Vítejte a těším se na Vás.


Zelná polévka

10. února 2014 v 6:57 | Natty |  Polévky

K večeři teplá polévka...


dobrá polévka k večeři nás nejen zasytí, ale dopřeje nám i klidný spánek, neboť tělo nezatíží zbytečným trávením těžkých jídel. Navíc dodá potřebné minerály a vitamíny, takže budeme spinkat jako miminka.

Já připravila polévku ze sladkého zelí, neboť patří v tomto čase k jedné z nejlepších zelenin a nemusí být vždy jen ke kachničce nebo bůčku.Mrkající Když polévku doplníme vařeným vejce a kouskem domácího chleba, máme plnohodnotné jídlo se zastoupením všech potřebných živin.

Zde je recept na vyzkoušení.

Suroviny: 1/4 hlávky zelí, 1 mrkev, 1 cibule, 1/4 celeru, 1 litr kuřecího vývaru, sůl, polohrubá mouka, česnek a majoránka.


Postup: Zelí nakrájíme na nudličky, mrkev nastrouháme společně s celerem, přidáme nakrájenou cibuli a zalijeme vývarem, nebo dáme vyvařit kuřecí skelety. Po 30 minutách polévku rozmixujeme a zahustíme moukou v troše mléka. Dochutíme solí, polévkovým kořením, vylisovaným česnekem a majoránkou. Do polévky vložíme vařené vajíčko na doplnění bílkovin.

Příloha: Domácí chléb

Hezký den.

 


Komentáře

1 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | E-mail | Web | 10. února 2014 v 10:45 | Reagovat

Natty dobrá polévka udělá žaludku divy, zvláště po procházce v přírodě, plavání, či jiných aktivitách. Přiznám se, že spíše dělám polévku ze zelí kysaného. :-)Přeji pohodový nový týden. Nám začal dnešní den sluníčkem. :-)

2 Zdenka"ren" Zdenka"ren" | 10. února 2014 v 11:26 | Reagovat

Taky dělám spíš zelňačku kysanou, ale tuhle vyzkouším,vypadá dobře a určitě také tak chutná. :-) A domácí chlebík dělám též,sehnala jsem kvásek, takže zdravý kváskový. :-)

3 signoraa signoraa | Web | 10. února 2014 v 14:14 | Reagovat

Ještě, že už jsem po jídle, jinak bych si tu poslintala klávesnici. :-D Pavlovův reflex u mě funguje. :-D
Zelňačku dělám také z kysaného zelí. Já zelí můžu v jakékoliv úpravě, ale nejradši ho mám tak, jak je. Jsem schopná ho jíst k čemukoliv, což můj muž nechápe. :-)
Když ho nakládám, část nakrouhaného syrového hned sním. Asi jsem byla v minulém životě koza. :-D

4 ema70 ema70 | E-mail | Web | 10. února 2014 v 15:03 | Reagovat

U nás jdou polévky na odbyt. Takhle zelňačku neznám, díky za receptík.:-)
Přeji pěkný den.:-)

5 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. února 2014 v 19:40 | Reagovat

Zelňačku dělám nejraději z kysaného zelí. Už týden mám na ni chuť, ale nesehnala jsem mou oblíbenou značku zelí. Tak snad na víkend. :-)

6 Jarka Jarka | Web | 10. února 2014 v 19:42 | Reagovat

Polévky máme, já i manžel, moc rádi a je fakt, že když se k ní zakousne pečivo, je bříško pěkně plné a už nic dalšího nepotřebuje. Stejně, jako ostatní, znám jen klasickou zelňačku, tato s vajíčkem je pro mě novinka. :-)

7 Natty Natty | 11. února 2014 v 4:49 | Reagovat

[1]: Marti, já dělám dost často k večeři teplé polévky, neboť polévku nedělám k obědu kromě víkendů. A pravou zelňačku, které se u nás říká "couračka", tak tu nemám ráda a tak polévka ze sladkého zelí je náhradnice a je nejen moc dobrá, ale i zdravá. ;-)

[2]: Zdeni, určitě vyzkoušej a myslím, že budeš spokojená. Kváskový chlebík je určitě také moc dobrý a nejlepší ještě teplý. ;-)

[3]: Alenko, ty koza, já opice. :D Miluji banány a proto tak ráda lítám do Afriky. :D Já mám v lednici stále hlavičku zelí a tak kromě polévky dělám i saláty a je pravda, že není nad "čerstvé". ;-)

[4]: Emi, dobrou polévkou nikdy nic nezkazíme a nemusí to být jen masový vývar s nudlemi, i když hovězí s domácí nudličkou je moje favoritka. :D

[5]: Intuice, tak přeji dobrou chuť a když neseženeš kysané zelí, tak vyzkoušej ze sladkého a určitě bude stejně dobrá. ;-)

[6]: Jaru, je vidět, že česká kuchyně vládne a tak moje recepty jsou trochu "jiné", a tak můžeme vesele "kouzlit". ;-)

8 tetkapernikarka tetkapernikarka | 11. února 2014 v 16:34 | Reagovat

Jůů,to byla asi dobrota! Pro mě trochu nezvyklé s tím vajíčkem.Ze syrového zelí polévku taky dělám,ale nemixovanou-podle maminky :-)  :-)  :-) Určitě vyzkouším i tu tvoji verzi :-) Krásně vypadá i chlebík :-)

9 Natty Natty | 12. února 2014 v 5:23 | Reagovat

[8]: Alenko, já zeleninové polévky vesměs mixuji, nemám ráda kusy zeleniny v polévce a tak je dělám krémové. ;-) Vajíčko přidávám na doplnění bílkovin, aby polévka byla pro náš organismus plnohodnotná. :-D A chlebík dělám už přes rok jen domácí a pokud budu dýchat, tak jiný dělat nebudu. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama