Vítejte a těším se na Vás.


Celerové hranolky

13. listopadu 2013 v 9:36 | Natty |  Zelenina

Netradiční mlsání...


celer, jedna z nejlepších podzimních zelenin patří zcela určitě na náš stůl častěji, než v polévce a svíčkové. Jeho blahodárné účinky na naše zdraví jsou všeobecně známé a tak už je jen na nás, kolikrát a v jaké úpravě si ho zařadíme do jídelníčku.

Já měla v lednici ještě půlku od svíčkové s králíkem a tak jsem se rozhodla "kouzlit". Celer jsem nakrájela na malé hranolky a upekla jako klasické bramborové v troubě. Myslím, že je to dobrá "jednohubka" jen tak na mlsání třeba u sledová televize.Mrkající

Suroviny: Celer, olej, grilovací koření, česnek, pažitka.


Postup: Celer okrájíme a nakrájíme hranolky, které dáme do vody s citrónem. Připravíme si marinádu z oleje, grilovacího koření a česneku. 15 minut necháme hranolky marinovat a potom přendáme na plech s pečícím papírem. Pečeme asi 30 minut. Hotové posypeme pažitkou a už můžeme mlsat.

Pěkný den.

 


Komentáře

1 Kitty Kitty | E-mail | Web | 13. listopadu 2013 v 9:42 | Reagovat

Strefila jsi se přesně. Včera jsem tři celery nakrájela na kostičičky a suším do směsi do polívky. Mám v hlíně ještě 5 velkých a už vím, že je budu po jednom vytahovat a udělat na křupavo. Jo píšeš péct v troubě, takže jen málo oleje; vlastně jen v té marinádě. Chtěla jsem psát žádost o radu, jak je "usmažit" co nejzdravěji. Jo, toto je pravé, možná bych je ještě zkusila poprášit moukou. To bude nezdravý - ale dobrý. Dík za aktuální tip :-P

2 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 13. listopadu 2013 v 10:13 | Reagovat

Joj...to může být dobrota! :-)  :-P To určitě vyzkouším,Natty :-)Díky za nápad a přeji prima den :-)

3 Hanka Hanka | E-mail | Web | 13. listopadu 2013 v 10:53 | Reagovat

Máš prima nápady, Natty, tohle je určitě náramná a k tomu zdravá pochoutka. Taky ji vyzkouším. :-)
Přeji pěkný den. :-) Hanka

4 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 13. listopadu 2013 v 12:00 | Reagovat

Tedy Natty kolikrát mám zbytek celeru a tak vymyšlím za syrova postrouhat na chleba, přidat nastrouhaný k masu dušenýmu, do tvarohové pomazánky. Zkusím příště tyto hranolky :-)

5 Jana-Anajs Jana-Anajs | E-mail | Web | 13. listopadu 2013 v 18:39 | Reagovat

Krásné večery Nattynko. Celerové hranolky již dlouho užívám jako přílohu, někdy místo brambnor.Jinak některý celer ,již je odrůda,která nečerná a nemusí se namáčer do citronu. :-)  :-D

6 jatea jatea | E-mail | Web | 13. listopadu 2013 v 20:10 | Reagovat

Jej, Natty, nedávno som sa dostala k takémuto receptu a práve som ho išla hľadať na iternete. Ušetrila si mi robotu. Mám doma zopár zelerov, tak zajtra z jedného urobím tieto Tvoje hranolčeky.

7 Natty Natty | 14. listopadu 2013 v 6:32 | Reagovat

[1]: Kitty, já na zimu celer mrazím, většinou ho nastrouhám s mrkví a petrželí. Sušenou verzi neznám, teda kromě natě, to dělávala moje maminka. Co se smažení týče, někdo obaluje na řízek, ale...jako všechno smažené, hodně tuku. Občas ale určitě nevadí. Jinak hranolky obsahují minimum tuku, já dávám na pečící papír a už žádný tuk, jen dvě lžíce co jsou v marinádě. ;-)

[2]: Alenko, vyzkoušej. Nešetři česnekem, hranolky jsou pak moooc dobré. ;-)

[3]: Hani, pokud vyzkoušíš, určitě si celer zamiluješ a navíc, kombinace celer a česnek je pro zdraví ideální. ;-)

[4]: Marti, vyzkoušej. Určitě budeš spokojená a navíc celer je ideální afrodiazikum. :D  :D I když česnek může zase někomu vadit. ;-)

[5]: Jani, celerové hranolky jsou výborné ke kuřecímu nebo krůtímu masíčku. :-D Jejda, mě teče slina a to je teprve ráno. ;-)

[6]: Jarmilko, udělej a určitě to nebude naposledy. ;-) Jsou výborné a podobně se dělá i lilek a cuketa. Ale to zase někdy příště. :-D

8 signoraa signoraa | Web | 14. listopadu 2013 v 7:39 | Reagovat

Báječný nápad, který příležitostně vyzkouším. :-)
Přiznám se, že coby malá holka jsem celer moc nemusela, dokonce jsem ho vybírala i z polévky. Pak se mi chutě "převrátily" a já se po něm můžu doslova utlouct. Dělám ho dokonce obalovaný jako řízek a je vynikající. Výborný je i v bramborovém salátu. V polévce ho vařím minimálně čtvrtku a při jeho krájení ho pak ujídám. Byla bych schopná ho sníst celý a do polévky ho vůbec nedat. Vnučky zelenině moc nedají, ale mou polévku plnou zeleniny si přidávají. :-D
Také ho mrazím, ale vcelku po čtvrtinách, takže ho mám stále k dispozici. Podobně mám zamrazenou i mrkev, petržel a další zeleninu - vždy porci do polévky, každou hezky úhledně ve smršt'ovací fólii. Začala jsem to praktikovat v době, kdy byly moje děti malé a já vařila dětskou polévku. Do obchodu bylo daleko, ne každý den jsem se vypravila na nákup, v předjaří nebývala zelenina moc kvalitní a tak jsem začala "syslit" do mrazáku. Osvědčilo se mi to a už tak činím 35 let. :-D

9 Intuice Intuice | E-mail | Web | 14. listopadu 2013 v 7:59 | Reagovat

Už jsem kdysi vyzkoušela, bylo to dobré, děkuji za připomenutí, délek jsem nedělala. :-)

10 Jarka Jarka | Web | 14. listopadu 2013 v 9:20 | Reagovat

Celeru moc neholduji a s křivou hubou vzpomínám na obalovaný v naší závodní jídelně, ale možná by se mi dnes už ta pusa tak nezkřivila a nezjistím to dřív, dokud nevyzkouším, takže díky za mlsací inspiraci. :-P  :-)

11 Natty Natty | 15. listopadu 2013 v 8:26 | Reagovat

[8]: Alenko, teď už je výhoda, že je zelenina po celý rok, ale máš pravdu, nejlepší je, když je z podzimního sběru a zamrazí se. Pak nemusíme pokaždé do města nebo zeleniny, když je potřeba. ;-)

[9]: Intuice, tak víš, že je to lahůdka. ;-)

[10]: Jaru, každý máme něco, co mu "křiví hubu". :-D Já nemusím zelňačku a mléčnou polévku. ;-)

12 Michal Michal | Web | 4. prosince 2014 v 15:47 | Reagovat

Celer jsem kdysi nemohl, ale teď ho dělám pravidelně. Dokonce jsem zjistil, že se dá přimíchat i do karbanátků či sekané a ty se potom nádherně odlehčí :-D A celerová pomazánka jen tak s mrkví a majonézou (i jogurtem či smetanou), osolit okyselit to je jedna báseň - hodí se například výborně k... tortilla chipsům

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama