Vítejte a těším se na Vás.


Domácí vepřová šunka

12. prosince 2013 v 18:55 | Natty |  Maso

Všechno je jednou poprvé...


už rok peču domácí chléb a nyní jsem se pustila do domácí šunky.
Je to první pokus a protože jsem "masožravec", hodnotím velmi dobře. Není to "samochvála", šunka se opravdu povedla a já vím, že ta další bude na vánočním stole až přijede celá rodina.

Tu první jsem udělala z vepřové kýty a tu další plánuji z kuřete. Když porovnám šunku koupenou a kupuji zásadně jen "šunku o kosti", tak ta domácí je mnohem lepší a chutnější. A to není jen moje hodnocení, ale přijela na ochutnávku dcera s vnoučátky a všichni moc chválili. Mrkající

Suroviny: 1 - 1,20 kg vepřové kýty, 20 g soli, malá kávová lžička Pragandy, 100 ml vody.
...šunka před dušením...
...hotová večeře...

Postup: Maso odblaníme a nakrájíme na kostky asi 2x2 cm. Prosolíme a přidáme Pragandu a vodu. Důkladně prohněteme, až budeme mít v ruce "blátíčko". Hrstičku masa umeleme na masovém strojku, aby se šunka lépe spojila a nedrobila se. Uložíme na 24 hodin do chladničky a 2 - 3 opět prohněteme.

Potom naplníme "punčošku na tlačenku", pokud nemáme šunkovar, hodně upěchujeme, aby se vytlačil vzduch. Pevně zavážeme a dáme dusit do hrnce s vodou. Vodu zahřejem na 75°C, vložíme šunku a dusíme 1,5 - 2 hodiny při 70°C - 80°C.
Teplotu hlídám pomocí teploměru na zavařování.

Po ukončení dušení šunku rychle schladíme a dáme do studena.
Měla by být alespoň 12 hodin v chladu, ale mlsný jazýček to nevydržel a tak jsme šunku ochutnali
a mám jediné slůvko - mňam.Mrkající

Hezký den.

 


Komentáře

1 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 12. prosince 2013 v 20:08 | Reagovat

Tuto šunku jsme dostali od našich přátel, vyplatí se ji udělat jak se třeba čeká návštěva. Přátelé se s námi podělili a tak nebyl pro nás problém si tuto pochoutku vychutnat, dokonce tenkrát přišli i naši vnuci. S čerstvým chlebíčkem a okurkou byla opravdu mňam :-)
Natty koukám jak jsi pilná v pečení.

2 Natty Natty | Web | 13. prosince 2013 v 8:32 | Reagovat

[1]: Marti, já jí dělala prvně, byla dobrá a ten minulý čas je na místě, neboť v tuhle chvíli už není ani ždibíček. :-D
Ale až přijedou na svátky děti a vnoučátka, tak uděláme dvě. :D  :D

3 Kosáček Kosáček | E-mail | Web | 7. ledna 2014 v 1:01 | Reagovat

To bude dobrota. :-)

4 Natty Natty | Web | 7. ledna 2014 v 7:45 | Reagovat

[3]: :-D  :-D  :-D Byla, než jsem se rozkoukala, byla fuč. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama