Vítejte a těším se na Vás.


Prosinec 2013

PF 2014

30. prosince 2013 v 7:49 | Natty |  Dárečky


Šťastný a spokojený rok 2014.


Jak na nevolnost

29. prosince 2013 v 8:04 | Natty |  Babské rady

Nevolnost a pocit na zvracení...

to se občas dostaví, když se přejíme nebo sníme něco nevhodného. O vánočních svátcích , kdy se konzumuje větší množství stravy a nevhodné složení, je k nevolnosti jen malý krůček.

Když už se tato nepříjemnost stane, je třeba trávicí soustavu zklidnit. První co musíme udělat, je nasadit přísnou dietu a zbytečně dál nedráždit žaludek. První den vyloučíme veškerou stravu a jen pijeme.

Podrážděný žaludek zklidníme rýžovou vodou, kterou si uděláme tak, že dáme vařit hrstičku rýže a po uvaření jí přecedíme a jen vodu po malých lžičkách podáváme během celého dne.

Nevolnost s pocitem na zvracení můžeme zklidnit také zázvorovým čajem, kdy si polévkovou lžíci nastrouhaného zázvoru zalijeme 1,5 litrem vroucí vody, necháme 20 minut louhovat, přecedíme a popíjíme během celého dne.

Také čaj mátový nám udělá stejnou službu jako čaj zázvorový, připravíme si ho stejným způsobem, kdy hrstičku lístečků máty zalijeme vodou, necháme louhovat a po scezení popíjíme. Můžeme použít i čaj porcovaný z lékárny.

Pokud nevolnost provází křeče v žaludku, připravíme si čaj z fenyklu. Semínka fenyklu rozdrtíme, lžíci přelijeme 1,5 litrem vroucí vody a necháme louhovat 15 minut. Opět popíjíme během dne.

Při nevolnosti jsou podrážděna také střeva a je dobré je zklidnit. Nejvhodnější je po celý den v malých dávkách jíst nastrouhané jablko. Pokud zvracíme a máme silné křeče nebo průjem, můžeme si udělat silnou česnekovou polévkou. Tu vynechají ti, jež mají nemocný žlučník.

Po celou dobu nevolnosti je vhodný klid na lůžku, aby si vyčerpaný organismus odpočinul a dopřejeme mu čas na zotavení. Druhý den začneme pozvolna přidávat lehkou nemastnou stravu, dušenou zeleninu, rýži, pohanku, dietní suchary, dětské piškoty a slabý kuřecí vývar. Postupně přecházíme na normální stravu, kdy vynecháme především jídla tučná, silně kořeněná a veškerý alkohol.

Za pár dnů nás čeká Silvestr a vstup do nového roku, tak si ho užijme ve zdraví a bez zbytečných zdravotních komplikací, které můžou nastat, pokud se "zapomeneme".

Hezkou neděli.


Po vánocích

28. prosince 2013 v 7:41 | Natty |  Zdraví

Nejvíce trpí játra...


pokud jsme si o vánocích dopřávali nadměrné množství laskominek jako cukroví, smažených pokrmů, rybí a vepřové řízky, ve větším množství bramborový salát a navíc si dopřáli alkohol v nepřiměřeném množství, dočkali jsme se nejen přírůstku na váze, ale zatížili svůj zažívací systém, především játra.

I následné užívání léků nebo prodělání infekčního onemocnění jako žloutenka nebo mononukleóza jsou pro naše játra velkou zátěží. Onemocnění jater je závažný problém, neboť játra jsou velmi významné pro lidský metabolismus. Proto bychom si svá játra měli šetřit, vyhýbat se nadměrné konzumaci jídla a alkoholu.

Jaká jídla nejvíce naše játra zatěžují?
Vynechání alkoholu a čerstvého pečiva je nezbytné. Dalším hlavním nepřítelem našich jater je živočišný, ale i rostlinný tuk a rovněž živočišné bílkoviny. Rovněž výrazné koření je nevhodné, dokonce i česnek a cibule. Pečivo se smí jen starší.

Pokud už jsme si svá játra poškodili nevhodným stravováním a pitím alkoholu, je třeba upravit jídelníček a nasadit jaterní dietu. Absolutně vyloučit alkohol, všechny pokrmy připravovat bez tuku jen na vodě. Vhodným nádobím pro přípravu pokrmů je tlakový hrnec a ideálním hrnec parní, kdy si veškeré potraviny připravujeme v páře bez použití tuku.

Pokud chceme konzumovat malé množství pečiva, vyměníme bílou pšeničnou mouku za moku žitnou, celozrnnou, špaldovou nebo jáhlovou. Místo cukru zařadíme med a plnit můžeme domácí marmeládou.

Játra jsou naší největší žlázou v těle nacházející se na pravé straně pod bránicí a zastupují detoxikační funkci. Jsou centrem metabolické výměny, filtrem všech škodlivin a úložištěm důležitých látek. Proto na ně mysleme jak o vánočních svátcích, tak i nyní , kdy jim můžeme pomoci tím, že svou stravu odlehčíme a tím prospějeme především sami sobě.

Hezký den.


Ananasová rýže

27. prosince 2013 v 11:53 | Natty |  Ovoce

Na odlehčení organismu...


po vánočních svátcích je vhodné odlehčit stravu od tuků a cukrů. Na vánočním stole určitě nechyběl ananas a ten může posloužit jako vhodné ovoce k doplnění rýže. Pokud chceme doplnit i vhodnou bílkovinu, můžeme přidat bifteček z vepřové panenky.

Suroviny: 1 ananas, 2 - 3 mandarinky, sáček vařené rýže, panenka, oblíbené koření, lžíce oleje


Postup: Ananas okrájíme, zbavíme středu a nakrájíme na malé kostičky. Mandarinky oloupeme, rozdělíme na měsíčky, které překrojíme na polovic. Rýži uvaříme obvyklým způsobem. Všechny suroviny smícháme a necháme chvíli odležet. Maso z panenky nakrájíme na 3 cm špalíčky, lehce rukou naklepeme, okořeníme a minutku z každé strany opečeme na oleji. Salát posypeme zelenou petrželkou.

Sluníčkový den.


Vánočka z pekárny

27. prosince 2013 v 8:57 | Natty |  Domácí pekárna

Letos prvně...


celý život jsem dělala vánočky "růčo-fůčo". Letos prvně jsem udělala vánočku v pekárně. Byla jsem zvědavá, zda bude lepší, než ta "ruční". A prý byla, tedy spráně bych měla napsat BYLY, protože jsem dělala celkem čtyři a dnes není v chaloupce ani drobeček. Mrkající A z toho já mám velkou radost, protože to je pro kuchařku největší odměna, když všechno mizí "jako pára nad hrncem".

Takže zde nechávám recept na příští rok a kdo bude chtít, může vyzkoušet.

Suroviny: 200 ml mléka, 2 žloutky, 110 g tuku (máslo, Hera, Lira) 500 g polohrubé mouky, 110 g cukru, špetka soli, 1 vanilkový cukr, kůra z citrónu, 1/2 kostičky droždí, hrst mandlí, hrst rozinek namočených v rumu, vejce na potření.


Postup: Do pekárny dáme všechny suroviny dle uvedeného pořadí, zapneme program TĚSTO. Po vykynutí přendáme těsto na vál a zapracujeme mandle a rozinky. Těsto rozdělíme na 3 díly. Z každého dílu uděláme 4, 3 a 2 válečky, které spleteme do copánků a navršíme na sebe. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky, zapíchneme 3 špejle proti sesunutí a pečeme 10 minut na 200°C a potom 35 minut na 175°C. Hotovou vánočku pocukrujeme.

Jediná nevýhoda je, že můžeme udělat jen vánočku z půl kila mouky, kdežto "ručně" z kila a tím máme dvě a ušetříme elektrickou energii, neboť upečeme obě najednou.

Ale i přesto budu i v budoucnu péct vánočku "v pekárně".
Těsto je heboučké a vánočka je výborná.Mrkající

Pěkný den.


Perníková mistička

20. prosince 2013 v 11:46 | Natty |  Cukroví

Vůně perníku nesmí v Perníkové chaloupce chybět...

A tak jsem dnešní dopoledne věnovala zdobení mističky z perníku, kterou jsem si včera upekla, když jsem měla v chaloupce vnoučka Honzíčka. Ze zbytku těsta jsem upekla i pár dalších perníčků a malinko si "pohrála".

V rádiu hráli krásné vánoční koledy a to šla práce od ruky "sama". Vyzdobila jsem mističku i perníčky pro zlatíčka, až přijedou na koledu do chaloupky. Perníčky mám i na stromečku a děti je chodí "loupit".



O víkendu budeme asi všechny dělat cukroví "bez pečení", zadělávat na vánočky,
balit dárečky a těšit se na ten vánoční kouzelný okamžik.Mrkající


Všem přeji krásné a spokojené vánoční svátky,

pod stromečkem radost a pohodu,

jablíčko s hvězdičkou,

a děkuji za Vaší celoroční přízeň.




Salát na odlehčení organismu

19. prosince 2013 v 18:39 | Natty |  Dietní koutek

K večeři zelenina a bílkoviny...


večer bychom už svému tělu měli dopřát především kvalitní bílkoviny a doplnit je zeleninou. Zelenina se postará o správné vyměšování následující ráno a bílkoviny zapracují na obnově buněk během noci. Sacharidy v podobě příloh si necháme na ráno, kdy tělo potřebuje startovat do nového dne.

Pokud chceme zdravě hubnout, můžeme vyzkoušet tento salát, který je vitamínová "bomba" a bílkoviny jsou zastoupeny v dostatečném množství.

Suroviny: Domácí kysané zelí, pórek, rajčátka, kvalitní šunka a vařené vejce. Olivový olej a kdo má rád, může přidat stroužek česneku.


Postup: Zelí nakrájíme na malé kousky, pórek na kolečka, rajčátka na čtvrtinky a šunku na proužky. Zakápneme olejem a dozdobíme plátky vařeného vajíčka. Kdo chce hubnout, už bez další přílohy, jinak lze přidat plátek celozrnného chleba.

Odlehčit organismus před vánočními svátky prospěje určitě každému, kdo dbá na zdravý životná styl a chce si svátky užít bez zbytečného omezování, i když v přiměřeném množství.

Hezký večer.


Houbové bramborové placičky

18. prosince 2013 v 12:06 | Natty |  Houby

Vánoční staročeské z Vysočiny...


to jsou bramborové placičky, které se dělají u nás na Vysočině v době předvánoční, kdy se dodržuje půst.
Brambory, houby a zelí, patřily na talíř "chudých" a tak si můžeme vyzkoušet, jaké to je pochutnání.

Suroviny: Brambory, vejce, hrubá mouka, sušené houby, sůl, pepř, majoránka, česnek, olej.
Salát: Kysané zelí, mrkev, lžička cukru, lžička olivového oleje.


...usmažené "houbánky"...


..."chudý oběd"...

Postup: Brambory uvaříme, oloupeme a nastrouháme. Uděláme kopeček, vyklepneme vejce, ochutíme a přidáme nakrájené vymačkané houby, které jsme předem namočili. Přisypeme hrubou mouku a vypracujeme vláčné těsto. Uděláme placičky a osmažíme na rozpáleném oleji. Přendáme na ubrousek a necháme odsát přebytečný tuk.

Salát: Domácí kysané zelí překrájíme na malé kousky, nastrouháme mrkvičku a lehce dosladíme.
Zakápneme lžičkou olivového oleje.

Hezký den.


Houbová hnízdečka

17. prosince 2013 v 12:05 | Natty |  Houby

Nejlepší koření z lesa...

tak by se daly nazvat sušené houby. U nás na Vysočině o ně není nouze a tak každý rok mám několik sklenic sušených houbiček, s kterými se dá v kuchyni doslova kouzlit.

A protože dnes je článek o "zdravém česneku", tak ten dnešní recept je i o jeho užití v mojí kuchyni.Mrkající

Suroviny: Vepřová panenka, olej, cibule, česnek, sušené houby, sůl, pepř, sladká paprika, majoránka a polohrubá mouka.


Postup: Na lžíci oleje zpěníme cibulku a česnek. Přidáme nakrájené maso na nudličky a orestujeme. Přidáme hrst sušených houbiček, sladkou papriku, sůl, pepř, hrneček vody a dusíme do změknutí. Na závěr zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě. Dochutíme majoránkou a čerstvě vylisovaným česnekem. Dozdobíme kolečky cibule.

Příloha: Špagety a strouhaná mrkev.

Hezký den.



Vánoční škůdci

17. prosince 2013 v 8:52 | Natty |  Zdraví

Neviditelní a přesto nebezpeční...

to jsou škůdci, kteří si brousí "zuby" na naše zdraví. Nejsou to žádné "breberky", ale ve zvýšeném množství složky potravin - TUKY a CUKRY. Obě složky jsou pro naše zdraví v přiměřeném množství důležité, ale pokud je nadužíváme delší dobu, projeví se to na našem zdraví.

Přání "hlavně zdraví", které si často v tomto období přejeme, pak zní jako fráze a přitom by to mělo být právě "zdraví", které by bylo tím nejlepším dárkem. Každý jsme "Homo Sapiens" a tak je jen na nás, jak o své zdraví budeme pečovat.

Když zazní z úst lékaře, že máme zvýšený cholesterol, tak je třeba se zamyslet, zda neděláme někde chybu. Malinko se pokusíme upravit jídelníček, než začneme strkat do úst "tabletky", neboť ty nás budou stát peníze. Pokud nezměníme životní styl, nebudou nám nic platné.

Do svého jídelníčku "proti škůdcům" zařadíme některé potraviny, které nám napomůžou, aby nás v budoucnu nečekaly zdravotní komplikace v podobě onemocnění srdce.


Denně si dopřejme DVA stroužky česneku, který obsahuje až 200 látek, které posilují krevní oběh. Nejlépe syrový. Česnek se pokusme "nacpat" všude, kde to je jen trochu možné, na topinky, do pomazánek, do polévky, bramboráků a výborné jsou i pečené brambory s česnekem a podmáslím. Česká klasika proti nachlazení "česnečka" může být také denně na našem stole.

Sojové boby jsou považovány za "zázrak přírody". Boby obsahují Lecitin, která výrazně snižuje hladinu LDL, proto bychom měli denně konzumovat mléko a další výrobky ze sóji. Jsou lehce stravitelné a přidáním další zeleniny a kvalitního koření můžeme vykouzlit výborné pokrmy.

Denně dva ořechy nebo jednou za tři dny hrstičku ořechů nebo lískových oříšků. Přímo do pusy, nikoliv "jen do cukroví".
Jsou plné nenasycených mastných kyselina a vitamínu E, které značně snižují vysokou hladinu cholesterolu.


2 - 3 jablíčka denně, na ty nesmíme zapomínat. Výrazně prospívají našemu srdci. Jsou bohatým zdrojem pektinu, který posiluje naše tepny. Pokud denně zařadíme jablíčka , mohou během měsíce snížit hladinu cholesterolu až o 20%. Prospějeme zdraví a ještě si pochutnáme.


Mořské ryby 2 - 3 týdně působí preventivně proti trombům (krevním sraženinám).
Nejvíce jich najdeme v tuňáku, lososu a makrelách.

Lžička olivového oleje denně je pro nás skutečný "poklad" a proto si ho přidávejme do všech salátů.
Posílíme srdce a oddálíme nebezpeční infarktu a mozkové mrtvice.


Cukroví, kapra, salát a další dobrůtky z vánoční menu si dopřejme v rozumné míře.
Po vánočním hodování pěkně na každodenní procházku, tím nejvíce prospějeme svému zdraví
a můžeme si svátky užít v klidu a pohodě.Mrkající

Hezký den.




Tříbarevná krůtí prsa

16. prosince 2013 v 11:59 | Natty |  Maso

Krůtí maso a barevná zelenina...


to je jedna z nejlepších kombinací, kterou si můžeme pro své zdraví dopřát. Já nejraději v zimním období kupuji "paprikovou trikolóru", cenově je dostupná, pro zdraví hodná a barevně ladí také "oku".

Protože se nyní hodně peče, tak odlehčená strava je pro nás přínosem a ještě když svítí pěkně sluníčko jako dnes, tak "barevný oběd" pěknou předvánoční atmosféru doplní.

Suroviny: Krůtí prsa, papriky tří barev, cibule, česnek, sůl, pepř, kari koření, olej.


Postup: Krůtí prsa nakrájíme na nudličky. Na oleji osmahneme cibulku a česnek. Přidáme krůtí maso, zatáhneme a přidáme nakrájené papriky. Ochutíme a necháme 30 minut podusit.

Příloha: Kari rýže.

Sluníčkový den.


Bohatí a chudí

15. prosince 2013 v 16:24 | Natty |  Téma týdne

Stále jsme nespokojeni...

a přitom nás v roce 2014 čeká tolik změn k lepšímu.
Tak například mě i manžela čeká zvýšení důchodového základu o celých 10 korun. A to není všechno, také procentuelní část důchodu se zvedne o 0,4%.

V průměru každému důchodci bude přidáno celých 35 Kč.
Když vynásobím 35 x 2, dostávám se na částku 70 Kč za měsíc. Za rok to bude 70x12 = 840 Kč a to už je pěkná sumička. Jaké máme štěstí, že jsme dva.

Hůř na tom budou ti důchodci, kteří již nejsou v páru, ti si budou muset vystačit s poloviční částkou. A přitom náklady na bydlení, energie a další životní potřeby se nedají dělit.

A tak si říkám, že ještě patřím do skupiny bohatých, neboť si budu moci dopřát víc, než třeba kamarádka "od vedle", které zemřel manžel.

Určitě stojí za zamyšlení, co všechno si budu moci za tolik peněz každý měsíc koupit? Možná, že bude lepší peníze dávat do prasátka na horší časy, i když zase hrozí nebezpečí, že nám je Česká národní banka znehodnotí.

Ale jako správná Češka jsem spořivá a tak budu spořit. Proto jsem se rozhodla, že napíši Ježíškovi, aby mi přinesl pod vánoční stromeček prasátko, kam ty "velké korunky" budu ukládat, abych měla v roce 2014 na dárečky pro svoje vnoučátka. Jen nějak nevím, co za 840 Kč šesti vnoučátkům koupím???


Nudlová polévka

15. prosince 2013 v 11:56 | Natty |  Polévky

Domácí nudle...

do polévek lze použít různé zavářky, ale domácí nudle jsou u nás nejoblíbenější.
Když je maminka dělávala, vždy jsem jí obdivovala s jakou zručností a rychlostí umí krájet. Prsty postavené na těstě a krájela, až jsem měla strach, že si uřízne prsty. Neuřízla a já jsem ráda, že jsem se to od ní naučila, neboť kupované nudle nejsou tak dobré. Velmi dobře si to pamatuji ze školních jídelen a proto stará, česká klasika je nenahraditelná.

A protože se vrací zpět doba, kdy si budeme doma dělat všechno jako za "starých časů", tak zde nechávám recept pro ty z vás, které si chcete také udělat dobrou polévku s domácí nudlí.Mrkající

Suroviny: Hrubá mouka, vajíčko a lžíce vody.




Postup: Nasypeme hrubou mouku na vál do kopečku, vyklepneme vajíčko a přidáme lžíci vody (nudle jsou vláčnější), nožem umícháme na středně tuhé těsto. Vyválíme co nejtenčí placku a necháme oschnout. Potom přeložíme na váleček asi 3 cm široký, postavíme pěkně prsty do pravého úhle a už krájíme. Když některá nudlička nebude úplně nejužší, nevadí, i ty jsou dobré.

Polévku můžeme udělat jak masovou, tak zeleninovou.
Nudle vhodíme do vroucí polévky a necháme "jen převalit", aby se nerozvařily, asi 1 minutku.
Do hotové dáme zelenou petrželku nebo pažitku.

Sluníčkový den.


Mrkvový koláč

15. prosince 2013 v 8:31 | Natty |  Koláče

Na nedělní stůl ...

k dnešní snídani jsem upekla koláč s mrkvovou nádivkou.
I když je mrkvička nejlepší na "chroupání", může se vyzkoušet i jinak.
Já dnes trochu "kouzlila" a na stole je tento koláč. Kdo má mrkev rád, může vyzkoušet a dle mého receptu.

Suroviny: Korpus - 2 celá vejce, 4 lžíce cukru, 100 ml oleje, 5 lžic polohrubé mouk, 1 kávová lžička holandského kakaa, 1 prášek do pečiva, 1 malý bílý jogurt. Olej a kokos na vymazání a vysypání formy.

Náplň: 3 střední mrkve, 3 lžíce medu, 1 vanilkový cukr, 250 ml zakysané smetany

Dozdobení: Hořká čokoláda, tvaroh a mandarinka




Postup: Suroviny na korpus smícháme a upečme na 175°C, dáme vychladit.
Mrkev nastrouháme na jemném struhadle, na kousku másla podusíme, přidáme med a vanilkový cukr. Necháme vychladit a zamícháme zakysanou smetanu. Na korpus rozetřeme a celý koláč dozdobíme čokoládou, tvarohem a mandarinkou.


Zapálíme třetí adventní svíčku a užijeme si pohodovu neděli.

Hezký den.


Nejcennější dárek

13. prosince 2013 v 8:13 | Natty |  Deníček


"Babi, taky se těšíš na Ježíška?" zašeptal Honzík a přitulil se babičce do klína.
"To víš Honzíčku, těším". "A babi, co by sis přála aby ti přinesl?"
"No, já bych si přála hlavně zdraví pro nás všechny." Honzík se zamyslel a pak povídá: "A babi, kde se dá to zdraví koupit?" Babička se usměje a odpoví: "Honzíčku, zdraví se koupit nedá, to je jediná věc, kterou nelze koupit za žádné peníze."

Honzíček se podívá na babičku a v očích čtyřletého dítěte je vidět otazník. "To je divné, vždyť u nás je lékárna a tam se přece prodávají bombónky na nemoci." pravil Honzík. "Když mám rýmu, tak tam maminka chodí pro takové kapičky, které mi kape do nosu." Babička se na vnoučka usmála: "Víš broučku, když už máš rýmičku nebo kašel, tak to už tě tvoje zdravíčko trochu zlobí a proto maminka jde koupit léky, aby ses zase brzo uzdravil a byl zase jako čiperka."

Honzík ztichl a chvíli si hrál s rukávem babiččina svetru. Babička seděla a čekala na další vnoučkovy otázky. "A babi, když si byla malá tak taky chodil Ježíšek?" "To víš že chodil, ale neměl tolik dárků jako dneska." "A proč?" zeptal se Honzík. Babička se nadechla a chvíli přemítala, jak by vnoučkovi odpověděla, aby pochopil. "No víš Honzíčku, dříve lidé neměli tolik peněz, aby je dali Ježíškovi na dárky." Honzíček chvíli dumal a pak řekl: "To je divný, vždyť tatínek říkal, že se dřív lidi nadřeli, tak proč neměli peníze?"

Babička si povzdechla, chvíli váhala s odpovědí a pak začala vyprávět. "Když jsem byla malá, tak lidé měli hospodářství, pole, louky, les a na dvorku slepičky, kačenky a husy, v chlévě kravičky, kozu, prasátko a také někdo koníčka." Honzíček seděl, ani nedutal. "Zvířátka se musela krmit, krmení se muselo vypěstovat na poli a to byla práce na celý den," vyprávěla babička.

"A babi, kdy ses dívala na televizi?" Babička se rozesmála a povídá: "Kdepak televize, ta tenkrát nebyla, nebyly ani telefony, počítače, nic co máte všechno dneska vy." Honzík se začal vrtět babičce na klíně a povídá: "A babi, co teda bylo, když nebylo nic?"

Babička se na Honzíka usmála a praví: "Měli jsme se rádi, hráli jsme si se zvířátky, pomáhali rodičům na poli, chodili do lesa na borůvky, jahody a houby a večer jsme si vyprávěli pohádky."

Honzíček napjatě naslouchal a najednou povídá:
"Babi, já bych si přál, aby ti Ježíšek přinesl to zdraví, když na něj nepotřebuje peníze." "Dá ti ho pod stromeček a ty tady budeš se mnou pořád." Přitulil se k babičce a ta skrývala do jeho vlásků slzu štěstí.

Hezký den.



Domácí vepřová šunka

12. prosince 2013 v 18:55 | Natty |  Maso

Všechno je jednou poprvé...


už rok peču domácí chléb a nyní jsem se pustila do domácí šunky.
Je to první pokus a protože jsem "masožravec", hodnotím velmi dobře. Není to "samochvála", šunka se opravdu povedla a já vím, že ta další bude na vánočním stole až přijede celá rodina.

Tu první jsem udělala z vepřové kýty a tu další plánuji z kuřete. Když porovnám šunku koupenou a kupuji zásadně jen "šunku o kosti", tak ta domácí je mnohem lepší a chutnější. A to není jen moje hodnocení, ale přijela na ochutnávku dcera s vnoučátky a všichni moc chválili. Mrkající

Suroviny: 1 - 1,20 kg vepřové kýty, 20 g soli, malá kávová lžička Pragandy, 100 ml vody.
...šunka před dušením...
...hotová večeře...

Postup: Maso odblaníme a nakrájíme na kostky asi 2x2 cm. Prosolíme a přidáme Pragandu a vodu. Důkladně prohněteme, až budeme mít v ruce "blátíčko". Hrstičku masa umeleme na masovém strojku, aby se šunka lépe spojila a nedrobila se. Uložíme na 24 hodin do chladničky a 2 - 3 opět prohněteme.

Potom naplníme "punčošku na tlačenku", pokud nemáme šunkovar, hodně upěchujeme, aby se vytlačil vzduch. Pevně zavážeme a dáme dusit do hrnce s vodou. Vodu zahřejem na 75°C, vložíme šunku a dusíme 1,5 - 2 hodiny při 70°C - 80°C.
Teplotu hlídám pomocí teploměru na zavařování.

Po ukončení dušení šunku rychle schladíme a dáme do studena.
Měla by být alespoň 12 hodin v chladu, ale mlsný jazýček to nevydržel a tak jsme šunku ochutnali
a mám jediné slůvko - mňam.Mrkající

Hezký den.


Kokosové rohlíčky

12. prosince 2013 v 12:37 | Natty |  Cukroví

Rohlíčky trochu jinak...

vanilkové jsem dělala v ruce, kokosové jsou ve formičce a také jsou nejen hezké, ale i dobré.
Dnes se dají koupit i různé vytlačovací formy, ale já dávám přednost "klasice".

Tyto rohlíčky většinou dělám s ořechy, ale protože už nemám vlastní
a v prodeji jsou drahé, vyměnila jsem je za kokos.

Můžete vyzkoušet můj recept a věřím, že budete spokojeni.

Suroviny: 150 g práškového cukru, 100 g tuku (máslo, Hera, Lira), 100 g kokosu, 80 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva.


Postup: Všechny suroviny smíchám na hladké těsto. Namačkáme do formiček a pečeme na 165°C až budou růžové. Pěkně se nafouknou a uvnitř jsou duté. Konce namáčíme v rozpuštěné čokoládě.

A dnes končím, už jsem celá "voňavá". Mrkající

Hezký den.


Vanilkové rohlíčky

12. prosince 2013 v 12:04 | Natty |  Cukroví

Česká vánoční klasika...


už máš vanilkové rohlíčky, s takovou otázkou se často setkávám. Dnes už můžu odpovědět - mám.Mrkající
Myslím, že jen málokdo je na vánoční stůl nepeče, vždyť je to česká klasika, která zavoní oříšky a vanilkou.
Tak ukládám opět do krabičky a jdu dodělat kokosové rohlíčky, které dají trochu více práce.

Tady je recept , pokud někdo nemá vlastní a vyzkoušený,
protože co si budeme namlouvat, není nad vyzkoušený a několikrát opakovaný recept
po babičce nebo mamince.


Teď dozdobím další cukroví a potom hůlky do ruky a hurá na procházku. Venku je sice sychravo,
ale teplá bunda, čelenka a chůze do kopce, to nás pěkně zahřeje.Mrkající

Tak pokud také pečete, tak přeji ať se daří.

Hezký den.


Vulgarismy blogerů

12. prosince 2013 v 7:36 | Natty |  Téma týdne

Co píší blogeři na téma týdne...

tak zazněla otázka jedné mojí blogerky, která na TT nepíše. Je pravda, že někdo má své "oblíbené" a už nenakukuje jinam. Já jsem jiná, zajímá mě, kdo tvoří tu početnou skupinu nás blogujících, jejich názory, vyjadřování, životní postoj.

TT tohoto týdne je obrázkem naší omladiny, občas i někoho středního a staršího věku. Vesměs je to čtení "k pláči".

Hrubá slova, hrubé chyby, plivání na českou zemi, nevraživost a nespokojenost. Ptám se, kde se vzala ta nenávist k vlastnímu lidu? Kdo dal do úst ta "hrubá slova" těm, jež je s takovou chutí používají?

Odpovím si sama. Hrubé chování, hrubé výrazy, to vše má základ v rodině. Co děti vidí, slyší, to jako opičky napodobují. A tak se nelze divit, že dnešní mladí lidé jsou schopni mluvit a psát tak vulgárně, že se občas i my dospělí červenáme.

Ale nebudu moralizovat, stačí si přečíst několik názvů, které proběhly jako úvodník článku na TT. Obsah není o nic lepší a mě o pisateli řekne hodně. Někdo, aby mohl projevit svojí agresi si založí nový blog a tam to "rozjede".

Každý z nás má právo na názor, ale mělo by to být slušnou formou a nikoho neurážet. Kritika je na místě, ale hloupé a hrubé urážky svědčí o inteligenci pisatele a rozhodně nevyjadřuje názor většiny lidí tohoto národa. Jsou to právě ti "křiklouni", kteří rozvrací lidské společenství.

Mě ta hrubá slova URÁŽÍ, neboť já jsem ČEŠKA a jsem na to pyšná. Žila jsem v době před revolucí, žiju v době po revoluci a umím být šťastná a spokojená i když zde není všechno dokonalé.

Vzkazuji všem, kdož haní naší zemi, sbalte si svých 5 švestek a jděte tam, kam vás srdce táhne - brzy se vrátíte jako ti, co to udělali v době minulé, neboť stále platí: "VŠUDE JE CHLÉB O DVOU KŮRKÁCH".

Až procestujete kus světa, poznáte co je BÍDA, kdy děti nemají co jíst a nemají lékařskou péči, ženy jsou v područí, muži ve zbroji, pak pochopíte, jak je krásný život v naší, byť nedokonalé ZEMI !!!

Jsme s v krásném předvánočním období, lidé by měli mít k sobě blíž, hledat to hezké a pozitivní, nakupovat dárečky pro své blízké, péct cukroví a sdílet svoje radosti. A zatím zde čtu, že naše země je hnusná, že tady nelze žít, že tady je všechno špatné... a to z úst "dětí", které by měly být naše budoucnost.

Hezký den.


Jablíčka a hrušky

11. prosince 2013 v 17:55 | Natty |  Cukroví

Zdravé cukroví...


nebojte, žádné náhražky, poctivá jablíčka a hrušky z lineckého těsta. Ale vtip je v tom, že jsou to jablíčka a hrušky, které patří mezi ovoce a tak jsem to letos obešla a udělala "ovocné cukroví". Nakonec, pokud si dáme jeden nebo dva kousky, určitě to s váhou ani nehne a když se přidá ještě pěkná procházka, tak si můžeme dopřát "poctivé" cukroví. Smějící se

Suroviny: 210 g hladké mouky, 70 g práškového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 140 h tuku (máslo, Hera, Lira) a kůra z jednoho citrónu.
Množství: 45 kousků



Postup: Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme chvilku odpočinout a potom vyválíme placku asi 3 mm. Vykrajujeme jablíčka a hrušky. Přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 175°C v horkovzdušné nebo obyčejné troubě. Hotové slepíme domácí marmeládou a pocukrujeme.

Až budeme strkat do "huběnky", bude to jablíčko nebo hruška. Mrkající

Hezký den.


Žloutkové mlsáníčko

11. prosince 2013 v 16:47 | Natty |  Cukroví

Jednoduché a moc dobré...


tak by se dalo představit žloutkové cukroví, které je jednoduché na přípravu a nevyžaduje dlouhou dobu jak na přípravu těsta, tak i pečení. Stačí mít čerstvá vajíčka, cukr, citrón a šikovné ruce.Mrkající

Suroviny: 4 žloutky, 100 g práškového cukr, 1 vanilkový cukr, kávová lžička citrónové šťávy.
Množství: 40 kousků


Postup: Do misky dáme všechny suroviny a šlehačem šleháme tak dlouho, až hmota bude skoro bílá a pěkně hustá.
Formičky si vytřeme olejem a lžičkou naplníme do poloviny. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 175°C a dáme péct. Jakmile cukroví "naběhne", stáhneme teplotu na 70°C a sušíme, až bude cukroví upečené a lehce půjde vyklopit. Cukroví je obdoba rakviček a není třeba již další úpravy.

Hezký den.


Makové kytičky

11. prosince 2013 v 16:34 | Natty |  Cukroví

Cukroví s mákem...


je velmi dobré a ve spojení s dobrou domácí marmeládou určitě bude zpestřením vánočního stolu.

Suroviny: 200 g hladké mouky, 50 g práškového cukru, 90 g mletého máku, 1 žloutek, 150 g tuku (máslo, Hera, Lira)
Množství: 35 kousků


Postup: Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Necháme chvilku odpočinout a potim vyválíme placku o síle asi 3 mm. Vykrájíme plné kytičky a kytičky s očkem a položíme na plech s pečícím papírem. Pečeme na 175°C v horkovzdušné troubě asi 12 - 15 minut. Kytičky slepíme dobrou domácí rybízovou marmeládou a pocukrujeme.

Hezký den.



Naše česká hrdost

11. prosince 2013 v 8:19 | Natty |  Téma týdne

Co Čech, to muzikant...


je mi smutno, když čtu ty většinou negativní názory a někdy si troufnu říci i "žblebty" na TT.
My, kteří jsme se v této krásné zemi narodili a v rodném listě máme napsáno, národnost - česká.

Kde je národní hrdost? Proč nevyhledáváme to krásné, které nám náš mateřský jazyk dopřává,
proč nehledáme vzory, které nás proslavily ve světě a které jsou kořeny, z kterých jsme vzešli?

A tak pokud jsme natolik zaslepeni a vidíme jen "pivo", špatné politiky a podobně,
zkusme se na chvilku zastavit a připomenout si třeba slova jedné krásné české písničky,
která říká, že my Češi jsme výborní muzikanti, že se ve světě nikdy s pěknou písničkou neztratíme
a naše písně se zpívají po celém světě a velmi se líbí.


Já jsem muzikant a přicházím k vám z české země.
My jsme muzikanti, přicházíme k vám.
Já umím hráti. My umíme taky.
A to na housličky. Jak se na ně hraje?
Fidli, fidli, staré vidli, fidli, fidli, housličky.

Já jsem muzikant a přicházím k vám z české země.
My jsme muzikanti, přicházíme k vám.
Já umím hráti. My umíme taky.
A to na basičku. Jak se na ni hraje?
Stála basa u primasa, za kamnama stála,
jak primaska zatopila, basa sama hrála.

Já jsem muzikant a přicházím k vám z české země.
My jsme muzikanti, přicházíme k vám.
Já umím hráti. My umíme taky.
A to na trumpetu. Jak se na ni hraje?
Já rád játra, ty rád játra, on rád játra trumpeta.

Já jsem muzikant a přicházím k vám z české země.
My jsme muzikanti, přicházíme k vám.
Já umím hráti. My umíme taky.
A to na bubínek. Jak se na něj hraje?
Bumtarata, bumtarata, bumtarata, bubínek.

Zazpívejme si, připomeňme si, že být ČECHEM je krásné
a buďme na to hrdi, protože pokud chceme, aby nám v naší zemičce bylo dobře, musíme jí milovat.
Pokud to nedokážeme, nedokážeme nic.

Hezký den.



Desátý advent

10. prosince 2013 v 20:21 | Natty |  Deníček

Pěkně prožitý den…

Tak bych zhodnotila ten dnešní desátý adventní den. Dopoledne jsem se jako obvykle věnovala běžným domácím pracím. Všechny to známe a není to nic, co je třeba rozebírat.

Po obědě jsem si našlehala žloutky a udělala těstíčko na žloutkové cukroví. Upekla a musím říci, že se povedlo a v tuhle chvíli už je v krabičce společně s dalšími druhy cukroví. Nechvátám, dělám jeden druh denně, manžel hodnotí a já se pýřím, když sklidím pochvalu. Co si budeme povídat, každý má rád, když dostane pochvalu.

Dopoledne volala dcera Renča, zda pojedeme opět do bazénu. A tak v půl páté houklo auto a dcera s vnoučátky už čekala. Naskákali jsme s manželem do auta hurá do vodního ráje.


Dnes jsem byla velmi spokojená, krásně teplá voda, úžasná pára a s vnoučátky prima zábava. Když jsme po hodině a půl končili, hecovala mě dcera, ať sjedu ze skluzavky. Protože jsem pro každou lumpárnu, vylezla jsem po schůdkách a už si to fičela do vody. A proč ne, sice nejsem dítě, ale nikde není psáno, že by babičky nemohly také řádit.

Tečkou za plaváním je vždy návštěva v občerstvení a dopřejeme si také něco nezdravého, vždyť jsme také vydali dost energie. Dnes to byl párek v rohlíku a dětem navíc dlouhý had z pendreku. Následuje cesta přes nádherně nazdobené město a mě jen mrzí, že nemám v kapse foťáček. Snad příště, jezdíme pravidelně každý týden.

Teď už sedím doma příjemně unavená a ťukám písmenka do nového notebooku a přemýšlím, zda budu umět článek uložit a nějakým způsobem dopravit na blog. Mrkající

Tak vám přeji hezký večer

a já jdu "studovat" jak dál.


Kuřecí placičky se sušenými houbami

10. prosince 2013 v 11:39 | Natty |  Maso

Sušené houby jsou vynikající koření...


a jejich přidáním do masové směsi obohatíme pokrm o výbornou chuť a není třeba používat další koření.
Houby dají pokrmu příjemné aroma a zvýší i objem směsi, takže není třeba "velkého kusu" masového základu.

Dnes jsme si pochutnali na placičkách a nechávám recept na vyzkoušení.

Suroviny: 1 kuřecí prso, hrstička sušených hub, 1 vajíčko, olej, cibule, česnek, sůl, pepř a strouhánka.
Množství pro dva.


Postup: Nejprve si namočíme sušené houby. Potom umeleme maso. Na lžíci oleje zpěníme nakrájenou cibulku. Houby vymačkáme a nakrájíme na menší kousky. Do masa dáme houby, osmaženou cibulku, vejce, osolíme, opepříme, přidáme 2 stroužky česneku a důkladně promícháme. Lehce zahustíme strouhánkou a utvoříme placičky. Na pánev dáme 2 lžíce oleje a usmažíme.

Příloha: Pečená červená řepa

Hezký den.



S úsměvem - 2

10. prosince 2013 v 9:06 | Natty |  Baba-club
Čech je ztracen v poušti. Po dlouhém putování nalezne kouzelnou lampu, zapálí ji a ona mu nabídne splnění tří přání.
"Chci jedno pěkně vychlazené pivo," rozkáže Čech.
Objeví se orosená láhev s pivem, Čech ji na ex vypije, postaví na zem a láhev se okamžitě sama doplní studeným pivem.
"To je kouzelná láhev, ta nikdy nevyschne," vysvětluje lampa. "Jaká jsou tvá další dvě přání?"
Čech bez váhání odpoví: "Dej mi ještě dvě takové."


Povídá Američan na návštěvě: "Vy Češi nám teď připadáte jako stromy v lese."
"Jak to?"
"No ti nahoře mají koruny a ti dole jsou holí."



Japonská delegace prochází nejmodernější české továrny a na závěr se jich novináři ptají, co se jim u nás nejvíce líbilo: "Vaše děti, je to jediná věc, kterou neděláte rukama!"


Vyrazí jeden Čech z bodu A do bodu B rychlostí 90 km/h. Druhý Čech vyrazí z bodu B do bodu A rychlostí 120 km/h. Kde se potkají?
V hospodě.


Dva čeští cestovatelé potkají v buši domorodce a pro legraci mu začnou nadávat v češtině. Domorodec na to vůbec nereaguje, a tak se ti dva uchýlí k ještě sprostějším slovům. Náhle si domorodec pšíkne: "Hepšík!"
A jeden z vtipálků zděšeně povídá druhému: "Ježíšmarjá, on umí česky!"


Jaký je rozdíl mezi Japonskem a Českem?
Japonsko je země úsměvů, Česko je země pro smích.
Zdroj: Internet

Hezký den.


Malé vánoční radosti

9. prosince 2013 v 18:48 | Natty |  Dárečky

Není každý zlý, vypočítavý, nevděčný...


kdyby tomu totiž tak bylo, bylo by skoro zbytečné žít.
Já věřím v lidskou dobrotu a je jedno, zda v lidském společenství jakékoliv národnosti.

My Češi nejsme o nic horší nebo lepší než jakýkoliv jiný člověk na této planetě.
Máme své chyby, ale také své přednosti a je jen na nás, kterým dáme přednost a kterými se více vyznačujeme.

Jak tak čtu článečky k TT, vidím jen samou kritiku, ale myslím, že nejprve bychom měli začít
každý sám u sebe a pak se teprve podívat do "talíře" toho druhého.

Zkus se nad sebou zamyslet, co dobrého a co zlého jsi dnes udělal - udělala ?
Pokud těch "kladných" odpovědí bude více než záporných, jsi dobrý člověk a jedno zda Čech nebo jiné národnosti.

Tady na BLOGU, se setkáváme anonymně a z našeho písemného projevu se po určité době dá velmi dobře rozpoznat povaha člověka, neboť jeho písemný projev je také ukázkou charakteru.



...růžička od Janky...

Já dnes dostala tuhle růžičku od jedné z děvčat, která ke mně chodí na blog za malinkou pomoc
a moc si jí vážím. Je to milý předvánoční dáreček a protože růže miluji,
udělala mi velkou radost.

Druhou radost mi způsobili "chlapci z BLOGU", po dlouhé době můžeme opět v klidu psát, komentovat, používat svůj krásný český jazyk, společně se setkávat nad písmenky. A zase je vidět, že jedno zda Čech nebo třeba Slovák, či jiný človíček z celého světa.

A tak závěrem jen tolik, buďme především slušní lidé,

chovejme se k sobě přátelsky,
učme se odpouštět lidské chyby a pak je opravdu jedno, jaké jsme národnosti.Mrkající


Kuřátko s mrkví a hráškem

9. prosince 2013 v 16:59 | Natty |  Maso

Za hodinku můžeme jíst...


nejčastěji používané maso je kuřecí a pokud ho doplníme zeleninou, máme zdravý a lehký pokrm.
Předností kuřecího masa je nejen jeho lehká stravitelnost a minimum tuku,
pokud sundáme kůži, ale i jeho rychlá příprava.

Pokud si dáme masíčko ze zeleninou do jednoho pekáčku, do druhého šoupneme domácí brambory,
stačí dát na hodinku do trouby a máme hotový oběd nebo večeři bez další práce.

Přípravou tohoto pokrmu dodáme tělu všechny důležité živiny a nemusíme mít obavy,
že budeme pod vánočním stromečkem "jako koule". Mrkající

Suroviny: kuřecí maso, mrkev, hrášek, olej, sůl, pepř, polohrubá mouka, zakysaná smetana.


...šup na hodinku do trouby...


...a už jen mlsáme...

Postup: Kuřecí čtvrtky zbavíme kůže, osolíme a položíme na pekáček. Mrkev nastrouháme a obložíme kuřecí maso. Přidáme hrášek, lehce posypeme pepřem a zakápneme olejem. Podlijeme 200 ml vody a dáme do trouby péct na 200°C. Současně dáme i brambory, které osolíme, okmínujeme a posypeme oblíbeným kořením. Lehce pokapeme olejem.

Až kuřátko změkne, vyndáme ho na talíř, výpek s mrkvičkou lehce zaprášíme moukou a přidáme 2 - 3 lžíce zakysané smetany. Necháme chvilku provařit a můžeme servírovat.

Hezký den.




S úsměvem - 1

9. prosince 2013 v 8:10 | Natty |  Baba-club


"Miláčku, co říkáš, abychom se vzali na Vánoce?"
"Prosím tě, přestaň, proč si kazit svátky."



"Tak co Pepo, co jsi vybral manželce k Vánocům?"
"Vkladní knížku."



"Drahoušku, k Vánocům bych si přála koně."
"Musí to být anglický plnokrevník nebo stačí půl kila točeného?"


V prodejně se pan Novák nemůže rozhodnout jaký dárek vybere manželce k Vánocům.
Poprosí o radu prodavačku.
"Kdybyste byla moje manželka, co hezkého byste si přála?"
Prodavačka odpoví: "Jiného manžela."

Policajt jde chytat na Vánoce kapra.
Vezme sekyrku a začne vysekávat do ledu díru.
Přijde k němu chlap a povídá: "Co tady děláte, okamžitě toho nechte!"
"Lovím kapra a jakým právem mi to zakazujete?"
"Jménem správce zimního stadiónu".


U soudu: "Za co jste tady?"
"Za předčasné vánoční nákupy"
"To přece není žádný přestupek".
"Já ale nakupoval dvě hodiny před otevírací dobou."


Kolegové policajti.
"Já jsem geniální, povídá Pepík Frantovi."
"Dostal jsem k Vánocům puzzle, na krabici psali 3 - 5 let a já ho složil už za rok."

Pěkné adventní dny.


Vánoční dáreček

9. prosince 2013 v 6:30 | Natty

Milá děvčata...

poctivě jsme společně psaly Ježíškovi, rozbalovaly dárečky
a nyní nastal čas na odměnu pro Vás za snahu a píli.

Přeji Vám, aby jste v balíčku každá našla to,
po čem srdce touží a udělá Vám radost.















Krásný a pohodový nový týden.