Vítejte a těším se na Vás.


Chlebová polévka

12. listopadu 2013 v 10:53 | Natty |  Polévky

Moje oblíbená...


každý si z dětství neseme nějaké oblíbené jídlo. Já doslova miluji "chlebovku", obyčejné jídlo za pár korun je pro mě velká dobrota. Zajímavé je, že dětem a manželovi nikdy nechutnala a když jsem je chtěla pozlobit, tak jsem řekla, že udělám "chlebovku". Mrkající

A tak jsem si dnes udělala radost a svojí oblíbenou jsem si udělala. Možná, že někomu z vás také přijde k chuti a zužitkuje chléb, který už není zrovna čerstvý. Mně zůstaly dvě patky a tak "návrat do dětství" je tady.

Suroviny: Starší chléb, nejlépe patky, kde je více kůrky, cibule, sůl, kmín, mléko a vajíčko.


...chléb na polévku...


...hotová polévka...

Postup: Chléb nakrájíme na větší kostky, cibuli na kostičky a vše zalijeme vodou. Osolíme, přidáme kmín a necháme vařit asi 10 minut. Přidáme trochu mléka a pustíme vajíčko, které vidličkou v polévce rozšleháme. Povaříme ještě 1 minutku a polévka je hotová.

V době, kdy už nevíme co "do huběnky" taková staročeská chlebovka může přijít k chuti a v každém případě, já si pochutnala.Mrkající

A co vy a vaše oblíbené jídlo z dětství ?

Pěkný den.

 


Komentáře

1 Zdenka"ren" Zdenka"ren" | 12. listopadu 2013 v 14:03 | Reagovat

Chlebovku dělám, ale jinak,že ani nikdo neví,že je z chleba. Ale dělám též rohlíkovku za kačku, kdy na másle orestuju nakrájené starší rohlíky, rozvařím, rozkvedlám, přidám trochu kořenové zeleniny, okořením, a nakonec zakvedlám vejce. :-)

2 Ema Ema | Web | 12. listopadu 2013 v 15:24 | Reagovat

Také máme chlebovka rádi. :-P  :-) Pěkné odpoledne ti přeji.:-)

3 Hanka Hanka | E-mail | Web | 12. listopadu 2013 v 19:11 | Reagovat

Přiznám se, že chlebovku jsem nikdy nedělala a kromě toho si vůbec nevzpomínám, jaké jsem měla v dětství oblíbené jídlo. Naši na tom nebyli moc dobře, takže se vařilo hodně úsporně. :-)
Přeji pěkný večer, Natty. :-) Hanka

4 Natty Natty | 13. listopadu 2013 v 6:25 | Reagovat

[1]: Zdeni, i já znám "rohlíkovku" ze školních let, ale nad maminčinu "chlebovku" není a včera jsme si s manželem pochutnali a ani manžel se nebránil :-D Já slupla dva talíře a on jeden (asi ze slušnosti) :D Ale na druhý chod byl vepřový řízek, tak se ta "chudoba" doplnila "bohatstvím", i když kdoví, co je pro nás lepší? ;-)  :D

[2]: Emi, viď, že to je dobrota. ;-) Žádný tuk a to potom "mozkové závity" pálí :D  ;-)

[3]: Hani, stejné to bylo u nás. Dříve se jedlo hodně skromně, dnes se dětem podstrojuje a ještě se plýtvá. :-( Naše maminka nám dělávala k večeři vždy husté polévky, kam chlebovka patřila. Nejméně oblíbená ale byla "couračka" (zelňačka), kterou nejím dodnes. Vadilo mi tam to zelí a přitom ho mám v jiné úpravě moc ráda. ;-)

5 Jarka Jarka | Web | 13. listopadu 2013 v 8:30 | Reagovat

Musím se přiznat, že často u nás ty chlebové patky končí v koši. Domácí drobotinu, která by jimi nepohrdla nemáme a i když mě je patky líto a hned ji nevyhodím, nakonec zplesniví a stejně v tom koši skončí. 8-O Chlebovku neznám a příští dvě patky půjdou do kastrůlku! :-)

6 Kitty Kitty | E-mail | Web | 13. listopadu 2013 v 9:46 | Reagovat

I s touto chlebovkou jsi se strefila. Předevčírem jsem v pekárně nakoupila tvrdej chlebík pro králíky a už ho nakrájený suším. Bude chlebovka na večeři; Pepíno musí eště dnes kašovitou stravu, anžto byl na hadicích u žaludkářa. Bude mít radost - on ju může, hlavně když je jí hodně :-P

7 Kitty Kitty | E-mail | Web | 13. listopadu 2013 v 9:48 | Reagovat

[1]: Z rohlíků by byla taky polívka efef. Jenže u nás rohlíky "smí" jenom kocour, my si neštrejchnem! Ale jako tip je to dobrý, kopíruju si to do receptů, díky :-)

8 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 13. listopadu 2013 v 11:48 | Reagovat

[5]: O_O Jaruško a co ty kačenky u Jordánu, ty by si nepochutnaly? Jak jsme šli do Botanky, tak se tam kačenky batolily a já nic u sebe neměla. My dáváme jestli cos zbude buď ke koníčkům stájnému, nebo jedeme krmit ryby a kačeny na přehradu, sousedům na zahradě. Se zbytky problém nemáme.
Nyní ke chlebovce, tu neznám, ale snažím se zbytky nemít - třeba starší chleba omočit ve vejci rozšlehaném s mlékem a pak osmažit. Nebo krutonky do česnekačky.
A oblíbené jídlo? Víš Natty že ani nevím, spíš jsem toužila jako dítě ochutnat husičku a nebo kachničku, tu jsme nikdy neměli. :-( Ále co, nyní ji mám v mražáku a čeká na nedělíííííí :-D

9 Natty Natty | 14. listopadu 2013 v 6:20 | Reagovat

[5]: Jaru, vyzkoušej. ;-)Někdo si přidává i smetanu a další ingredience, ale já jí mám ráda tak, jak je v receptu. ;-)

[6]: Kitty, chlebovka je na dietu ideální, nedráždí žaludek, pěkně klouže :-D a neobsahuje zbytečné tuky. ;-)

[8]: Marti, u nás chleba většinou nezbyde vůbec, protože já první slupnu patičky ještě čerstvého chleba vyndaného z trouby. ;-)Stále si peču svůj a ještě jsem od vánoc loňského roku nekoupila ani jeden bochník. Ovšem tyhle dvě patičky mi zbyly a já je neslupla, neboť se mi ho podařilo trochu "přižehnout", neboť jsem ho pekla po masu a zapomněla snížit teplotu. Chaloupka byla plná a já po hodině vyndala chlebík tmavší, než jsem zvyklá. :D Snědl se také, ale patičky tentokrát skočily v chlebovce. ;-)

10 Intuice Intuice | E-mail | Web | 14. listopadu 2013 v 8:21 | Reagovat

Udělám ji o víkendu! :-)

11 Natty Natty | Web | 15. listopadu 2013 v 8:42 | Reagovat

[10]: :-D  :-D

12 Růžena Růžena | Web | 8. února 2017 v 9:42 | Reagovat

Chlebovka je u náš již legendární. A mám jí opravdu hodně ráda.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama