Vítejte a těším se na Vás.


Mozeček s kopřivami

26. března 2015 v 11:48 | Natty |  Zdravé recepty

Letos první...

tak už jsou "holky" venku a může začít jarní žeň. Řeč je o královně bylin, kopřivě. Všichni jí známe a někteří jí vyhání ze svých zahrádek, ale já na ni po dlouhé zimě netrpělivě čekám. Patří tradičně do první jarní detoxikační kúry pro vyplavení toxinů z těla po zimním "spánku" a nastartování metabolismu na lehčí a zdravější jídla.

Ty první výhonky jsou nejlákavější a tak jsem si dnes udělala nejen lahodný kopřivový čaj, ale obohatila i dnešní oběd. A že jsme si pochutnali, o tom nemusím psát. Jediné co mohu, doporučit. Tak vyzkoušejte a nejen že si pochutnáte, ale uděláte i něco pro své zdraví.Mrkající


Suroviny: Hlavička květáku, hrst kopřiv, olej, cibulka, vejce, sůl, pepř, kmín.


Postup: Květák rozebereme na růžičky, omyjeme a dáme vařit. Osolíme a přidáme kmín. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme rozmačkaný květák a zalijeme vajíčky. Přidáme na jemno nasekané kopřivy a necháme srazit. Dochutíme a podáváme s bramborem a salátem.

Pěkný den.

 


Komentáře

1 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 26. března 2015 v 12:09 | Reagovat

:-)Milá Natty určitě bych zasedla s váma a pochutnala si. Květák to je moje na mozeček nejraději. Kopřivy určitě doplní i náš jídelníček a taky se těším na zahradu až si utrhnu sedmikrásky a pochutnám si na nich. Malý Ondrášek mě vždy pár sníst dovolí. :-D  :-)

2 Ema Ema | E-mail | Web | 26. března 2015 v 12:56 | Reagovat

Dala bych si květáček. Mňamka vypadá mooooc lákavě. Ale touhle dobou bývá květák z krámu hodně vyhnaný chemií.:-(
Ale dneska jsem si také udělala letos první kopřivový čaj. Přidala jsem ještě podběl a sedmikrásku.. :-P :-)
Hezký den, Nattynko.:-)

3 Hanka Hanka | E-mail | Web | 26. března 2015 v 17:55 | Reagovat

Na talíři vypadá jídlo skvěle, Natty, dala bych si říct, i když mi květák nedělá moc dobře. :-)
Přiznám se, že jsem ještě žádné jídlo z kopřiv nedělala. Musela bych pro ně jet až bůh ví kam. :-?

4 Natty Natty | 27. března 2015 v 6:39 | Reagovat

[1]: Marti, já moc květák nemusím, mám raději brokolici, ale koupila jsem ho stejně s další zeleninou a tak na něj přišla řada. :-D Vzhledem k tomu, že jsem do něj přidala kopřivy, byl vynikající a těch pár prdíků, které později následovaly, ty jsem také přežila. :D Dnes už se těším, jak si půjdu natrhat na další čaj, který máme moc rádi. ;-)

[2]: Emi, to máš pravdu, ale ona chemie je prakticky všude a to bychom do huběnky nemohli za chvíli strčit vůbec nic. :-( Určitě v něm je zachována vláknina a ta je pro naše vylučování nesmírně důležitá a kopřivy udělají detoxikaci, takže vlastně máme zdravou mňamku. :D

[3]: Hani, když člověk nemá zahrádku, tak je to s kopřivami těžké. :-( Moje dcera si je vždy natrhá při návštěvě a pak si také pochutnává. Ale doma je doma, žádný pejsek ti na ně nečurá a jsou vždy čerstvé. ;-)  :-D

5 signoraa signoraa | Web | 27. března 2015 v 7:50 | Reagovat

Natty, patřím mezi ty, kteří kopřivu ze zahrady vyhnali. Před více než 40 lety jí tu bylo mnoho. Ted' jí používám pouze do nádivky, ale musím pracovat v rukavicích, protože těžký je život alergika. :-D Vím naštěstí, kam na ní chodit.
Květák miluju na všechny způsoby, takže mám inspiraci, co v dohledné době uvařit.

6 Jarka Jarka | Web | 27. března 2015 v 9:53 | Reagovat

Tak to bych si dala hned. Manžel, má ale rád květák obalovaný a ještě toleruje květákové placičky, ten na mozeček nějak nemusí a já nevím proč. Na kopřivy bych musela do přírody. Teď chodíme, díky pejskovi, ven hodně, tak příště vezmu pytlík a uvidíme. :-)

7 Natty Natty | Web | 27. března 2015 v 11:51 | Reagovat

[5]: Alenko, já si naopak kopřivy chráním jako oko v hlavě a už od února se těším, až si je zařadím do jídelníčku a pitného režimu. ;-) Alergie je určitě nepříjemná a tak musíš opatrně. ;-)Já teď kopřivy až do 20. května nacpu všude, kde to půjde. :D  :D

[6]: Jaru, já také květák moc nemusím, ale jednou za čas s nějakou obměnou ano. ;-) Obalovaný je oblíbená klasika, ale placičky už jsou určitě změna a dá se do nich přidat spoustu ingrediencí. ;-) I kopřivy. :D  :D

8 Intuice Intuice | E-mail | Web | 27. března 2015 v 18:31 | Reagovat

Taky bych si ochutnala. Květák mohu jíst na všechny způsoby. :-)

9 Natty Natty | Web | 28. března 2015 v 6:39 | Reagovat

[8]: :D  :D No a já to mám "z nouze ctnost". Jím ho pro zdraví, ale moc mi nechutná a tak se ho snažím nějak vylepšit. ;-)  :-D

10 Intuice Intuice | E-mail | Web | 28. března 2015 v 8:21 | Reagovat

[9]: Květák je moje nejoblíbenější zelenina. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama