Vítejte a těším se na Vás.


Marmeláda z černého rybízu

30. června 2014 v 4:42 | Natty |  Ovoce

Nastal ten správný čas...

v zahradě zrají jahody, rybíz a tak je radost pobíhat po zahradě a plnit si "huběnky" zdravými a chutnými plody. Protože však máme "jen jeden" žaludek, proto čeho je více je třeba zužitkovat s myšlenkou na zimní časy, kdy je ovoce nedostatek. A protože máme dva keře černého rybízu, jeden je na mlsání a druhý jsem dnes obrala a udělala výbornou marmeládu.

Suroviny: Miska černého rybízu, krystal, vanilkový cukr, skořice. Doporučuji dělat po 1 kg.


Postup: Černý rybíz otrháme i se stopkami a několika listy. Omyjeme pod tekoucí vodou, rozmačkáme šťouchadlem na brambory a vše vaříme 25 minut za občasného promíchání mírným varem. Necháme schladit a prolisujeme přes plátýnko. Odměříme množství a dáme na 1 litr šťávy 1 kg cukru, 1 vanilkový cukr a špetku skořice. Povaříme 20 minut a plníme do vyvařených skleniček. Zavíčkujeme a 15 minut sterilizujeme.

Děti mají rády palačinky s domácí marmeládou a tak jsem dnes zavařila první skleničky. Následovat bude červený rybíz, kterého mám také dva keře a nakonec bílý, který má ještě čas. A protože pomalinku odkvétají moje nádherné růže, voní chaloupka dalším "růžovým medem", který je jak už jsem zde psala vynikající a všem doporučuji.


Malinkou poznámku si ale na závěr neodpustím. Jezme ovoce i zeleninu co nejvíce v čerstvém stavu, neboť právě pravidelnou každodenní konzumací si posilujeme svojí imunitu a pak jsme připraveni na podzimní a zimní měsíce. Neupřednostňujme "vše do mrazáku a sklenic", tam dávejme opravdu už jen přebytky a mlsejme zdravě po celé letní dny.Mrkající

Dnes (1. července) jsem experimentovala...


natrhala jsem si "vrabčinky" a přidala dohromady s červeným rybízem a stejným postupem udělala první dávku třešňovo-rybízové marmelády a musím říci - výborná.



...vrabčinky...


...červený rybíz...


...tři sladké krasavice...

Ovoce dávám v poměru 1:1, aby pěkně rosolovatělo a musím říci, že už se dělá druhá dávka a já se těším, jak se budou vnoučátka olizovat.Mrkající

Pěkný nový týden.

 


Komentáře

1 Oli Oli | 30. června 2014 v 7:36

Mňam, mňam, marmeláda z černého rybízu je výborná. Dělám ji každý rok, malinko jinak než ty. Všechno rozmixuji tyčovým mixérem a na kilo rybízu dávám půl kila cukru.

2 Kitty Kitty | E-mail | Web | 30. června 2014 v 11:26

Černý nemám, ale červený valem dozrává. Chodíme se pást my lidi, Terezka i hromada kosů. Na všechny zbyde a ještě po dozrání pošlu nebo dovezu sestře a synovcovi. Ti se ale zatím "pást" nemůžou. Sestra měla do včerejška asi 12 hrozníčků na jednom keři, ale do rána jí všechny "opadaly" tak, že ani na zemi nebylo jedno jediný zrnko. Asi ji předešli ptáci. Čekala, až bude zralý... ;-)

3 Ema Ema | E-mail | Web | 30. června 2014 v 20:08

Černý rybíz máme moc rádi. Marmeládu děláme trochu jinak a na vánoční cukroví je úplně úžasná.:-)
Přeji ti pěkné prázdninové dníky.:-)

4 JM JM | 1. července 2014 v 0:42

Mám letos už tři dávky pečeného čaje, /maliny, jahody, všechny tři rybízy, višně/. Ještě dozrává josta.
Děti mají pořád méně času si přijet smlsnout, tak jsou přebytky.

5 Natty Natty | 1. července 2014 v 6:48

[1]:Oli, určitě i tvůj receptík je moc dobrý, ale zdá se mi půl kila cukru málo, přece jen je černý, ale i červený rybíz dost ostrý. ;-)

[2]: Kitty, děláš dobře, že se denně paseš :D však rybíz je pro naše tělíčko vynikající lék na všechno a dokonce ani nepřibereš jediné deko. ;-) Naopak, vitamín C napomáhá k redukci hmotnosti. Setry je mi líto, ale určitě příští rok bude mít obalený keř. :-)

[3]: Emi, já dělala letos prvně, protože dosud jsme ho stačili hned slupnout, letos je už větší množství, a tak je také marmeláda a jak píšeš, je moooc dobrá. ;-)

[4]: JM - jsi šikulka. Pečený čaj nedělám, ale musí to být dobrota. Už jsem o tom hodně četla tady u děvčat, ale ještě nikdy nedělala, tak třeba někdy také vyzkouším. Jahody stačíme sníst, rybízu mám dost, maliny ještě nejsou a višně také ne, ale ty já ani nemám. Jostu jsem měla krásně obalenou květem a všechno zmrzlo. Tak už mi zbývá jen rybíz, broskve a jahody a s malinami. To ale cpeme do bříška ve velkém. :D Teď zrovna dělám zavařeniny s ptačinek a rybízu, právě jsem dala druhou dávku. ;-)

6 Oli Oli | 1. července 2014 v 13:02

Nám to skutečně stačí. Na černý vůbec a červený sice je trošku kyselejší, ale to prostě je jeho charakteristická chuť a cukrem sladkost nedoháním. Třeba na dorty a cukroví je ta pikantnost přesně 'to pravé ořechové'.
Do pečeného čaje dávám ještě méně cukru a ten mi vůbec nepřipadá kyselý.
Ale co pusinka, to jiná chuť .... :-D Tak hezké prázdniny.

7 Věrka Věrka | 1. července 2014 v 18:39

Z rybízu je všechno dobrý a já ho letos mám taky dost málo a ještě chodíme s dcerou ochutnávat, tak ho moc nezbyde. Ale nevadí, ještě mám od lońska. Jinak vám řeknu co jednou dělala moje sestra, měla hodně angreštu a mrkve, tak to zkusila svařit na marmošku a bylo to moc dobrý, skoro jako z meruńek. Možná se to někomu hodí na vyzkoušení.

8 Intuice Intuice | E-mail | Web | 1. července 2014 v 20:21

Natty, jsi pilná včelička. Co nemám zahrádku, marmelády nezavařuji. Ale kdysi jsem dělala hodně, ještě mám marmelád celou poličku. :-)

9 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 5. července 2014 v 22:29

Rybíz mám ráda taky na koláč. Jak černý, tak červený. Černý do jogurtu. :-)

10 Hanka Hanka | E-mail | Web | 5. července 2014 v 23:07

Marmeládu z černého rybízu jsem taky dělávala a musím potvrdit, že je skutečně výborná.
Tvoje experimenty vždycky vyjdou, Natty, aby ne, jsi zkušená hospodyňka. :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama