Vítejte a těším se na Vás.


Podzim a imunita

20. září 2013 v 12:23 | Natty |  Babské rady

Podzim je tady...


ochladilo se, teploty už nejsou na tričko a tak je třeba přidat nejen teplý svetr, ale i zaměřit se na vitamíny, které jsou pro obranu našeho organismu nezbytné. Není třeba vydávat zbytečné peníze za exotické ovoce, které nevyrostlo v našich podmínkách, ale je dobré zaměřit se na zeleninu a ovoce, které mají nyní čas zralosti a tím i nejvíce blahodárných účinků pro naše zdraví.

Jablíčko, mrkev, červená řepa. To jsou tři vitamíny a minerály nabité potraviny, které můžeme zařadit právě v podzimním čase do svého pravidelného jídelníčku. Tělu tím dodáme celou řadu potřebných látek k posílení imunitního systému, čímž zabráníme nebo zmírníme nemoci z nachlazení, které s podzimem přichází. Nejsou samospasitelné, ale určitě našemu organismu prospějí více, než "pilulky" z lékárny.

Nejdůležitější je vždy prevence a to platí i v době, kdy se blíží šimrání v nose, škrábání v krku, malátnost a rýma. Právě zařazení vhodného ovoce a zeleniny včas je pro nás ideální a budeme tak připraveni proti nepříjemným virům a bacilům.

Ovoce i zelenina jsou vhodné jako malé svačinky mezi hlavními jídly, nebo jako přílohu k hlavnímu chodu. Část ovoce i zeleniny je možno také vypít v podobě šťávy, kterou si z nastrouhaného ovoce i zeleniny může vyrobit. Ideální je pomocník - odšťavňovač.


...pro dvě svačinky stačí 1 červená řepa, mrkev a jablíčko...


...dopolední svačinka pro babičku a dědu, ale vhodná i pro děti
a ostatní...


...čaj ze slupek z jablíčka...

Ani slupky z nastrouhaného jablíčka nevyhazujeme, ale uděláme si lahodný a zdravý čaj.
A zbytky z mrkvičky a červené řepy dáme králíkům, pokud je máme a tím dostanou vitamíny i oni a potažmo my, v dobrém a zdravém mase.Mrkající

Kdo chce prožít podzim ve zdraví, tak vyzkoušejte salát, šťávy, duste mrkvičku s libovým masem, udělejte si boršč z červené řepy a denně si dopřejte alespoň jedno jablíčko, protože stále platí, že kdo jablíčka konzumuje, tam se nemoc neraduje.Smějící se

Pěkný víkend.

 


Komentáře

1 karlaprazakova karlaprazakova | 20. září 2013 v 17:55 | Reagovat

Pěkné čtení plné dobrých rad :-). Moje malá princezna už má rýmu, tak ji jdu hned něco dobrého a zdravého připravit.
Pěkný víkend :-)

2 Jarmila* Jarmila* | Web | 21. září 2013 v 11:53 | Reagovat

Vsázím na Echinaceové kapky. Už mě třetí rok ochránily před nemocí průdušek a chřipkou.
Červená řepa s jablkem může být výtečná. Jen jí pokaždé v zelenině dostat.
Čaj z jablečných slupek dělala už moje babička, byl vynikající a voňavý.
Přeji hezký víkend. :-)

3 Kitty Kitty | E-mail | Web | 21. září 2013 v 15:35 | Reagovat

Tak tak. Žabička nás přivádí do našich luhů a hájů, kde jsou ovoce a zelenina našeho okolí, které našemu tělo prospějí nejvíce. Dělám si čajíky a slupky z jablíček jsou vhodnou a chutnou součástí regeneračního. Voní, chutná a jak píše, je velmi chutný. Je čas jablek, loupejme je, strouhejme, pečme a jezme. Je sezóna, to jsou vitamíny nejlevnější a nejúčinnější. Dobrou chuť a Nattynce dík za připomenutí :-D

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 21. září 2013 v 17:04 | Reagovat

Z jablek, mrkve a řepy dělávám šťávu, je moc zdravá.

5 Ema Ema | E-mail | Web | 21. září 2013 v 18:56 | Reagovat

... a jadérka z jablíček uložíme, abychom měli na přilepšení ptáčkům v zimě do krmítka. ;-)  :-)
Nattynko, díky za prima zdravé nápady a dobrůtky. :-P  :-)
Přeji ti pohodovou neděličku.:-)

6 Iva Iva | 22. září 2013 v 23:01 | Reagovat

Ahojky Nattynko, díky za milý komentář v knize.
Čaj se slupkami z jablíček jsem pila, jen si nějak neuvědomuji, jestli z čerstvých, nebo sušených. Nejspíš jde obojí. :-)

7 Natty Natty | 23. září 2013 v 6:53 | Reagovat

Hezké pondělní ráno děvčata ;-)
Vidím, že zelenina vám není cizí a to je moc dobře. I jablíčka, hrušky a švestky nyní kralují a tak proč si nedopřát tyto dobroty a tak mít dobrý pocit, že jsme udělali něco pro své zdraví. A když nás přece přepadne nějaký ten moribundus, tak ho určitě zvládneme snadněji. ;-) Tak všem přeji pevné zdravíčko a pohodový nový týden.

8 Hanka Hanka | E-mail | Web | 23. září 2013 v 21:16 | Reagovat

Prima nápady a rady, Nattynko. :-)
Matka mého přítele suší slupky z jablek a dělá z nich čaj, je opravdu moc dobrý. Já konzumuji čerstvá jablka, sním tak 2-3 denně, občas taky křoupu mrkev, ale jinak o své zdraví příliš nedbám. :-? Zasloužila bych!!! ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama