Vítejte a těším se na Vás.


Černý rybíz a zdraví

10. července 2013 v 1:31 | Natty |  Ovoce

Pár černých kuliček denně...


po jahodách přichází na řadu černý rybíz, který zraje jako první ze všech barevných rybízů. Letos je opravdu pěkná úroda a tak můžeme mlsat do sytosti.

Černý rybíz je velmi zdravý...
můžeme ho zařadit mezi přírodní léky. Konzumací rybízu posilujeme imunitní systém, aktivujeme látkovou výměnu a tvorbu hormonů, chráníme sliznici a buňky před volnými radikály, posilujeme činnost srdce a svalů a také si zlepšujeme náladu. Plody černého rybízu jsou velkou zásobárnou vitamínů. Kromě vysokého obsahu vitamínu C, celého spektra vitamínů skupiny B, obsahují i nezanedbatelné množství vitamínu A, řadu cenných minerálů a dalších biologicky aktivních látek.

List je účinné antirevmatikum...
obsahují řadu tříslovin, silic a vitamínů a působí jako velmi účinné antirevmatikum. Dobré je odvar z listů černého rybízu kombinovat s dalšími bylinkami jako například s natí macešky rolní, listy jasanu nebo kopřivy, květem tužebníku nebo vrbovou kůrou.

Plody léčí...
jsou skvělým lékem při horečkách a kašli, a to i velmi dávivém.
Silný odvar ze sušených plodů je vhodný na kloktání při angíně a zánětech v ústní dutině a jako jeden z mála rostlinných léků pomáhá při ochraptění a přetažení hlasivek.

Obsahuje rutin...
který zvyšuje pružnost cév.
Pomáhá také při zvládání nadměrné psychické a fyzické zátěže a stresu, účinný je i při rekonvalescenci po těžkých nemocech a operacích. Samotný černý rybíz nebo v kombinaci s borůvkou pomáhá zastavovat průjmová onemocnění.

Pozor při žaludečních potížích...
Na černý rybíz by si však měli dát pozor lidé, kteří trpí nadměrným překyselením žaludku nebo pálením žáhy.

Nejlepší je čerstvý...
denně jednu až dvě hrsti černého rybízu a pro svojí imunitu jsme udělali maximum. Ideální je alespoň 14 denní kúra, která nám zajistí "zdravíčko" na dlouhé zimní časy.


Po dobu celých 14 dnů si denně dopřejme mističku čerstvých plodů a když přidáme ještě sklenici rozmixovaných plodů doplněných pitnou vodou, uděláme pro své zdraví to nejlepší.

Konzervace...
Teprve z přebytků si udělejme marmelády, šťávy, kompoty a likéry. Sníží se množství vitamínů a dalších látek, ale v zimním období si pochutnáme na domácí "výrobě".

Pro děti...
přidáme čerstvý do jogurtu, tvarohu, pudinku, koláčků, piškotů. Ale stále platí, nejlépe je "vyhnat" na zahradu a ať se "napasou" dle vlastní chuti.

Sluníčkový den.

 


Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. července 2013 v 8:11 | Reagovat

Černý rybíz je všelék. V dětství jsem ho mívala hodně, byla zahrádka a rodiče mi účinnost rybízu vštěpovali. Nyní zahrádku nemám, černý rybíz jsem letos u trhovců zatím neviděla. Ale včera jsem si koupila kilo červeného rybízu, tak alespoň něco. :-)

2 Jarka Jarka | Web | 10. července 2013 v 9:07 | Reagovat

Černý rybíz má ráda moje mamka, ale já nad tou její chutí vždycky kroutila hlavou, protože mě nějak nejede. Nesedí mi jeho vůně ani chuť, ale po pravdě už je to tak dlouho, co jsem měla příležitost ho strčit do pusy, že si tu jeho chuť ani neumím vybavit. ???  :-)

3 signoraa signoraa | Web | 10. července 2013 v 9:43 | Reagovat

Pamatuji si na obrovské úrody u nás doma na severu. jako dítě jsem černý rybíz milovala a o jeho prospěšnosti jsem věděla. Nikoli vše, ale něco ano. Ted' jsem díky tvému článku zase o něco poučenější.
Když jsme předělávali zahradu, zasadila jsem tu dva keře a doufala, že moje děti budou stejně jako já chodit mlsat. Nechodily, naopak tvrdily, že jim smrdí a i když jsem ho vmíchávala do ovocných koktejlů, či dělala št'ávu za studena, vždy ho odhalily. Při dalším předělávání zahrady "padl za vlast".
Já ho mám stále ráda, pokud na něj narazím, kupuju si ho. :-)

4 Zdenka"ren" Zdenka"ren" | 10. července 2013 v 10:47 | Reagovat

Na zahradě jsme ho měli kromě červeného a bílého též. Měla jsem ho ráda, i když některým chutná po myšině :-D . Dnes už jsme bez zahrady, takže na něj jen vzpomínám. :-)

5 Ema Ema | E-mail | Web | 10. července 2013 v 12:03 | Reagovat

Marmeláda nebo šťáva z černého rybízu jsou naprosto bezkonkurenční. :-P  :-) Podobná je i josta. :-P  :-)
Přeji ti krásný letní dník.:-)

6 Hanka Hanka | E-mail | Web | 10. července 2013 v 16:20 | Reagovat

Přítelovi rodiče mívali na zahradě spoustu keřů černého rybízu, ale postupem času přišel všechen pryč, což je škoda. V mrazáku si šetřím poslední krabičku od loňska. Čerstvý by se mi teď hodil, protože se právě potýkám se silným kašlem. :-?
Měj se pěkně, Nattynko a užívej si krásné dny s vnoučátky. :-) Hanka

7 -S -S | Web | 10. července 2013 v 18:38 | Reagovat

to môže byť fajn :))

8 Jarmila* Jarmila* | Web | 11. července 2013 v 14:34 | Reagovat

Už nám černý rybíz dozrává, tak se na něj chystám. Nejraději ho zobu rovnou z keře. :-D

9 Natty Natty | Web | 12. července 2013 v 6:34 | Reagovat

Hezké ráno děvčata :-D Mlsejme, dokud je co, vitamíny ze zahrádky jsou nejlepší a tělo si pěkně vytvoří zásobárnu zdravíčka na zimní čas a my budeme zdravé i v době, kdy se snižuje imunita. ;-)  :-D Užijte si moc hezký víkend a v pondělí zase nakouknu. ;-)

10 František František | E-mail | 18. července 2016 v 12:05 | Reagovat

Moje zahrada obsahuje sedm již vzrostlejších keřů. Právě včera jsme je otrhali a dnes budeme dělat džem. Jsme 85 a 75 letý pár, oběma nám moc chutná a snad to poznáváme i na našem zdraví. Škoda, že vnuci a jejich děti rybíz a produkty z něj moc nemusí. František a Jarmilka. :-)

11 Natty Natty | 18. července 2016 v 15:43 | Reagovat

[10]: Františku a Jarmilko, myslím, že máte už nyní krásný věk a pokud si dopřejete úrodu z vašich keřů, budete žít až do 100. :-) Pěkný den.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama