Vítejte a těším se na Vás.


Leden 2016

Kynuté banánky s pudinkem

31. ledna 2016 v 9:59 | Natty |  Domácí pekárna

Na odpoledne ke kafíčku...


Ani nevím , jest-li už jsem vám řekla, že jsem "zlikvidovala" na podzim pekárnu, kterou jsem dostala před třemi roky k vánocům. Aby ne, však jela v jednom kuse. Nicméně, koupila jsem si novou, neboť bez ní si už život nedovedu představit.

A tak jsem nyní udělala na odpoledne něco pro děti a nám dospělým ke kávě. Ale dost povídání a rychle k receptu.

Suroviny: 250 ml mléka, 100 ml oleje, 2 žloutky, 400 g hladké mouky, 2 lžíce cukru, 1 lžička soli, 1/2 kostičky droždí. Krém: 3 pudinky, cukr dle chuti, trochu rumu, 3/4 l mléka, 190 g másla.



Postup: Do pekárny nahážeme všechny suroviny a dáme si kopýtka nahoru. Po zaznění signálu těsto přendáme na vál a rozdělíme na 16 kousků. Jednotlivé kousky vyválíme na "žížalky" asi 1 cm v průměru, přeložíme a stočíme do banánku. Položíme na plech s papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na 175 stupňů. Vychladlé překrojíme a naplníme krémem. (V mléce uvaříme pudinky, necháme vychladit a zašleháme společně s cukrem a rumem). Hotové banánky pocukrujeme.

Pěknou neděli.



Rychlé jogurtové těsto

20. ledna 2016 v 7:31 | Natty |  Buchty

Večeře i snídaně...


Stačí málo a máme hotovou večeři za pár minut, a když si malinko přivstaneme, tak i sladkou snídani.Mrkající
V lednici i spíži máme vše, co k rychlému těstu potřebujeme a tak můžeme začít kouzlit.

Těsto: 1 bílý jogurt (150 ml), 2 x kelímek od jogurtu polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli, 1/2 prášku do pečiva.
Náplň: Rajčatový protlak, cherry rajčátka, žampióny, olivy, česnek, sůl, bazalka a tvrdý sýr.


...večeře...

Postup: Do mísy dáme jogurt, přidáme dva kelímky polohrubé mouky, 1 vejce, špetku soli a půl prášku do pečiva.
Vymícháme těsto a vlhkou rukou rozprostřeme do formy. A pak už jen plníme dle vlastní fantazie.
Pečeme na 175 st. než zrůžoví okraj.


...snídaně...


Těsto: viz postup výše + 1 lžíce cukru
Náplň: 1 jablíčko, švestková povidla, ochucený tvaroh vanilkovým cukrem a rozinkami, vlašské ořechy a drobenka.

A je půl osmé, já už jen počkám, než manžel "vyleze z pelíšku", a pak se bude olizovat, jakmile uvidí na stole "sladkou snídani". Já si zase pochutnala včera na "jogurtové pizze".Mrkající


No a po obědě do ruky hůlky a prohnat pěkně půlky.Smějící se

Pěkný den.


Výborná králičí šunka

16. ledna 2016 v 11:24 | Natty |  Maso

Šunkovar od Ježíška...


pod stromečkem byl i vytoužený šunkovar a tak jsem se hned pustila do výroby tolik oblíbené domácí šunky. Ta vánoční byla z vepřové kýty, která "padla" na koledu, když byla plná chaloupka. Od té doby jsem udělala 2 z králíka, jednu z krkovičky a i ta dnešní je opět z králíka, neboť mně i manželovi nejvíc chutná.

Navíc je absolutně bez tuku, se 100% zdravého masa bez chemie, které obsahuje každé koupené maso. Její příprava je velmi jednoduchá, a když mám nyní "pomocníka", tak je to radost a následně pochutnáníčko.Mrkající

Suroviny: 1 domácí králík, 100 ml vody, 2 lžičky soli, 1/2 lžičky cukru, 1 lžička Pragandy.


...šunkovar...


...králičí šunka...

Postup: Vykuchaného králíka vykostíme. Maso nakrájíme na kostky 1,5 x 1,5 cm. Měkké části kolem břicha umeleme. Kostky smícháme s mletým masem, přidáme vodu, sůl, cukr a Pragandu. Prohněteme ručně nebo v domácí pekárně - ručně 15 minut, v pekárně 10 minut. Směs natlačíme do šunkovaru, uzavřeme a dáme na 48 hodin do chladničky. Po uplynutí doby vložíme do vodní lázně a dusíme 2,5 hodiny na 80 st. (stupně jsou na teploměru vyznačeny červeně). Po ukončení dušení vylijeme vodu a dáme zchladit. Dáme do lednice a pak už jen ukrajujeme a ukrajujeme - většinou nevydrží víc než 2 - 3 dny.Mrkající

Šunku můžeme využít nejen na chleba, ale i jako bílkovinnou přílohu k čočce, nebo jako já dnes plním do lilku, nebo třeba s těstovinami. Fantazii se meze nekladou a je jen na nás, jak si vychutnáme šunku s obsahem 100% masa a ne nějakou koupenou "náhražku".

Pěkný den.


Pf 2016

1. ledna 2016 v 0:00 | Natty |  Dárečky





V roce 2016 přeji všem zdraví, štěstí, lásku a spokojenost.