Vítejte a těším se na Vás.


Guláš z hlívy ústřičné

27. ledna 2014 v 10:35 | Natty |  Zdravé recepty

Na posílení imunity...


si můžeme dopřát hlívu ústřičnou, která se vyznačuje pozitivním vlivem na náš organismus.
Velmi dobře působí protizánětlivě, dále snižuje krevní tlak, zlepšuje cévní systém, obsahuje velké množství vlákniny, proto je vhodná při zácpě a v neposlední řadě působí i na výši našeho cholesterolu.

Ovšem znamená to, že jí zařadíme pravidelně do svého jídelníčku a zimní období je nejvhodnější doba,
neboť je její "čas".

Užití hlívy v kuchyni je velmi široké a tak je jen na nás, jak budeme "kouzlit".
Já dnes připravila gulášek do domácího chlebíku a k tomu "chlebánky" ze zelným salátem.

Suroviny: 500 g hlívy, 2 větší cibule, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, kmín, sladká paprika, česnek, majoránka.


...upečeme si chlebovou mističku...


...seřízneme vršek a vydlabeme střídku...


...hotový gulášek...

Postup: Hlavičky hlívy nakrájíme na nudličky. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, přidáme hlívu, osolíme, opepříme, přidáme kmín, sladkou papriku a podlijeme zeleninovým vývarem nebo vodou. Dusíme 30 minut. Zahustíme buď chlebem nebo polohrubou moukou. Dochutíme česnekem a majoránkou.

Příloha: Domácí chléb a salát z kyselého zelí

Ze střídky uděláme "chlebánky"...

Suroviny: Střídku chleba, mléko, vejce, 2 lžíce zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice), zelenou pažitku, hladkou mouku na obalení a olej.


Postup: Střídku z mističky rozdrobíme, navlhčíme mlékem, přidáme vejce, zeleninu, česnek a zelenou petrželku. Uděláme placičky, obalíme v mouce a upečeme na troše oleje. Přidáme ke guláši nebo jíme samostatně se zelným salátem.

Hezký den.

 


Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 27. ledna 2014 v 13:46 | Reagovat

Z hlívy ústřičné už jsem gulášek dělala, ale nepodávala jsem ho tak krásně jako ty, v domácím chlebíčku. "Chlebánky" vidím poprvé v životě a je to bezva inspirace pro zužitkování zbytků chleba, o které u nás není nouze, takže bych mohla vyzkoušet. :-P  :-)

2 Hanka Hanka | E-mail | Web | 27. ledna 2014 v 18:53 | Reagovat

Guláš z hlívy ústřičné je skvělý, Natty. Taky už jsem ho dělala a moc nám chutnal.
Tvůj domácí chléb je úžasný a guláš v něm naservírovaný, to je prostě senzace! :-P
Chlebánky znám, ale říkám jim chlebové placičky a dělám je trochu jinak. Někdy vyzkouším ty tvoje. :-)
Přeji hezký večer. :-) Hanka

3 Natty Natty | 28. ledna 2014 v 5:30 | Reagovat

[1]: Jaru, "chlebánky" byl momentální nápad, co ze střídkou, kterou jsem vydlabala z mističky. ;-)Zeleninu mám doma stále a tak byl nápad na světě a "chlebánky" se zelným salátem jsme slupli ještě před obědem. :D

[2]: Hani, já upekla dva bochánky, ale dala jsem jen jeden obrázek, protože vypadaly vedle sebe jako ženský prsa :-D, manžel se ptal, co to peču "za kozičky". :-D Když pak dostal gulášek do jedné z nich, tak si jen pomlaskával. :-D Chlebánky, tak já myslela, že jsem vynalezla novinku  a ty už placičky děláš :D, tak jsem zase druhá. :-D  ;-)

4 Jarmila* Jarmila* | Web | 28. ledna 2014 v 10:32 | Reagovat

Gulášek vypadá moc pěkně a jistě byl vynikající. :-)
Kdysi jsme pěstovali hlívu ve sklepě. Ale už si nepamatuji, co jsme z ní vařili. Jen si pamatuji, že nám chutnala. Asi jsme ji dávali pod maso. Už je to dlouho a paměť selhává. :-D

5 Kitty Kitty | Web | 29. ledna 2014 v 0:11 | Reagovat

Když si hlívy všimnu v kvelbu, beru a dělám všelijak. Stejně tak i brokolici. A nově i růžičkovou kapustu - recept "kapustičky na zádíčkách" je zárukou mňamky... ;-)

6 Natty Natty | Web | 29. ledna 2014 v 6:27 | Reagovat

[4]: Jarmilko, hlíva se dá "strčit" prakticky všude a my jí máme moc rádi. Když si chceme udělat "rychlovku", tak jí jen podusíme na másle s kmínem, dáme na čerstvý chlebík a je ho moooc dobré. ;-)

[5]: Kitty, já také dělám jak brokolici, tak hlívu na všechny způsoby, ale kapustičky teda nemusím, to už jsem psala. ;-) Někdy následky z dětství si neseme na celý život a to je můj případ s růžičkovou kapustou. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama