Vítejte a těším se na Vás.


Zelný salát pro posílení imunity

9. února 2015 v 12:24 | Natty |  Saláty

Bojujeme proti chřipce...


ve všech médiích hlásí, že chřipka "uhodila" na celém uzemí naší republiky. Co dělat, abychom se jí vyhnuli, nebo zmírnili její příznaky?

Jednou z cest je správné stravování plné vitamínů a minerálů. Ideálním pomocníkem je KYSANÉ ZELÍ. Na podzim naložíme a nyní konzumujeme. Všichni máme rádi zelí k pečenému masu, ke kachničce, ale možností je mnohem více a tak jsem dnes udělala "zdravý a chutný salátek"

Suroviny: Hrst kysaného zelí, 1 mrkev, kousek celeru, 1 bulvička červené řepy, lžíce cukru a lžíce olivového oleje, naklíčená řeřicha.


...salát z kysaného zelí...


...pondělní oběd...

Postup: Zelí nakrájíme na menší kousky, mrkev, celer a řepu nastrouháme na jemno, mírně osladíme a přidáme olej. Promícháme a posypeme klíčky z řeřichy.

Salát můžeme konzumovat samotný jako svačinku nebo jako přílohu k hlavnímu chodu. Já udělala kuřecí prso v bramborovém kabátku s houbami. Do salátu můžeme přidat vařené vajíčko nebo šunku a máme i zdravou a chutnou večeři.

Pěkný den.

 


Komentáře

1 Hanka Hanka | E-mail | Web | 9. února 2015 v 21:43 | Reagovat

Salát byl určitě skvělý, Natty, kysané zelí si občas dám jen tak, mám ho ráda.
Tvůj salát vyzkouším, kombinace mi přijde velice dobrá. :-)
Přeji příjemný večer. :-)

2 Natty Natty | Web | 10. února 2015 v 7:01 | Reagovat

[1]: Hani, byl. ;-) Zelí mám naložené v sedmičkových sklenicích a pravidelně ho konzumujeme až do léta. ;-)Červená řepa je náš denní  "chléb" a zkusila jsem kombinaci se zelím a je to nejen krásně barevné, ale i chutné. A celer, to je také jednička v zelenině, tak proč si nedopřát vitamíny a minerály z domácích zdrojů, než potom kupovat chemii z lékárny. ;-)

3 signoraa signoraa | Web | 10. února 2015 v 9:37 | Reagovat

Natty, přiznám se, že červenou řepu nemusím, ale s ostatními ingrediencemi naprosto souhlasím.
Kysané zelí konzumuju jen tak bez ničeho, či k něčemu - včera jsem si ho dala jako přílohu k bramboráku. Muž na mě nevěřícně koukal. Bylo to výborné a zelí můj oběd báječně doplnilo. Odpoledne jsem udělala mísu salátu, koupila jsem nádherně št'avnatou mrkev a už v obchodě byla rozhodnutá, co s ní. Klasika - strouhaná mrkev s jablíčky a citronem. Já jí ještě vylepšila o dva vylisované pomeranče. Na rozdíl od zelí si muž mrkvový salát dal. :-D

4 Jarka Jarka | Web | 10. února 2015 v 10:24 | Reagovat

Při pohledu na fotku s miskou salátu z kysaného zelí jsem si říkala, že má zajímavou barvičku a ona se o ni postarala červená řepa. ;-) Ta mě nejede, ale mít možnost, tak si z té tvé mísy ochutnám, protože bych neodolala, pro oko je to hodně lákavé. A asi nejen pro oko, ale pro jazýček. :-P

5 Janička Janička | E-mail | Web | 10. února 2015 v 15:04 | Reagovat

Chlorellu a její účinky bychom neměli podceňovat. Leckdy pomohla i na imunitu, je prostě skvělá http://www.bonobono.cz/clanek/10-chlorella-a-jeji-ucinky.html

6 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 10. února 2015 v 18:47 | Reagovat

Zelí domácí z bečky, tož to je Natty naše! A to v jakékoliv podobě - nejvíce syrové s jablíčkem a křenem. Jo salátek byl vitamínová bomba. :-)

7 Natty Natty | 11. února 2015 v 9:11 | Reagovat

[3]: Alenko, stejně jako Jaruška, máš "odpor" k červené řepě a je to opravdu škoda. Myslím, že je to na zvyku a pokud bys přece jen někdy chtěla naučit se tělu dopřát vynikající řepu, tak zkus šťávičky v kombinaci s mrkví, jablíčkem, pomerančem. Nejlepší je doma vypěstovaná, nemá tolik "odér" a čerstvá je přímo "luxus" pro naše buňky. :D

[4]: Jaru, myslím, že bys neochutnala jednu lžíci, ale slupla celou mističku, neboť řepy tam není tolik a stejně převládá chuť zelí. :D

[5]: Janičko, děkuji za odkaz, už jsem nakoukla. Všechno zelené je vynikající a já zatím používám to, co mi nabízí přímo příroda. I když je pravda, že výrobky, které jsou na webu jsou také přírodní, ale už se zásahem lidské ruky a chemie. ;-)

[6]: Marti, máš pravdu a ještě kus uzenýho nebo jitrnička a my Češi jsme u vytržení. :D  :D  :D Ale i samotné zelí a jeho kombinace je pro zdravíčko to nejlepší. :-D

8 Hanka Hanka | E-mail | Web | 11. února 2015 v 19:34 | Reagovat

[2]: Naprosto s tebou souhlasím, Natty. :-)

9 signoraa signoraa | Web | 12. února 2015 v 8:46 | Reagovat

[7]: Natty, já bych to nenazvala odpor. Je to spíš ještě přežitek z doby školního stravování, kdy byla řepa hodně častou přílohou. Můj muž jí má rád, já jí jen nemusím.
S pěstováním budu muset, bohužel, končit. Mladí chtějí celou přední zahradu a já budu muset začít od jara likvidovat to, co jsem za 40 roků vytvořila a zkultivovala. Pár rostlin a keřů bych si přála zachovat, ale kvůli nedostatku místa budu muset zlikvidovat jahody a ostružinu. Podél plotu si udělám jen úzký záhonek na bylinky a v místě současného jahodiště budou šňůry na prádlo. Přiznám se, že se na to vůbec netěším. ;-)

10 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. února 2015 v 8:48 | Reagovat

Kysané zelí miluji, jím ho jen tak, než dělám polévku nebo dušené. Měj se hezky, Natty. :-)

11 Natty Natty | 12. února 2015 v 9:26 | Reagovat

[9]:Alenko, i já měla stejný pocit ze školních let. Postupem času, jsem si zvykla a dnes nedám na řepu dopustit. ;-)
S tou zahrádkou mě to je líto. Ale je to jen na tobě, zda dáš svůj majetek dětem, či nikoliv. :-( Je to těžké, náš tatínek říkal, že nejlepší je nic nemít, ale...králíky rušil každý rok, slepice také a nakonec i po smrti maminky měl všechno až do doby, než nás opustil. :-( Snad se nějak srovnáte a radost budeš mít ty i děti a vnučky. ;-)

[10]: Intuice, asi není člověka, který by neměl zelíčko rád a když je navíc domácí, tak jsou tu vitamínky pěkně po ruce každý den. ;-) Také přeji hezké dny. :-)

12 Rumli Rumli | 3. listopadu 2016 v 8:34 | Reagovat

Přírodní pomocníci pro posílení imunity:

http://www.koutekzdravi.cz/Imunita-a-posileni-organismu-c27_0_1.htm

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama