Vítejte a těším se na Vás.


Zdravé obědy s kopřivou

26. dubna 2016 v 7:11 | Natty |  Zdravé recepty

Kapr v kopřivovém těstíčku...


Čerstvý kapr a jarní bylinky, to je jedna z nejlepších kombinací, kterou si můžeme dopřát pro své zdraví.
Rybí maso nám dodá velké množství bílkovin a zdravých tuků, bylinky vitamíny a minerály. Ve vzájemném spojení máme kvalitní a zdravý recept.

Suroviny: Filety z kapra, sůl, pepř, citrón, olej, vejce, mléko, polohrubá mouka, kypřící prášek a hrst kopřiv.


...zapečené kapří filety...


...zdravý oběd...

Postup: Filety z kapra osolíme, opepříme a pokapeme citrónem. Položíme na pekáček potřený olejem a zalijeme těstíčkem. Těstíčko: Rozšleháme dvě vejce, přilijeme mléko a zahustíme polohrubou moukou do hustoty těsta na palačinky. Přidáme půlku kypřícího prášku a najemno nakrájené spařené kopřivy. Vložíme do trouby a zapékáme 45 minut. Podáváme s těstovinami a okurkovým salátem.

Kopřivový koláč...

Z grilování zůstaly rohlíky, jedna šunková klobáska, na zahradě krásně zelené kopřivy
a tak jsem začala "kouzlit".Mrkající

Suroviny: 6 starších rohlíků, mléko, 3 vejce, sůl, pepř, česnek, 1 šunková klobáska, jedny kuřecí prsa a hrst mladých kopřiv. Tvrdý sýr na posypání. Olej na vymazání pekáčku.


...upečený koláč...


...oběd...

Postup: Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, přidáme celá vejce, osolíme, opepříme a přidáme vylisovaný česnek. Klobásku nakrájíme na kostičky, stejně tak kuřecí prsa a přidáme do směsi. Omyté a lehce spařené kopřivy nakrájíme na jemno a lehce vmícháme. Koláčovou formu vytřeme olejem, vložíme směs a zapečeme asi 35 minut.
Hotový koláč posypeme sýrem a doplníme zeleninou.Mrkající

Kopřivové brambory...


Brambory můžeme ochutit nejen smaženou cibulkou, ale i mladými výhonky kopřiv.
Kopřivy dodají bramborů zajímavou chuť a dobrý pocit, že jíme zdravě.

Suroviny: Brambory, olej, cibule a mladé kopřivy.



Postup: Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou. Osolíme, okmínujeme a vaříme do změknutí. Uvařené brambory scedíme a rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme nakrájené kopřivy a 2 minuty restujeme. Vložíme do brambor, promícháme a podáváme jako zdravou přílohu.Mrkající



Kuřecí závitky s kopřivami...


Kopřivy pomalu začínají růst do výšky a tak je nejvyšší čas jejich vršíčky zařadit do jídelníčku.
Ani dnes nechyběly na našem stole a moc jsme si s manželem pochutnali.

Suroviny: 2 kuřecí prsa, 4 plátky debrecínky, 2 vejce, hrst kopřiv, sůl, pepř, kari koření, hladká mouka a olej.


...před zavinutím...


...hotový oběd...

Postup: Kuřecí prsa rozřízneme podélně na 4 plátky a lehce naklepeme. Osolíme a opeříme. Na pánvi zpěníme na oleji cibulku, posekané kopřivy a přidáme vajíčka - necháme srazit. Na každý plátek masa dáme kolečko debrecínky a lžíci kopřivové směsi. Zabalíme a sepneme párátkem. Obalíme v hladké mouce, posypeme kari kořením a dáme na olej zatáhnout. Podlijeme trochou vody, přidáme nakrájený pórek a dusíme do měkka.

Šťávu zaprášíme moukou a podáváme s kuskusem a domácím salátem. Mrkající



Kedlubnové zelí s kopřivou...


Kedlubna za "hubičku", kopřiva také a jako příloha ke kuřátku je na talíři zdravíčko a také "pošušňáníčko".

Suroviny: 1 velká bílá kedlubna, olej, cibule, sůl, cukr, ocet a hrstička mladých kopřiv.


Postup: Kedlubnu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Na lžíci oleje zpěníme jednu cibuli a přidáme nastrouhanou kedlubnu. Malinko podlijeme a dusíme 15 minut. Kopřivy nakrájíme na jemno a přidáme ke kedlubnám a ještě 5 minut společně podusíme. Osolíme, přidáme polévkovou lžíci cukru a polévkovou lžíci octa.
A pak už se jen "olizujeme". S vyplazeným jazykem

Pěkný den.

 


Komentáře

1 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 27. dubna 2016 v 15:01 | Reagovat

Natty, zaujal mě kopřivový koláč - něco jako nádivka :-)Kapřík v kopřivovém těstíčku, dobrá nápad :-)Moc zdravím na Vysočinu, počasí si s námi hraje, jen co je pravda. ;-)  :-)

2 signoraa signoraa | Web | 27. dubna 2016 v 23:24 | Reagovat

Natty, všechna tři jídla vypadají fantasticky. Jen mi chybí ty kopřivy a nevím, kam bych se na ně vypravila. Bývali v koutě zahrady, ale tam jsem je zlikvidovala. Chodívala jsem na ně ke švagrové do Ruzyně, měli část zahrady porostlou kopřivami. Dům prodali a odstěhovali se za Prahu.
Bylinky můžu v jakékoli formě, sypu si je na chleba, nebo je používám do pomazánek. Muž má stále dietu, takže musím opatrně i s těmi bylinkami. Takže jsem si sama "naordinovala" očistnou kůru s ostropestřecem mariánským a piju zelenou kávu. Nechutná mi, ale piju to s pocitem, že dělám něco málo pro zdraví. :-)

3 Natty Natty | Web | 28. dubna 2016 v 12:10 | Reagovat

[1]: Marti, je to takový "zbytkový" a velikonoční hlavička byla inspirací. ;-)Děkuji za pozdrav a opětuji do Ostravy. ;-)Počasí je opravdu aprílové a dnes konečně vysvitlo sluníčko, tak je hned veseleji. :-D

[2]: Alenko, i já si kopřivy chráním jako oko v hlavě, už jich mám jen malý "plácek", nerada bych o ně přišla. Naďa (dcera) bydlí v Praze a také musí za nimi za Prahu. Mají tam zahrádku, tak alespoň nějaké bylinky "ukořistí". ;-)

Ostropestřec je na jarní očistu výborný, játra si "pošušňávají" a tělo se regeneruje. Zelenou kávu jsem nikdy neochutnala, budu se muset po ní podívat a vyzkoušet, jak chutná. ;-)

Naše zdraví je ta největší deviza, kterou máme, a tak si ji chraňme co nejdéle. ;-)  :-D

4 slunecnyden slunecnyden | Web | 28. dubna 2016 v 17:48 | Reagovat

Jsi kouzelnice. Vypadá to úžasně, jen přemýšlím, jak zařídit, aby mi to moje mlsná dcera jedla. Já bych si to dala hned - všechno :-) A už taky přemýšlím, kam budu narvat kopřivy :-)

5 Hanka Hanka | E-mail | Web | 28. dubna 2016 v 22:25 | Reagovat

Páni, všechny pokrmy vypadají skvěle, Natty! ???
Já se snad opravdu vypravím někam na kopřivy. :-)

6 Natty Natty | Web | 29. dubna 2016 v 12:03 | Reagovat

[4]:Děkuji za pochvalu. ;-) Začni pár lístečky a dcera určitě ani nepozná, že tam je něco nového, pokud není "alergická" na zelenou barvu. Já kopřivový čaj nabídla manželovi a když se zeptal z čeho je, řekla jsem že z kiwi. :-D Dnes už ho pije a ví, že to nebyla pravda. :D

[5]: Hani, děkuji. ;-) Kopřivy budou za chvíli velká vzácnost a bude to opravdu škoda. :-( Užíváme si jich, dokud je máme a doufám, že ještě chvíli nám vydrží. ;-) Po neděli se je chystám posíct a naložit do sudu s vodou jako hnojivo pro zeleninu. Přejdeme na další bylinky. ;-)

7 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | E-mail | Web | 29. dubna 2016 v 15:53 | Reagovat

Nikdy jsem neměla nic, kde by byla kopřiva, docela by mě zajímalo jak chutnají ty brambory :-)

8 Natty Natty | 2. května 2016 v 6:16 | Reagovat

[7]:Verčo, chutnají trochu "sladce", přestože do ruky kopřiva pálí, na jazyku má mírně nasládlou chuť. Ve spojení s cibulkou jsou kopřivy v bramborách velmi dobré. ;-)  :-D

9 Dulce Nika Dulce Nika | Web | 6. května 2016 v 18:25 | Reagovat

mňam, všetko vyzerá strašne chutne :-)  :-D

10 Natty Natty | 19. května 2016 v 5:15 | Reagovat

[9]: ;-) Děkuji za pochvalu. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama