Vítejte a těším se na Vás.


Vánočka z pekárny

27. prosince 2013 v 8:57 | Natty |  Domácí pekárna

Letos prvně...


celý život jsem dělala vánočky "růčo-fůčo". Letos prvně jsem udělala vánočku v pekárně. Byla jsem zvědavá, zda bude lepší, než ta "ruční". A prý byla, tedy spráně bych měla napsat BYLY, protože jsem dělala celkem čtyři a dnes není v chaloupce ani drobeček. Mrkající A z toho já mám velkou radost, protože to je pro kuchařku největší odměna, když všechno mizí "jako pára nad hrncem".

Takže zde nechávám recept na příští rok a kdo bude chtít, může vyzkoušet.

Suroviny: 200 ml mléka, 2 žloutky, 110 g tuku (máslo, Hera, Lira) 500 g polohrubé mouky, 110 g cukru, špetka soli, 1 vanilkový cukr, kůra z citrónu, 1/2 kostičky droždí, hrst mandlí, hrst rozinek namočených v rumu, vejce na potření.


Postup: Do pekárny dáme všechny suroviny dle uvedeného pořadí, zapneme program TĚSTO. Po vykynutí přendáme těsto na vál a zapracujeme mandle a rozinky. Těsto rozdělíme na 3 díly. Z každého dílu uděláme 4, 3 a 2 válečky, které spleteme do copánků a navršíme na sebe. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky, zapíchneme 3 špejle proti sesunutí a pečeme 10 minut na 200°C a potom 35 minut na 175°C. Hotovou vánočku pocukrujeme.

Jediná nevýhoda je, že můžeme udělat jen vánočku z půl kila mouky, kdežto "ručně" z kila a tím máme dvě a ušetříme elektrickou energii, neboť upečeme obě najednou.

Ale i přesto budu i v budoucnu péct vánočku "v pekárně".
Těsto je heboučké a vánočka je výborná.Mrkající

Pěkný den.

 


Komentáře

1 Ema Ema | E-mail | Web | 27. prosince 2013 v 11:51 | Reagovat

Také děláme těstíčko na vánočku (na buchty, na koláče) v pekárně. Je to báááječný pomocník.:-)
Nattynko, přeji ti pohodový zbytek svátečních dní.:-)

2 Jarka Jarka | Web | 27. prosince 2013 v 20:08 | Reagovat

Vánočku každoročně dostávám od maminky a nedovedu si bez ní vůbec vánoční svátky představit, kam se na ni hrabe všechno cukroví. ;-)

3 Natty Natty | 28. prosince 2013 v 7:45 | Reagovat

[1]: Emi, úplně souhlasím, pekárnu mám od loňského Ježíška a nedám na ní dopustit. Je to "druhá kuchařka" v kuchyni. ;-)
Také ti Emi přeji moc hezké dny do konce letošního roku. :-D

[2]: Jaru, vánočka je opravdu výborná a patří na vánoční stůl stejně jako smažený kapr. ;-) U nás je také velmi oblíbená. :-D

4 Janka Janka | E-mail | Web | 28. prosince 2013 v 11:56 | Reagovat

Na pohled je nádherná, ale jsem přesvědčena, že nádherná bude i "uvnitř". Dobrou chuť!!!! :-)

5 Hanka Hanka | E-mail | Web | 28. prosince 2013 v 23:06 | Reagovat

Vánočka vypadá skvostně, Natty. Domácí pekárnu nemám a zatím si ji ani nehodlám pořizovat, ale věřím, že je to výborný pomocník. :-)

6 Natty Natty | Web | 29. prosince 2013 v 8:07 | Reagovat

[4]: Janko, byla, tahle je poslední ze čtyř a půlku si odvezla dcera do Prahy. ;-)

[5]: Hani, já na ní nedám dopustit a už si vůbec neumím představit, že bych jí neměla. ;-) U nás "šlape" téměř denně. :-)

7 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 29. prosince 2013 v 14:34 | Reagovat

Natty vánočka ti krásně vyšla. :-)

8 Natty Natty | 30. prosince 2013 v 7:16 | Reagovat

[7]: :-D Marti, děkuji.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama