bylinky nemacerovala, ale rozmixovala. Sirup je tedy silnější, ale já si ho dávám opravdu jen malinko.
Mám kamarádku - alergoložku, tak se poradím. Díky za radu a přeji ti krásný víkend.:-)

12 Natty Natty | 23. dubna 2016 v 6:59 | Reagovat

[11]: Emi, tak to jsme doma. ;-) Použila jsi celou bylinku jako do smoothie a to může být ten problém - s celou rostlinou se musí opatrně. ;-) Děkuji a také přeji pěkný a pohodový víkend.

13 Ema Ema | E-mail | Web | 23. dubna 2016 v 23:48 | Reagovat

[12]: Natty, VŽDY používám jen vršky kopřiv. Ve smoouthie mi také vadí, ale tam nejsou spařené. Do čaje mi nevadí, v jídle mi nevadí, ale v sirupu (krátce ho vařím) mi vadí. Ale jak jsem psala, poradím se s kamarádkou.:-) V nejhorším vynechám sirup a budu je používat jen tam, kde mi nevadí.:-)
Přeji ti příjemnou neděličku. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama