Vítejte a těším se na Vás.


Řeřicha na talíři

8. února 2015 v 8:21 | Natty |  Bylinky - recepty

Zdravý krajíc chleba...


že si peču svůj domácí chléb už víte, ale otázkou je, co si na chléb dáme. Dnes jsem zvolila čerstvě upečený chléb s máslem a nastříhané klíčky řeřichy.

Přesně před týdnem jsem zasela semínka na navlhčenou vatu a po týdnu můžeme mlsat. Je to velká změna a také pochoutka a všem bych v těchto předjarních dnech doporučila.

Vitamínů a minerálů je v ovoci i zelenině poskrovnu a tak naklíčená semínka jsou nejlepší cestou k posílení imunity a upevnění zdraví.

Co nám mladé rostlinky řeřichy dodají...

Vitamín C, vitamín B1 a beta karoten. Dále minerály jako draslík, železo, hořčík a vápník. Rovněž léčí infekce a prospívá našemu trávení. Působí na naše ledviny a močový měchýř, eliminuje záněty. Podporuje produkci trávicích šťáv, povzbuzuje činnost jater a žlučníku. Výborná k detoxikaci a můžeme jí využít při jarní očistě.


...po sedmi dnech...


...detail rostlinky...


...na chlebíčku chutná úžasně...

Postup: Do mističky rozprostřeme vatu, lehce navlhčíme a posypeme semínky, která nejprve propláchneme vlažnou vodou. Už druhý den jsou viditelné klíčky a po týdnu je řeřicha připravena ke konzumaci. Nůžkami ostříháme až ke kořínkům a použijeme v kuchyni na chléb, do salátu a všude, kde se dá zdobit. Chutná jako ředkvičky a má i stejnou vůni.

Sáček stojí 7 Kč a myslím, že určitě stojí za vyzkoušení.

Pěkný den.




 


Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 8. února 2015 v 8:45 | Reagovat

Řeřichu jsem ještě neochutnala a jestli voní po ředkvičkách, bude to na chlebu moc dobré. A taky koukám, že chlebík mažeš opravdu máslem, protože vidím, že ti nešlo rozetřít po celé ploše tak, jak se dá natřít margarín. :-)  ;-)

2 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 8. února 2015 v 9:51 | Reagovat

Nattynko, máš ve všem pravdu. Řeřicha je cenný zdroj vitamínů a dalších minerálů. :-)
Jednou jsem ji zkoušela. Moc mi nechutnala, je trochu hořká.

3 signoraa signoraa | Web | 8. února 2015 v 9:55 | Reagovat

Natty, mám jí na kuchyňském okně už během této zimy vysetou podruhé. Vysévám jí na papírové kuchyňské utěrky.
Manželovi moc nechutná, ale já asi musela být v minulém životě koza. Co je zelené, to doslova "spasu". :-D

4 Hanka Hanka | E-mail | Web | 8. února 2015 v 10:20 | Reagovat

Řeřichu jsme tímto způsobem jeden čas pěstovali. Musím tento zvyk obnovit.
Díky za připomenutí, Natty. :-)

Přeji krásnou neděli. ☼
U nás do rána napadlo trochu sněhu, teď svítí sluníčko, ale fouká příšerně silný jedovatý vítr.
Počítám, že u vás to bude horší. :-?  :-)

5 FUKČARINKA FUKČARINKA | Web | 8. února 2015 v 13:29 | Reagovat

Natty za připomenutí Řeřichy,jejího snadného pěstování a hlavně pozitivní důležitosti pro doplnění našeho jídelníčku moc za všechny děkuji.Bude pro mě důležitým doplňkem při rekonvalescenci. :-)

6 Janka Janka | Web | 8. února 2015 v 16:33 | Reagovat

Úplně jsi mě navnadila. Jak půjdu do města, tak zakoupím. Je čas - dnes jsem řízkovala muškáty a manžel začal s paprikami. :-)

7 Ema Ema | E-mail | Web | 8. února 2015 v 18:57 | Reagovat

Tohle jsem nikdy nezkoušela. Docela jsi mě navnadila, abych to vyzkoušela.:-)
Hezký večer.:-)

8 Natty Natty | 9. února 2015 v 7:43 | Reagovat

Hezké ráno děvčata. :-D

Jsem ráda, že jsem některé "navnadila", některým připomněla a některé mají už také letošní úrodu. :-D Ještě dnes si dáme na chlebík a první várka bude "slupnuta". :-D Pak přijdou na řadu další semínka, ale o tom vás určitě budu informovat. ;-) Pěkný nový týden.

9 Kitty Kitty | E-mail | Web | 9. února 2015 v 10:25 | Reagovat

Zdravím, Natty. Možná něco usnadním. Taky si klíčím a udělala jsem zkušenost. Dřív jsem klíčila na pap. utěrce nebo na vatě. Okolo vánoc jsem koupila v Penny naklíčenou řeřichu jen na černém platíčku velikosti digitálu. Vzali jsme dvě platíčka, spotřebovali a teď klíčím jen na nich. Bez ničeho, mají prolisy, kde se drží troška vody a semínka hustě nasypaná je nakonec možné použít celá. Neztrácí se ani spodky. Vytáhnu štětičku na porci a zbytek roste dál. To byl ale asi předvánoční dovoz z Německa, teď to nikde nevidím. Nemusím rostlinky vysvobozovat z vaty nebo papíru, sní se všechno. Je možné to takto pěstovat na nějaké plastové misce s prolisy :-)

10 Natty Natty | Web | 10. února 2015 v 7:12 | Reagovat

[9]: Kitty, myslím, že v domácích podmínkách je vata nebo papírová utěrka vždy dostupná, ale když se ti podaří sehnat "klíčidlo", tak je to určitě výborná pomůcka. ;-)Drobounká semínka by neměla být přemokřena, neboť by mohlo dojít k plísni. :-( Jinak my konzumujeme jen klíčky s lístečky, matiční semínko nikoliv. ;-)Jiné to je u čočky, hrachu, munga, sóji a pod. Tam je vynikající salát z celého semene. Ovšem tam je také jiný klíčící proces. ;-)

11 Kitty Kitty | E-mail | Web | 10. února 2015 v 9:03 | Reagovat

[10]: Díky za komentář. Klíčím si i hrách a čočku, slepicím zrna.
Aha, tak to je to "klíčidlo"? Oni to v tom prodávalí a z něho to teď konzumujeme. Za čtyři dny jsou lístky na tři centimetry a mám dvě :-)

12 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. února 2015 v 8:46 | Reagovat

Kdysi jsem si pěstovala i jedla. Nyní jsem na to trošku pozapomněla, ale řeknu, že já raději česnek. Pěkný den přeji. :-)

13 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. února 2015 v 8:59 | Reagovat

Tak jsi mne tak naladila, že jsem se šla mrknout na lodžii na semínka a našla jsem i řeřichu a hned jsem ji "zasadila" do vaty! Díky, Natty!

14 Natty Natty | 12. února 2015 v 9:37 | Reagovat

[13]:Tak to jsi mě moc potěšila. ;-) Určitě za týden budeš na mě vzpomínat. :D  :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama