Vítejte a těším se na Vás.


Sedmikráskový med

30. března 2014 v 6:07 | Natty |  Med

Letos první...


nádherné jaro, v trávě se bělají sedmikrásky a tak nastal ten pravý čas, udělat si malinkou zásobičku, neboť loňské medíky už jsme "slupli" a přece jen takový čerstvý chlebík doma upečený potřený máslem a na něm "něco sladkého" v podobě zdravého medu je také výborný start do nového dne.

A protože mám na zahradě nejen moje milované kopřivy, ale také dostatek "bělounkých panenek", tak jsem ohnula hřbítek a "natípala" dvě velké hrsti těchto zdravých bylinek. Tak zde nechávám recept na vyzkoušení a následné mlsání. Mrkající

Suroviny: 2 velké hrsti hlaviček sedmikrásky, 1/2 litru vody, 1 citrón, půlku pomeranče, 1 vanilkový cukr, 2 hřebíčky a 500 g cukru.


...2 hrsti sedmikrásek...


...sklenička hotového medu...

Postup: Hlavičky propláchneme na sítu a vložíme do mísy. Citrón a pomeranč důkladně omyjeme kartáčkem a nakrájíme na kolečka z kterých vybereme všechna zrníčka a přidáme k hlavičkám sedmikrásek. Dále dáme 2 hřebíčky a zalijeme vroucí vodou z konvice. Necháme 24 hodin louhovat. Po uplynutí času přefiltrujeme přes plátýnko, přidáme vanilkový cukr a cukr krupici a vaříme volně do zhoustnutí.

Sedmikráskový med je vhodný při onemocnění dýchacích cest jak v akutním stádiu, tak chronickém.
Výborný je jako prevence na chlebíku s máslem.

Já si ho připravila na velikonoční perníková vajíčka, neboť ty bez medu nelze udělat.Mrkající

Pěkný den.

 


Komentáře

1 Hanka Hanka | E-mail | Web | 30. března 2014 v 11:22 | Reagovat

Abych se přiznala, Natty, o sedmikráskovém medu jsem ještě neslyšela, ale proč ne, med jde udělat i z jiných kytek. ;-) Já jsem vždycky dělávala jenom z černého bezu. :-)
Odpoledne jedeme k přítelovým rodičům, takže si u nich sedmikrásky natrhám a med zkusím. Děkuji za recept a přeji hezkou neděli. :-) Hanka

2 Janka Janka | Web | 30. března 2014 v 21:50 | Reagovat

Jééé, sedmikrásek máme na zahrádce celé koberce. Tak mě to přímo vyzývá k tomu, abych to podle tebe vyzkoušela. Já jsem vždycky dělávala jen med pampeliškový. :-)

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 31. března 2014 v 17:28 | Reagovat

Sedmikráskový med jsem dosud nedělala, dělala jsem taky jen pampeliškový. :-)

4 Kitty Kitty | E-mail | Web | 31. března 2014 v 18:21 | Reagovat

Díky za inspiraci. Už sbírám na sušení, tak si jich trochu nechám na tento medík. Proč ne, změna je život... :-)

5 Jarka Jarka | Web | 31. března 2014 v 19:39 | Reagovat

Natty, máš velkou výhodu, že si ty kopřivy i sedmikrásky můžeš natrhat na své zahrádce a víš, že je před tím nepočůral pes, nebo nejsou plné splodin z výfukových plynů. ;-) Medík voňavý po citonu a pomeranči, bude moc dobrý. :-)

6 Ema Ema | E-mail | Web | 31. března 2014 v 23:26 | Reagovat

Sedmikráskový medík jsem ještě nezkoušela a zatím mám ještě pár skleniček, co jsem vařila medíky vloni.:-)
Přeji ti prima dníky.:-)

7 signoraa signoraa | Web | 1. dubna 2014 v 11:50 | Reagovat

Vařím med z pampelišek, ale o swedmikráskovém slyším úplně poprvé. A přitom se naše zahrada bělá těmito kvítky. :-D

8 JM JM | 2. dubna 2014 v 0:19 | Reagovat

Dnes jsem už naložila sedmikrásky podle tvého receptu.

9 Natty Natty | 2. dubna 2014 v 5:51 | Reagovat

Hezké ráno děvčata :-D
To jsem docela překvapena, že sedmikráskový med je pro vás novinka. ;-)
Ale je pravda, že si nejznámější je pampeliškový, ale na ten si budeme muset ještě chvilku počkat. ;-) Tak držím palečky všem vám, které chcete vyzkoušet a věřím, že vám bude i chutnat. Pěkný den. :-)

10 Hana Hana | E-mail | 19. května 2015 v 12:45 | Reagovat

Super, teď ho dovařuji a je vynikající. Už běžím trhat další sedmikrásky!!! ať máme zásobu na zimu, i když to asi nevydrží, protože ho sníme.

11 Manukový med Manukový med | Web | 25. července 2016 v 15:55 | Reagovat

Doporučuji vyzkoušet zdravý manukový med :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama