Vítejte a těším se na Vás.


Září 2014

Kustovnice čínská

29. září 2014 v 8:06 | Natty |  Ovoce

Nejzdravější ovoce na světě...

tak se prezentují tyto drobné plody kustovnice čínské zvané goji (godži).
Hodně jsem o nich přečetla a tak jsem se rozhodla, že toto "zázračné" ovoce také vyzkouším.

V sobotu jsme byli ve městě a tak jsem navštívila svojí oblíbenou prodejnu zdravé výživy "Rozmarýnek". Kupuji zde pravidelně žitnou mouku na chléb a tak jsem nakoukla do regálů, zda semínka kustovnice najdu. Netrvalo dlouho a byly ve dvou baleních hned vedle rozinek. Jeden sáček stál 47 Kč a druhý 36 Kč. Vzala jsem oba a šla se zeptat na rozdíl ceny. Ten dražší byl v kvalitě A, což bylo vyznačeno na sáčku. Prohlédla jsem obě balení a zjistila, že ta "áčka" jsou skoro jedna velikost a ta levnější různé velikosti. Rozhodla jsem se pro levnější variantu, neboť jsem netušila, zda mi sušené plody budou vůbec chutnat.


A musím uznat, že mají nejen "vynikající reference", ale i chuť. Doma jsem balíček otevřela a opatrně strčila jeden plod do pusy. "Ale, to je dobrota", řekla jsem mým chlapcům, kteří seděli se mnou a pozorovali, jak se budu tvářit. Za chvíli oba dostali malou hrstičku na ochutnání a také chválou nešetřili.

Kustovnice chutná skoro jako rozinky malinko stříknuté šípkem. Kdyby těch 100 g nebylo tak drahé, určitě bychom balíček slupli na " na posezení". I přes vyšší cenu jsme se rozhodli, že kustovnici do svého pravidelného jídelníčku zařadíme a to v podání - bílý jogurt, sezónní ovoce (nyní hrozny) a posypeme kustovnicí. Už jsme tuto kombinaci vyzkoušeli a všem nám moc chutná.


Výborný musí být i čaj, ale přece jen cena plodů je dost vysoká a tak si jí budeme vychutnávat zatím "jako doplněk stravy". Na jaře bych si ráda koupila sazeničku a pokusila se vypěstovat keřík a později třeba nasušit "svoje zázračné plody".

A co vy? Máte zkušenosti s tímto sušeným ovocem plným zdravíčka? Jest-li je v něm tolik zdraví prospěšných látek, jak se uvádí, tak určitě stojí za vyzkoušení jak chuti, tak pěstebních dovedností.


Čaj z goji


Suroviny: 10 g goji, 200 ml vařící vody


...10 g goji...


...hotový čaj...

Postup: Odvážíme si 10 g goji, zalijeme vroucí vodou, přiklopíme, aby nám neunikaly vůně a necháme 15 minut louhovat. Pijeme i s plody, které jsou měkké a vynikající. Kdo chce, může přisladit lžičkou medu a přidat pár kapek rumu. Mrkající

Hodnocení: Doporučuji, čaj je vynikající.

Pěkný nový týden.


Diplomky za poslední zářijovou lumpárničku

27. září 2014 v 14:39 | Natty

Děvčata gratuluji...


Šikulky jste byly velké, až jsem někdy zírala,
všechno správně určily jste, slůvka v báseň skládala.

Za tu vaší snahu, píli, diplomek vám patří,
můžete se radovati, že celý svět ho spatří.Mrkající

Krásný víkend všem vám přeji, milý úsměv na tváři,
ať vám pěkně dnes a zítra, sluníčko den prozáří.














Pěkný víkend.


Diplomky za zářijovou lumpárničku - 3

20. září 2014 v 5:53 | Natty

Děvčata gratuluji...


opět jste byly velké šikulky a proto vám náleží diplomek na památku.
Rovněž máte můj obdiv za "básnické střívko" a vaše veršíky jsou "diplomek" pro mě.Mrkající







Pěkný víkend.



Elixír zdraví

19. září 2014 v 6:52 | Natty |  Zdraví

Nápoj pro posílení imunity...

aby se neozvalo štípání v nose, očích, kašel, rýma a škrábání v krku, můžeme vyzkoušet třítýdenní kúru na posílení naší imunity. Každé ráno před snídaní si uděláme "elixír zdraví" a ty mršky viry a bacily nebudou mít šanci napadnout náš organismus.

Všechno potřebné má nyní největší sílu, neboť je čas jejich sklizně
a tak kdo si chce užít pěkný podzim ve zdraví, tak hurá do "boje".Mrkající

Suroviny: 1 střední červenou řepu, 1 střední mrkev, 1 stroužek česneku, 2 lžíce odtučněného tvarohu, 200 ml minerální vody (např. Mattoni)


...elixír zdraví...

Postup: Řepu a mrkev okrájíme a nastrouháme. Vylisujeme jeden stroužek česneku, přidáme 2 lžíce tvarohu a vše promícháme. Přes plátýnko vylisujeme a získáme asi 100 ml šťávy. Přidáme 200 ml minerálky a máme nápoj o obsahu 300 ml. Ten ještě před snídaní zvolna vypijeme. Nápoj je třeba užívat denně po dobu 21 dnů.

Tělu dodáme potřebné vitamíny a minerály, čímž posílíme imunitní systém a když ještě přidáme dostatek pohybu a vhodné oblečení, neměla by nás přepadnout ani "podzimní deprese", ani nemoci z nachlazení.Mrkající

Pěkný den.


Šestnáctého

16. září 2014 v 18:56 | Natty |  Rybaření

Dnes byl nádherný den...


dnes opět po delší době vyrážíme na "rybačku". Po houbaření je třeba také trochu odpočinku, pošetřit nohy a posedět u vody. K vodě jsme přijeli v 11. hodin a moje "oblíbené" místo bylo obsazené a okolní místa také. Zůstalo na mě poslední místečko vlevo, kde jsem ještě nikdy nechytala.

Rozbalili jsme pruty, nahodili a čekali. Sluníčko nádherně hřálo a hladina se leskla jako zrcadlo. Přišel vedle sedící rybář a říkal, že od rána ani "ťuk". Usmála jsem se a pravila: "Nebojte, v poledne rybičky přijdou".

A opravdu, za půl hodiny už jsem vytahovala krásného kapra 55 cm. Půjde domů nebo mu dáme život? Já byla proto, aby šel plavat, že určitě přijdou ještě další. A byla to pravda. Rána a pak už jsem táhla nádhernou rybu, krásných 80 cm. Byla jako ze zlata a obdivovali jsme jí všichni kolem. Manžel mi hned udělala fotečku a tak se může také podívat, jaký krásný úlovek se mi podařil.


...kapr 80 cm...

Pustila jsem ho a znovu nahodila. Netrvalo dlouho a opět další krásný kapr 57 cm. Ani toho jsem nevzala a chytali jsme dál. Pak přišel pěkný šupináč 61 cm a toho jsem už dala do saku. Byl v pořadí šestnáctý a šestnáctého. Moje oblíbené číslo.

Od vody jsme odcházeli spokojení a těšili se na vnoučátka a dceru se zetěm, kteří přijeli posekat parcelu a nás od zítřka čekají otavy. Pěkná "pohybologie s hráběmi" a doufám, že sluníčko nám bude přát a všechno v pohodě usušíme.

Pěkný den.


Guláš z hříbečků

15. září 2014 v 12:00 | Natty |  Houby

Rychlé, levné a chutné...


stačí hupnout do lesa, nasbírat mladé hříbečky a pak už je oběd nebo večeře "za hubičku".

Suroviny: Mladé a tvrdé hříbečky, olej, cibule, česnek, sůl, pepř, sladká paprika, rajčatový protlak nebo kečup, oblíbené koření, polohrubá mouka, majoránka.


Postup: Hříbečky nakrájíme na kostky, zalijeme vodou a povaříme 2 minuty. Scedíme a propláchneme studenou vodou. Na oleji zpěníme jednu velkou cibuli, 2 stroužky česneku a přidáme povařené hříbečky. Osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku, jednu lžíci protlaku, lžičku houbového koření, malinko podlijeme a dusíme 15 minut. Zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě, dochutíme vylisovaným česnekem a majoránkou.

Příloha: Vařené těstoviny a okurkový salát.

Pěkný den.


Zářijová lumpárnička 3

14. září 2014 v 11:35 | Natty

Zvířátka v přírodě...


vracíme se z procházky s plným košíčkem hub, s kyticí podzimního kvítí a najednou nám přes cestu přeběhne nebo po soumraku přelétne neznámé zvířátko. Některé poznáme hned, nad jiným se musíme zamyslet.

A to už je úkol na tento týden.

1. Zapiš jméno zvířátka, za správnou odpověď získáš - 5 bodů
2. Napiš básničku s užitím všech zvířátek, získáš bonus - 50 bodů


...Lasice kolčava...


...Myšice lesní...


...Netopýr velký...


...Rejsek obecný...



...Ježek západní...

Odpovídat můžete do soboty (20.9.)
Odměna opět diplomek.

Děvčata, vzhledem k tomu, že některé odpovědi v minulých lumpárničkách "mizely",
budu průběžně zapisovat jména soutěžích pro kontrolu.
Pokud své jméno nenajdeš, pošli odpověď na : Svonatty@seznam.cz

Zaslané odpovědi:
Janka
Jarmilka
Hanka
Hanka S.
Jaruška

Příjemnou zábavu.




Diplomky za zářijovou lumpárničku 2

13. září 2014 v 8:26 | Natty

Děvčata gratuluji...


máte můj obdiv, kytičky jste určily skoro správně, ale básničky jsou úžasné.
S těmi jste mi udělaly velkou radost a proto vám náleží nejen poděkování, ale i diplomek.





Pěkný víkend.


Zářijová lumpárnička 2

8. září 2014 v 7:43 | Natty

Kytička podzimního kvítí...


až půjdeme z lesa s košíčkem plných hub, natrhejme si kytičku podzimní krásy do vázy.
Svázané všechny do kytice budou ozdobou v naší domácnosti a vdechnou příjemné kouzlo podzimu.

Ale jak se ty "kytičky" jmenují?

To už je "lumpárnička" na tento týden pro vás.

1. Za každou správně určenou kytičku získáš - 5 bodů
2. Pokus se složit básničku, kde použiješ všech 5 jmen kytiček a získáš bonus - 50 bodů


...Černýs hajní...


...Podzimka obecná...


...Pcháč potoční...


...Chrastavec rolní...


...Krkavec - toten...

Odpovídat můžete do soboty (13. září).
Odměna budou opět diplomky.

Příjemnou zábavu.




Diplomky za zářijovou lumpárničku 1

5. září 2014 v 6:14 | Natty

Děvčata gratuluji...


klidně můžete jít do lesa a sbírat letošní bohatou úrodu.
Přesto však buďte opatrné, někdy se může "zatoulat" i houbička, která může v nejlepším případě způsobit "jen" zažívací potíže. Další rada na závěr - jezme střídmě, houby jsou sice moc dobré, ale těžko stravitelné.

Za vědomosti i snahu jsou tu pro vás diplomky, které si můžete odnést na památku.Mrkající







Pěkný víkend.


Houbařský úlovek

1. září 2014 v 18:02 | Natty |  Deníček

1. září...


první školní den. Venku prší jako z konve, lesy se paří a tak si říkám: "Ty budou". Mrkající
Honzíček je ještě malý a tak ho dnes nečekala cesta do školy, ale k babičce a dědovi. K obědu slupnul švestkové knedlíky a usnul jako neviňátko.

Když se probudil, oblékla jsem ho, dala holínky a pláštěnku a společně s dědou a Roníčkem jsme se vydali k lesu. Šlo to pomalinku, neboť Honzíka zajímala každá louže, každý kamínek. Ale po nějaké chvíli jsme do lesa došli a pak začala nádherná "houbařina". Jeden, druhý, třetí a za pár minut jsme měli rovných 40 hříbečků. Smějící se Jeden hezčí než druhý a ta radost, to vám asi nemusím popisovat.

Najednou se v kapse ozval telefon a dcera volala, že si jede pro Honzíka. Protože se dost rozpršelo, uvítali jsme, že pro nás přijela do lesa a nemuseli jsme promoknout.


...40 krásných hříbečků...


...tři "krasavečci"...


...naSmějící se...

Domů jsme přivezli dva košíky hub, jeden plný hříbečků a druhý plný krásných "pančáků". Ted už jen čeká práce, hlavičky na řízečky, něco na naložení a zbytek na sušení.


...3. září - 50 hříbečků...

Myslím, že právě na Vysočině začnou houbařské žně a jídelníček bude obohacen o tuto lesní dobrotu.Mrkající

Pěkný nový týden.