Vítejte a těším se na Vás.


Zapečený lilek se šunkou

28. února 2014 v 6:47 | Natty |  Zdravé recepty

Lilek trochu jinak...


zapečená zelenina je pro naše zdraví také přínosná a dá se s ní doslova kouzlit.
Fantazii se meze nekladou a je jen na nás, jaké zvolíme suroviny, abychom si pochutnali.
U nás je lilek častou zeleninou v kuchyni, která se dá se pořídit za velmi přijatelnou cenu.

Kdo chce, může vyzkoušet můj recept.

Suroviny: 1 pěkný tvrdý lilek, marináda: olej, grilovací koření a česnek, šunka, pórek, tvrdý sýr.



Postup: Lilek důkladně omyjeme a nakrájíme na 1 cm kolečka. Rozložíme a lehce posolíme. Uděláme si marinádu z oleje, koření a česneku a každé kolečko potřeme. Kolečka naskládáme do sloupečku a necháme hodinku marinovat.
Potom vyskládáme na pekáček, na každé kolečko dáme plátek šunky, kolečko pórku. Nastrouháme sýr a posypeme jednotlivá kolečka. Lehce zakápneme olejem a podlijeme trochou vody. Pečeme na 200°C 60 minut.

Příloha: Bramborová kaše a salát z mrkve, jablka a pomeranče.

Hezký den.

 


Komentáře

1 Andullie Andullie | Web | 28. února 2014 v 13:43 | Reagovat

Mmm, zapečený lilek můžu na všechny způsoby! :)) Doma občas děláváme ještě s brambory a nivou, to je hrozná dobrota.

2 Ema Ema | E-mail | Web | 28. února 2014 v 15:20 | Reagovat

Lilek jsem nikdy nezkusila a mňamka vypadá nejen hodně mňamkově:-P, ale i jako rychlovka.:-)
Přeji prima víkend.:-)

3 Oli Oli | 28. února 2014 v 17:15 | Reagovat

Mňam, mňam to vypadá lákavě. Lilek v jídelníčku nemám. Holky by ho nejedly.
Hezký víkend, Natty. :-)

4 Jarka Jarka | Web | 28. února 2014 v 17:33 | Reagovat

Lilek v naší kuchyni chybí, vlastně ani nevím, jak chutná. Takle zapečený a s br.kašičkou vypadá moc lákavě. Je to další jídlo, které mě láká už od pohledu, tvůj mužíček se má, chystáš mu samé dobrůtky. ;-)

5 Intuice Intuice | E-mail | Web | 28. února 2014 v 18:10 | Reagovat

Natty, tak to jsem ještě nezkoušela. Pěkný víkend.

6 Natty Natty | 1. března 2014 v 7:12 | Reagovat

[1]: Andulko, lilek je vynikající v každé úpravě a zapečený s bramborem a nivou musí být také dobrota. ;-)Já to nezkoušela, nebo´t "plesnivý sýr" nekupuji, je na mě příliš slaný. ;-) Ale určitě se dá nahradit jinou značkou. :-)

[2]: Emi na přípravu je to chvilka, ale na čas zpracování se musí počítat alespoň 1 hodinka. ;-)Já si lilek namarinovala, naskládala do komínku a šli jsme do konzumu pro sýr. ;-)No a pak je to rychlé a hlavně moc dobré. :-D

[3]: Oli, někdy stačí strčit kousek do nějaké směsi a pak už jen pozorovat, zda to projde. ;-)Já ho prně jedla v Africe a myslela jsem, že to jsou houby. Pak jsem ho jedla u dcery a vůbec mi nechutnal. Později jsem si ho koupila sama a od té doby na něj nedám dopustit. ;-) Vše je o dobrém ochucení, neboť lilek stejně jako třeba cuketa nemá žádnou chuť a pak už je vše na našem "kouzlení". :-D

[4]: Jaru, lilek je třeba ochutnat od někoho, kdo ho umí dobře připravit, aby nás zaujal. Jinak je to zelenina jako každá jiná, jenže nejsme v našich podmínkách na ní zvyklí. ;-) Manžel si pochutnává, ono pořád knedlo, zelo, vepřo nebo řízek se také přejí a pak změna je vítána. :D

[5]: Intuice, vyzkoušej a pokud už jsi lilek jedla, určitě si pochutnáš. ;-)
Cena lilku je zanedbatelná. ;-)

Pěkný víkend všem. :-)

7 Kitty Kitty | E-mail | Web | 1. března 2014 v 10:21 | Reagovat

Přímo lilek nekupuju, ale v sezóně takto dělám patizony nebo cukety. Teď mám nachystané "KAPUSTIČKY NA ZÁDÍČKÁCH", dnes je teda i zapeču a přidám pár nudliček strouhanýho Eidamu. Jsi mi inspirací a Josef "může všechno, jen když je toho hodně"... ;-)

8 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | E-mail | Web | 1. března 2014 v 19:51 | Reagovat

Lilek občas taky zařadím do našeho jídelníčku. Zapečený máme nejraději. :-)

9 Natty Natty | 2. března 2014 v 6:41 | Reagovat

[7]: Kitty, to znám. ;-)Můj muž také má rád hodně plný talíř a někdy se mu směju, jest-li nepotřebuje "postraňky". :D Jinak kapustičky byly určitě také výborné, ale...už jsem psala několikrát, já je nemám ráda, ale možná bych mohla po mnoha letech vyzkoušet a třeba změním názor. ;-) Někdy mi písni recept a já ho vyzkouším. ;-)

[8]: Marti, já ho dělám pravidelně v sezóně, kdy je levný a moc si na něm pochutnáváme. ;-) Výborný je také jen na kousky upečený s česnekem, to je pochoutka. ;-)

10 Intuice Intuice | E-mail | Web | 3. května 2014 v 12:19 | Reagovat

[6]: Tak jsme dnes měli tento skvělý pokrm.  Jídlo se povedlo, rodina prohlásila, že můžeme někdy opakovat. Děkuji za recept. Pěkný víkend.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama