Vítejte a těším se na Vás.


Srpen 2015

Od prvního září

31. srpna 2015 v 7:28 | Natty |  Deníček


Když jsou děti do školy, tak i my máme "povinnosti"...


kdo si myslí, že budu psát o starostech s přípravami na školu, tak je na velké omylu. Doby, kdy jsem vypravovala svoje děti do školy, jsou už dávno pryč. Ovšem určitě není pryč tolik opěvované nebo i nenáviděné 1. září a tak i my v Perníkové chaloupce máme zavedený rituál k tomuto významnému dni.

Také si připravujeme tašku, ovšem ne na učebnice a penál, ale na osušku a toaletní potřeby. Nechybí ani peněženka, neboť bez ní by činnost, kterou začínáme 1.zářím provozovat se bez korunek neobejde. A tak až naplníme tašku, teda každý svojí, protože šatny mají jak ženy, tak muži zvlášť, tak vyrazíme.

A kam že si připravíme tašku? No přeci do bazénu a páry. Od září začínáme pravidelně jednou týdně jezdit plavat a "pařit". Nikoliv na diskotéku, ale pěkně v malinké místnosti plné páry, kdy z těla odchází za pomoci potu všechny nashromážděné škodliviny, tělo se krásně prokrví a následně ochladí ve slané vodě v bazénu, který patří k jedněm z mála v republice se slanou vodou a bez chlóru. Naše první návštěva je plánovaná na 2. září a musím přiznat, že už se nesmírně těším.


A ještě jedna aktivita je spojena s tímto "magickým datem" a to, dvakrát týdně hodinka cvičení pro posílení a protažení těla. Už jsem psala v jednom minulém článečku, že devátá hodina je hodina "nástupu na rozcvičku" a pak už jen poctivé protažení, posilování a strečink. A jak říká manžel, po hodince se cítím jako "znovuzrozený".

A co vy? Co pro vás znamená 1. září? Je to jen radost a starost spojená s dětmi nebo vnoučaty, nebo také máte svůj "program", který se datuje k 1. září?

Pěkný měsíc září.


Domácí rajčatový protlak

22. srpna 2015 v 5:36 | Natty |  Zelenina

Červené a slaďoučké...

To jsou rajská jablíčka a letos je úroda opravdu bohatá. A tak denně jíme rajčátka v syrovém stavu a ještě je dostatek na domácí protlak, který přijde k chuti v době, kdy už rajčátka budou snědena.

A tak si dopřejme trochu toho zdravíčka také v podzimním a zimním čase v podobě domácího protlaku bez konzervantů a "éček". Recept je velmi jednoduchý a využití v kuchyni široké.

Suroviny: 2 kg rajských jablíček, 3 bobkové listy, 2 hřebíčky, 3 kuličky nového koření, 5 celých pepřů, 60 g cukru a 40 g soli.


...nakrájíme rajčátka...


...rozmixujeme...


...hotový protlak bez chemie...

Postup: Omytá rajčátka rozkrájíme na kousky a dáme dusit. Přidáme koření, které dáme do sáčku, abychom ho nemuseli "hledat". Dusíme asi 45 minut, až se množství zredukuje na polovinu. Potom vyndáme koření a směs rozmixujeme. Přecedíme a odvážíme, správně zredukovaná směs je asi 1 litr. Přidáme cukr a sůl a 5 minut povaříme. Nalijeme do vyvařených skleniček a sterilujeme 15 minut při bodu varu.

Užití: Omáčky, polévky, pizza, špagety, rozředěné s pitnou vodou jako zeleninová šťáva.

Pěkný den.


Moje největší

16. srpna 2015 v 5:34 | Natty |  Rybaření

11,20 kg - 85 cm...

tak to jsou míry mojí zatím největší ulovené ryby, nádherného šupináče. Chytila jsem jí na 20 kouli (bolies) s půlkou bílé plovoučky a dala mi pěkně zabrat. Zdolávala jsem jí 10 minut a ještě dnes mě bolí ramena.Mrkající
Ale ten nepopsatelný zážitek, když uvidíte tu velkou krasavici, která bojuje do poslední chvíle a chce stejně jako já - zvítězit.

Kolem chytající rybáři se seběhli, aby se podívali a zvedli "palec".Mrkající Pýchou jsem se dmula a s chutí pózovala před foťáky. Smějící seAby ne, každý den se takový kousek nechytá a i když mám už chyceného šupináče 10,60 kg, přece jen 15. srpna si nese titul - největší.


...moje zatím největší...


...nesu jí do jejího domova - vody...


...poslední fotečka a ona říká ahoj (koukněte na její hubičku) Smějící se...

Ještě je v rybníku kapr 104 cm a s váhou kolem 20 kg, tak budu líčit, abych ho jednoho dne také ulovila.Mrkající
I když popravdě, vše je jen o štěstí a tak můžu "jen doufat".

Pěkný nový týden.



Zmrzlinka z broskví

11. srpna 2015 v 11:08 | Natty |  Ovoce

Sladké pokušení pro horké dny...


není nic příjemnějšího, než v těchto horkých dnech něco studeného "do bříška".
Nemusí to být vždy koupená zmrzlina nebo nanuk, můžeme si připravit mraženou dobrůtku z vlastních zdrojů a chutná stejně dobře a je navíc zdravá, neboť si jí uděláme z vlastního ovoce.

Dnes je to broskvové "pohlazení" a není nic jednoduššího. Můžeme dělat i z jahod, malin nebo borůvek, nebo jejich kombinace. Nám broskvičky zrají každým dnem a tak si hodujeme na různé způsoby.Mrkající

Suroviny: Broskve, dobrá pitná voda a cukr.


...hotovo a šup do mrazáku...

Postup: Broskve oloupeme, dáme do mixéru, přidáme asi deci vody a 2 lžíce cukru. Umixujeme do hladka, nalijeme do hrnečků, skleniček, kelímků - jak má kdo rád a dáme do mrazničky. Pak už jen počkáme pár hodin a můžeme mlsat.Mrkající

Pěkný nový týden.




Naše broskvoň

3. srpna 2015 v 13:06 | Natty |  Deníček


Místo brambor broskve...

Vysočina byla proslavena velkou produkcí brambor. Ty doby jsou už dávno pryč, na polích je převážně kukuřice a to ještě určena k výrobě bio-paliv. A tak řádky s brambory jsou vidět velmi zřídka a většinou my, kdož mají tu možnost si brambůrky pěstujeme doma pro vlastní spotřebu.

Ale dnešní článeček je věnován naší 5 let staré broskvoni. Přes všechny útrapy počasí se letos doslova obalila nádhernými růžovými květy a potažmo sladkými a šťavnatými plody. Bohužel ty velké větry, které před časem přišly i přes republiku, naší broskvoň značně poškodily. S hrůzou jsem jednoho rána stála u stromu a hnaly se mi slzy do očí.

Tři větve plné ještě nedozrálých plodů byly sčísnuty a tolik slibná úroda vypadala, že se jí nedočkáme. Vzbudila jsem manžela, a šli jsem si hrát na "ovocné doktory". Všechny větve jsem vypodložili dlahou a omotaly lepící páskou. Třeba najde "matka - broskvoň" ještě sílu a nechá svoje "dětičky" dozrát.

A i když po větrech následovaly sucha, přesto "broskví dětičky" krásně zčervenaly a jejich dužina zezlátla a je plná "sluníčka". Myslím, že se stal zázrak a dnes začínáme sklízet broskvičky, sice menší, ale zato vynikající chuti a přede mnou je doba, kdy kromě zavařování nakladaček, které dozrávají každý den, budu věnovat péči i dozrálým broskvičkám.

Denně si pochutnáváme a stále je dost a dost. Dnes jsem udělala k obědu kynuté knedlíky s broskvemi a všichni jsme se olizovali.Mrkající Dokonce i já, starý "masožravec" jsem snědla 3 "blbouny" a to už je co říct. A na co se těším k večeři? Určitě nějakou dobrou, kde nebudou broskve chybět.


...broskvoň podepřena a ošetřena po zlomeninách...


...broskvičky rychle dozrávají...


...červené a slaďoučké...

A tak si myslím, že vnoučátka, která dnes přijela na pár dní na prázdniny, si užijí tuto sladkou pochoutku a navíc si dopřejí "pohár zdraví". Vždyť broskve jsou nejen zdrojem ovocného cukru, ale především vitamínů a minerálů, které jsou pro naše tělo v letním období přínosem, abychom si na podzimní, zimní a jarní čas nashromáždili co nejvíce těchto cenných látek.

Pěkný nový týden.