Vítejte a těším se na Vás.


Dobrota z domácího chovu

11. října 2013 v 9:28 | Natty |  Babské rady

Kořenová zelenina...

Když se řekne kořenová zelenina, každý si asi představí tři druhy zeleniny - mrkev, petržel a celer. Trojici kamarádek, které patří jako základ do každé polévky a hlavně, je nezbytnou trojicí pro klasické české jídlo - svíčkovou.


Kdo by jí neměl rád. Kdo se dívá na pořad "Prostřeno", určitě slyšel soutěžící, že se přeli, co vlastně svíčková je. Někdo si pod pojmem "svíčková" představuje tu výbornou zeleninovou omáčku, jejíž základ tvoří trojice zeleniny - mrkev, petržel a celer.


Jiný tvrdí, že se tak jmenuje podle nejjemnějšího hovězího masa, které známe pod názvem "svíčková" a používá se jako základní maso. Těžko říci, kdo má pravdu. Já osobně když jsem prvně toto slovo slyšela, myslela jsem, že omáčka je "ze svíček". Mrkající

Postupem času, jak jsem se učila vařit, zjistila jsem, že "svíčková" není od slova svíčka, ale výborná omáčka ze zeleniny, kterou uměla moje maminka opravdu vynikající. Dělala jí jak z hovězího masa, tak z králíka či divočiny. Vždy to byla "svíčková" a bylo jedno, jaké maso se v omáčce "koupe". Vždy byla výborná a tak se zabydlela i v naší kuchyni.

Když chci dělat svíčkovou, vím, že nesmí chybět právě tyto tři druhy zeleniny - mrkev, petržel a celer. Ničím jiným je nelze nahradit, stejně jako nelze nahradit jiným kořením, než divokým. Takže na svíčkovou musí být nejen "trojka" kořenové zeleniny, ale i "trojka koření" - bokový list, nové koření a celý pepř.

Abychom udělali dobrou svíčkovou omáčku, nesmíme zapomenout na cibuli, máslo, ocet nebo šťávu z citrónu, smetanu a jak jinak, brusinky nebo rybízový kompot či marmeládu. Kopeček šlehačky jako ozdoba je už "výmysl" dnešní doby a lze ho použít jako ozdobu.

A tak až se rozhodneme, že si onu výtečnou českou klasiku budeme chtít udělat, nezapomeňme si koupit čerstvou zeleninu, aby ta naše svíčková byla nejlepší.

A z čeho jí budu dělat o víkendu já ?
Můžete se pokusit uhodnout. Je to chlupaté, má to dlouhé uši, je to býložravec a je to jedno z nejzdravějších masíček, které si můžeme vypěstovat doma.

Pěkný víkend.


 


Komentáře

1 Jarmila* Jarmila* | Web | 11. října 2013 v 11:20 | Reagovat

Svíčková bude z králíka. Mňam. ;-)  :-D
Také ji z něj děláme. Nebo použijeme i vepřové. Máš pravdu v tom, že je jedno jaké maso se v omáčce koupe. Důležitá je omáčka. Brusinky k tomu a je "v hubě nebe", jak říká pan režisér Troška. :-D

2 DAKO DAKO | Web | 11. října 2013 v 17:08 | Reagovat

Z králíka a bude to dobrota. Hezký víkend a dobrou chuť.

3 Hanka Hanka | E-mail | Web | 11. října 2013 v 20:08 | Reagovat

Svíčkovou z králíka, bych si dala říct, Natty. ;-) Králíka už jsem nejedla hodně dlouho. Svíčkovou dělám občas z vepřového, ale většinou z hovězí falešné svíčkové. :-)
Zdravím tě a přeji krásný, pokud možno slunečný, víkend! :-) Hanka

4 Fredy Kruger Fredy Kruger | 11. října 2013 v 22:20 | Reagovat

" Probuď se  táto ! ... slyšíš ?
dnes  bude svíčková z myší !"

Promnul si oči  Jimm  Skorzeppa..
vzal kýbl ... kam běží ?  do sklepa !
Po celém sklepě jsou pastičky

Muž sbírá :  " Dnes  samý maličký !"
hovoří dál :  " To jsem blázen,
některé pastičky prázdné ??

Někdo tu krade ! ... naň počkám !"

Tu  výkřik :  " Kočka  tu !   kočka !!
velká jak malý pejsek !
... Všichni sem !  kurwa ... kde jste ??"

Již do sklepa běží a všichni křiče ...
žena , děti  i prarodiče...
děd zařval :  " Dnes bude posvícení !"

Vše připraveno již na pečení !

" Vše z domácího jest chovu !"
hovoří  zas  a znovu
otec  rodiny  krkaje
děti řvou : " Svíčková ...  dnes ... ta  je !"

... děd  krájí  chleba  krajíce ....

" Zítra budem mít zajíce !
... chytil jej táta  a dědeček !"

řve nejmenší  (  100 cm  chlapeček )
ku  lidem v okolí... v dědině
mňoukal ten zajíc ... jak  swině !
... tatík byl  celý podrápaný !"

Lidé jsou zmítáni pochybami !

5 Natty Natty | 12. října 2013 v 6:27 | Reagovat

[1]: Jarmilko, správně jsi odhalila, že svíčková bude z našeho ušáka, kterého Honzíček tak pěkně nakrmil. ;-) Svíčková je česká klasika, kterou nikdo nepohrdne a myslím, že výborná je s každým masem. Já jí pro děti dělám i z kuřete, krůty a dokonce i se závitky. Ale základ je vždy stejný, mrkev, petržel a celer. ;-)

[2]: Danko,děkuji a protože i já mám svíčkovou moc ráda, tak věřím, že si pochutnám. ;-)Také přeji pohodový víkend.

[3]: Hani, svíčková je z králíka výtečná a ještě lepší je z divokého zajíce, ale...to spíš se mi podaří udělat ze srnčího. ;-) Také přeji krásný víkend a odpočinek.

[4]: Z myší jsem svíčkovou dělala,
jejda, ta byla dobrá,
huběnka slastí mlaskala,
vždyť byla to vodní vydra.

Tedy né vydra říční,
ale chlupatá nutrie,
ta vypadá též jako králík,
jen ve vodě si vše myje.

Z kočičky svíčkovou nedělám,
tu na myšky si chovám,
nožík a misku na maso,
si na králíčka schovám.

Králíček bude dobrota,
to si Fredy piš,
bude podstatně větší,
než šedá polní myš. :D

Všem přeji pěkný sobotní den. ;-)

6 Jarka Jarka | Web | 12. října 2013 v 8:20 | Reagovat

Ty tři druhy zeleniny opravdu evokují svíčkovou a mě taky okamžitě vytanula na mysli v podzimním hádání, ale napsala jsem, ke své smůle, jiné slovo. ???  :D Ty budeš dělat svíčkovou z králíka a bude určitě vynikající, já ji dělávám z vepřového, hovězí už je moc drahé a nekupuji ho. :-P

7 Jarmila* Jarmila* | Web | 12. října 2013 v 11:14 | Reagovat

[5]:  Z nutrie je svíčková také moc dobrá. Nejlepší je nutrie pečená na zelenině. Tu umí skvěle můj muž. :-)

8 karlaprazakova karlaprazakova | 12. října 2013 v 11:48 | Reagovat

Dobrou chuť, králíka mít budeme také :-).
Pěkný víkend :-)

9 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 12. října 2013 v 15:52 | Reagovat

Natty definice svíčkové máš přesně dle mého gusta. Na prostřeno se dívám ráda, ráda se přiučím, ale občas taky žasnu, co si vše tam hodnotí, jaký jsou to machři - teoretici a pak výsledek u nich doma???, ;-)Já dělám svíčkovou málokdy, manžel ji miluje, ale "kecá" mě do toho jak a co! Většinou mu řeknu, je to v tvé režii, tak vař! Pak se málokdy do ní pustí, ale jak ji udělám tak si mlaská blahem :-D  ;-)  :-)Jak ji vařím, tak z masa hovězího, či drůbežího. Králíka nemám ráda, to pak zcela vyjmečně můj muž vaří se mnou - já vše udělám kolem a můj muž dochucuje, ani neolíznu lžíci. Nejsem vybíravá, to ne, vím, že králík je to nej ... maso, ale nemohu si pomoci - z dětsví :-(  :-)

10 Kosáček Kosáček | E-mail | Web | 9. ledna 2014 v 21:09 | Reagovat

Králíček, mňam, já z něj dnes dělala řízečky, to byla dobrotka :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama