Vítejte a těším se na Vás.


Výborná králičí šunka

16. ledna 2016 v 11:24 | Natty |  Maso

Šunkovar od Ježíška...


pod stromečkem byl i vytoužený šunkovar a tak jsem se hned pustila do výroby tolik oblíbené domácí šunky. Ta vánoční byla z vepřové kýty, která "padla" na koledu, když byla plná chaloupka. Od té doby jsem udělala 2 z králíka, jednu z krkovičky a i ta dnešní je opět z králíka, neboť mně i manželovi nejvíc chutná.

Navíc je absolutně bez tuku, se 100% zdravého masa bez chemie, které obsahuje každé koupené maso. Její příprava je velmi jednoduchá, a když mám nyní "pomocníka", tak je to radost a následně pochutnáníčko.Mrkající

Suroviny: 1 domácí králík, 100 ml vody, 2 lžičky soli, 1/2 lžičky cukru, 1 lžička Pragandy.


...šunkovar...


...králičí šunka...

Postup: Vykuchaného králíka vykostíme. Maso nakrájíme na kostky 1,5 x 1,5 cm. Měkké části kolem břicha umeleme. Kostky smícháme s mletým masem, přidáme vodu, sůl, cukr a Pragandu. Prohněteme ručně nebo v domácí pekárně - ručně 15 minut, v pekárně 10 minut. Směs natlačíme do šunkovaru, uzavřeme a dáme na 48 hodin do chladničky. Po uplynutí doby vložíme do vodní lázně a dusíme 2,5 hodiny na 80 st. (stupně jsou na teploměru vyznačeny červeně). Po ukončení dušení vylijeme vodu a dáme zchladit. Dáme do lednice a pak už jen ukrajujeme a ukrajujeme - většinou nevydrží víc než 2 - 3 dny.Mrkající

Šunku můžeme využít nejen na chleba, ale i jako bílkovinnou přílohu k čočce, nebo jako já dnes plním do lilku, nebo třeba s těstovinami. Fantazii se meze nekladou a je jen na nás, jak si vychutnáme šunku s obsahem 100% masa a ne nějakou koupenou "náhražku".

Pěkný den.

 


Komentáře

1 jatea jatea | E-mail | Web | 16. ledna 2016 v 20:15 | Reagovat

Tak táto vyzerá veľmi chutne. Ja šunku a ani žiadne údeniny nejem, no túto by som si dala. Len neviem, čo je to Praganda

2 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 16. ledna 2016 v 23:32 | Reagovat

Určitě jste si Natty pochutnali. :-)

3 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 17. ledna 2016 v 17:12 | Reagovat

Nattynko, šunkovar je skvělý vynález a pomocník. Uděláš si šunku z domácích surovin a máš zdravé jídlo bez Éček.
Máme ho doma už hodně dlouho. Ten tvůj je moderní i s teploměrem.
Prosím tě, co je Praganda? Nějaké koření?
Ať vám dobře a dlouho slouží!
Přeji hezký večer. :-)

4 signoraa signoraa | Web | 17. ledna 2016 v 18:58 | Reagovat

Natty, ty mi děláš chutě. Králičí maso miluju, ale je pro mně vzácností. Kdysi v dobách, kdy ještě žil tatínkův bratr, býval králík častěji. Ted' ti obchodníci nevědí, co za něj chtít.
Šunkovar jsem před vánoci odnesla do garáže, s tím, že ho příležitostně vyhodím. Ale nebyl tak parádní, měla jsem ho asi třicet let.

[3]: Praganda je řeznická sůl, která se používá na nakládání masa.

5 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 17. ledna 2016 v 21:21 | Reagovat

To tedy zatím nemám, i když jsem si říkala, že by nebylo špatné si šunku dělat sami. Ale stejně z kupovaného masa, takže nevím. Taky se mi nezdá to dlouhé vaření...Možná by to šlo ve vodní lázni dát do papiňáku- mám ten modernější velký, kde se dá nastavit první a druhý stupeň, takže by se to pak vařilo jen poloviční dobu na  stupeň 1. ;-)

6 Ema Ema | E-mail | Web | 18. ledna 2016 v 21:50 | Reagovat

Prima pomocník. Tak ať ti dlouho a dobře slouží. :-)
Hezké dny, Nattynko.:-)

7 Hanka Hanka | E-mail | Web | 19. ledna 2016 v 21:22 | Reagovat

Šunkovar je úžasná věc, Natty.
Šunka vypadá skvěle a věřím, že byla jedna báseň.
Tak nevím, možná, že si o šunkovar napíšu Ježíškovi.
Jsem totiž masožravec. ;-) Ty vlastně taky, že? :-)

8 Natty Natty | 20. ledna 2016 v 7:06 | Reagovat

Hezké ráno děvčata. ;-)
Co je Praganda už odpověděla Alenka - Signora a dává se hlavně kvůli rychlému naložení masa a také, aby šunka byla růžová. ;-)

[5]: Růženko, šunka se nevaří, ale dusí, to znamená, nesmí přijít do varu, ale udržovat teplotu na 80 stupňů, proto ta dlouhá doba. Ve vodní lázni jsem šunku dělala dosud, ale také za pomoci teploměru. ;-)

[7]: Hanko, ano jsem masožravec a už mám v lednici naloženou další z kuřecích prsíček. :-D Jsem na ni zvědavá, ještě jsem jí nedělala. Když si k šunce dáš domácí chleba a domácí okurčičku, tak ti ani nevadí, že venku je skoro 20 pod nulou. :-D  ;-)
Děvčata, přeji pěkný a pohodový den. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama