Vítejte a těším se na Vás.


Rybízová marmeláda

30. července 2013 v 6:14 | Natty |  Ovoce

Tak nevím...

v sobotu jsme jeli na nákup a povídám manželovi: "Co kdybychom si koupili mašinku na ovoce, abychom nemuseli všechno pasírovat přes plátýnko?"... a tak se stalo, manžel mašinku v domácích potřebách hned našel a já než se stačila rozkoukat, zaplatila 645 Kč.

To půjde práce jedna radost, pomyslela jsem si a hned po příjezdu jsme se pustili s manželem do trhání rybízu. Však se ho letos urodilo požehnaně. Dávku, kterou jsme měla udělanou před odjezdem jsem poctivě přes plátýnko vylisovala a uvařila obvyklým způsobem. Recept zde a těšila se, jaká bude marmeláda z "mašinky".

Manžel rybíz odšťavnil, bylo ho 3 litry a tak jsem dávku rozdělila na poloviny a pustila se do výroby. Jaké však bylo moje "rozčarování", když marmeláda nebyla taková pěkně rosolovatá jako moje "první".Zamračený Tekla a já si v duchu říkala, že jsem vyhodila zbytečně šest stovek a doma budu mít "ležáka", který nebude k ničemu.


...prvních 18 skleniček (12 červený a 6 bílý rybíz)...

Teprve dnes, když píši článek, jsem zjistila, kde došlo k chybě. Vylisovaná šťáva se má před přidáním cukru prudkým varem odpařit o jednu 1/3 a pak teprve přidat cukr. To jsem nedělala a protože nešel internet, až dnes, tak jsem informace nemohla získat. Nevadí, ještě budu dělat minimálně dvakrát tolik, tak snad budu s novým "pomocníkem" spokojená.

Teď jdu zkontrolovat škody po včerejší bouřce a prudkém lijáku. Muškáty mám zničené a další škody budu teprve odhalovat. Jediný, kdo si asi "chrochtá" je trávník, který u nás byl jako na "Sahaře". Ale jak říká moje kadeřnice: "Když nejde o život, tak jde o h...o" a má pravdu.

Na závěr ještě prosba - kdo má recept na marmeládu z rybízu bez konzervačních přípravků z vylisované šťávy a vyzkoušený, prosím písněte. Děkuji.

Pěkný den.

 


Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 30. července 2013 v 9:42 | Reagovat

Rybízovou marmeládu jsem letos nedělala, nemám vlastní rybíz. Kdysi jsem dělala na robotu Eta, to byl velký rámus a hodně šťávy po celém bytě až pomalu na stropě. Nyní bych dělala na našem odšťavňovači. Vždy jsem dělala s želírovacím prostředkem a cukrem, později s želírovacím cukrem. Bez něčeho želírovacího neznám recept.Konečně sprchlo, taky říkám, příroda i my to potřebujeme. Pěkný den. :-)

2 Jarka Jarka | Web | 30. července 2013 v 9:56 | Reagovat

U nás byl včera večer nejenom liják, ale padaly i kroupy, sice to netrvalo dlouho, ale byla tma jak pytli a vichřice, že to ohýbalo stromy pomalu až k zemi. Dnes už zase vykukuje sluníčko, i když je trochu chladněji. 8-) S marmeládováním ti neporadím, nikdo z rodiny zahrádku nemáme a tak musíme vše kupovat. :-?

3 Ema Ema | E-mail | Web | 30. července 2013 v 13:39 | Reagovat

Nattynko, teď přidáváme Gelfix. Ale dělávali jsme marmošu jen s cukrem. Na 1 l šťávy 1 kg cukru a odvářet, dokud marmeláda nemá požadovanou hustotu. :-)
U nás byla večer jen taková větší letní bouřka. Dnes už zase svítí sluníčko, ale klidně mohlo ještě mírně pršet. :-)
Přeji ti pohodový den, Nattynko. :-)

4 Jarmila* Jarmila* | Web | 30. července 2013 v 15:35 | Reagovat

Nattynko, já ti také neporadím. :-( Když jsem ještě dělala rybízovou marmeládu, tak jsem používala želírovací cukr. Nyní bych musela vyrábět dia a na to nemmá recept ani náladu.
Přeji hezký den. :-)

5 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 31. července 2013 v 0:35 | Reagovat

Natty nebude mít recept Alis?http://www.jedlikovo-vareni.blogspot.cz/
Natty u nás vůbec nepršelo, to malé mrholení snad ani ne pět minut nebylo znát. Je už ale dýchatelno a tak je fajn. Strojek určitě využiješ, to bylo jen malé seznámení. :-)

6 JM JM | 31. července 2013 v 1:15 | Reagovat

Rybíz na marmeládu odšťavnuji na el. mašince. Sám rybíz želíruje dost a nemusí se vůbec použít zahušťovadlo. Max. bych přidala jalbko nebo angrešt.

7 Natty Natty | 31. července 2013 v 6:59 | Reagovat

Hezké ráno děvčata. :-D
Tak jsem už "vychytala" recept a mašinka bude velký pomocník. Je opravdu třeba odpařit vodu ze šťávy prudkým varem a postupně pak přidávat cukr. ;-) Včera jsem vyzkoušela další litr šťávy a marmeláda je super. ;-)Bylo by škoda, přidávat do marmelády chemii, když rybíz má dostatek pektinů a rosolovatí dobře sám. ;-) Dnes vyzkouším přidat maliny, kterých mám také hodně a těším, zda bude stejně dobrá, jako ty rybízové. ;-) Přeji všem pěkný den a děkuji za snahu poradit. :-)

8 Janka Janka | Web | 31. července 2013 v 8:54 | Reagovat

Mašinku, kterou máš na obrázku také máme. Ještě kdysi dávno s rodiči jsme na ni zpracovávali také rybíz. Vzpomínám, že to byla pořádná dřina točit páčkou, a že záleželo na tom, jak to máš správně utažené, nebo povolené, aby vypadávala správná "hovínka". Neměla jsem tu práci ráda.
A představ si, že u nás ještě ani "NEKÁPLO" !!!! Sucho, sucho.... :-(  :-)

9 Hanka Hanka | E-mail | Web | 2. srpna 2013 v 22:49 | Reagovat

Já dělám marmeládu s Gelfixem, takže ti neporadím, Natty.
Mašinku, kterou sis koupila, mám taky, ale už je letitá. Práce s ní je docela dřina. :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama