Vítejte a těším se na Vás.


Kuře se zeleninovu omáčkou

5. února 2014 v 5:52 | Natty |  Zdravé recepty

Co si dnes uvaříme...


nevíte co uvařit k obědu? Tak si udělejte "kuřecí svíčkovou". Smějící se
Jejda, to by bylo "řečí", v pořadu "Prostřeno", že to není svíčková, neboť všichni "umí" jen pravou z hovězí svíčkové, ale ve skutečnosti tu dobrou chuť "národnímu pokrmu" dává zelenina, koření a smetana.

A tak pro ty z vás, kdo si chce pochutnat, tak můžete vyzkoušet tento recept.

Suroviny: Mrkev, celer, petržel, divoké koření, sůl, olej, kuřecí stehna, polohrubá mouka, cukr, citrón, zakysaná smetana, rybízová marmeláda.



Postup: Všechnu zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle. Na oleji jí orestujeme, přidáme kuřecí stehna, podlijeme kuřecím vývarem nebo vodou, přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř), sůl a dusíme 30 minut. Měkké maso a divoké koření vyndáme a zeleninový vývar rozmixujeme. Zahustíme lžící mouky rozkvedlané v mléce a chvilku provaříme. Dochutíme lžičkou cukru a šťávou z jednoho citrónu. Odstavíme a přidáme zakysanou smetanu, kterou už nevaříme. Pokud nemáme brusinky, přidáme dobrou domácí rybízovou marmeládu.

Příloha: Těstoviny s petrželkou.

Hezký den.


 


Komentáře

1 signoraa signoraa | Web | 5. února 2014 v 8:53 | Reagovat

Natty, souhlasím s tebou. Svíčkovou opravdu dělá zelenina a ostatní ingredience a je lhostejno, jaké maso je použito. Když dnes vidím ceny pravé svíčkové, protáčejí se mi panenky, protože i kdybych sečetla celou valorizaci důchodu za 12 měsíců, nestačilo by to. Proto jí dělám z loupané plece, hovězího zadního, vepřové kýty a pokud mám zvěřinu, tak i z ní. Přiznám se, že kuře jsem ještě nevyzkoušela, ale vyzkouším ho. :-D Díky za tip. :-)

2 Hanka Hanka | E-mail | Web | 5. února 2014 v 9:51 | Reagovat

[1]: Já jsem jeden čas dělala svíčkovou z vykostěné vepřové kotlety a taky byla prima.
Kuřecí jsem ještě nezkoušela, určitě je to výborné jídlo.
Jak vidím, Natty, u vás převládá kuřecí maso, a ty ho umíš připravit na spoustu skvělých způsobů. Pro nás ostatní je to bezva inspirace. Díky za ni a hezký den! :-) Hanka

3 tetkapernikarka tetkapernikarka | 5. února 2014 v 13:35 | Reagovat

Na nějakou smetanovou omáčku už mám delší dobu velkou chuť.Natty,ty jsi uvařila přesně to pravé :-)Jenže máme rajskou s kolínkama,takže příští týden bude svíčková podle tebe,až budeme mít na těstoviny zase chuť ;-)  :-D Díky za inspiraci a přeji pohodový den :-)Alena

4 Jarka Jarka | Web | 5. února 2014 v 13:39 | Reagovat

A jak je vidět, tak ke svíčkové nemusí být ani ten tradiční knedlík. ;-) Svíčkovou z hovězího už jsem nedělala sto let, vařím ji z vepřového a chutná nám a když teď vidím, že si lze pomoct i kuřecím, určitě vyzkouším. :-)

5 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | E-mail | Web | 5. února 2014 v 16:26 | Reagovat

Natty moje řeč, scíčková nemusí být hovězí. Tu pravou chuť dodává zelenina a taky láska,s níž to my vaříme. :-)
Dala bych si ji, přesně tu co jsi připravila - láká mě, jen co se podívám na tvé foto :-D  :-)

6 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. února 2014 v 18:01 | Reagovat

Svíčkovou z kuřecího masa dělám moc ráda, já vlastně tu z hovězího už ani nedělám. Nejraději však s knedlíkem. :-)

7 Natty Natty | 6. února 2014 v 4:53 | Reagovat

[1]: Alenko, souhlasím, cena pravé svíčkové a všeobecně hovězího masa je tak nepřiměřeně vysoká, že si málokdo může dovolit takový "luxus". :-( Já si koupila 5 kg od soukromníka za 130 Kč za kilo, tak v neděli bude ta "pravá svíčková", ale stejně jí mám nejraději z "bílého masa". ;-)

[2]: Hani, i já jí dělám z kotlety nebo kýty, rovněž se závitky a všem moc chutná. ;-) Ano, v kuchyni preferuji kuřecí, krůtí, králičí, zvěřinu, ryby a občas libové vepřové a kachničku, a minimálně hovězí. ;-)

[3]: Alenko, rajskou jsem dělala minulý týden s hovězím a knedlíkem a tak byl čas na "svíčkovou" a bude ještě v neděli, ale "pravá". ;-) A v sobotu další klasika, švestkové knedlíky s mákem. :D

[4]: Jaru, knedlík je klasika, těstoviny jsou rovněž výborné a rýže je k jemné omáčce ideální, jak vidíš v dalším receptu. :-D

[5]: Marti, moc hezky jsi to napsala, nejlepší svíčková je ta, kterou děláme s láskou a strávníkům se pak dělají boule za ušima. :D

[6]: Intuice, i já dělávám knedlíky, ale mám takové pravidlo, že střídám denně přílohy, takže těstoviny byly na řadě a dají nejméně práce. :-D Knedlíky budou v neděli. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama