Vítejte a těším se na Vás.


Na poslední chvíli

17. května 2013 v 6:01 | Natty |  Bylinky - recepty

Bylinky v kuchyni...


pomalu odkvétají pampelišky a tak kdo ještě nestihl udělat pampeliškový med, má nejvyšší čas.



Já už mám jednu dávku hotovou a včera jsem ještě za sluníčka natrhala další košíček pampelišek, dnes udělám med a pomalu přejdu na med ze smrkových výhonků, jeden z nejlepších na prevenci proti nachlazení a kašel.



Rovněž nám zbývá poslední víkend, kdy si můžeme dopřát "královnu bylin" kopřivu. Její užívání končí 20. května, poté už je plná dusíku a není vhodná k užívání. Další pitnou kúru s kopřivou si můžeme zopakovat v pozdním létě, po posečení kopřiv, kdy znovu obrazí mladé výhonky.

Pokud jste zařadili do svého bylinkového jídelníčku sedmikrásku, kopřivu, břízu, pampelišku a šťovík, jistě máte chuť na další bylinky, které nám příroda zdarma nabízí. Můžeme si nasbírat jitrocel na sirup a sušení, dále květy hluchavky na med a sušení a pokud máme chuť na dobrý čaj, tak si natrhejme mladé lístky černého bezu a dopřejme si 3x denně 8 lístků zalitých vroucí vodou. Také čaj z květů hluchavky je zdravý a pokud někoho trápí žaludek, ať si připraví čaj z kontryhelu.

Využívat bylinky je nyní velmi vhodné, než nastanou první senoseče a bylinky budou usušené pro naše zvířecí mazlíčky. Tak nejprve sobě do huběnky a potom našim chlupatým miláčkům.Mrkající

Pěkný víkend.

 


Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 17. května 2013 v 7:49 | Reagovat

Děkuji za informace o kopřivě, to jsem nevěděla. Listy černého bezu jsem rovněž neužívala. :-)

2 Kitty Kitty | E-mail | Web | 17. května 2013 v 9:15 | Reagovat

Ani já jsem to o kopřivě nevěděla. Díky... :-)

3 jatea jatea | E-mail | Web | 17. května 2013 v 9:32 | Reagovat

Púpavového medu som sa navarila, kým boli deti malé. Dávala som im ho, keď boli choré, ale aj len tak  - preventívne. A o tej žihľave som to tiež nevedela. No čo, človek sa učí celý život

4 Ema Ema | E-mail | Web | 19. května 2013 v 14:23 | Reagovat

Nattynko, chystám se na hluchavkové květy, abych vyzkoušela medík podle tvého receptíku. Vloni jsem vařila ze smrkových výhonků a květů černého bezu. Oba měly velký úspěch a hned byly pryč.:-)
Přeji ti pohodový zbytek neděličky.:-)

5 Janka Janka | Web | 19. května 2013 v 22:25 | Reagovat

Můžu potvrdit. Pampeliškový med jsem také dělala a je moc dobrý. :-)

6 Natty Natty | 20. května 2013 v 6:47 | Reagovat

Hezké pondělní ráno děvčata ;-)
Med už je hotový, nyní mě čeká ze smrkových výhonků a jitrocele a co hlavně ? Sluníčko a určitě pěkný nový týden, který přeji i vám. ;-)  :-D

7 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 22. května 2013 v 0:05 | Reagovat

Koukám Natty, ty máš žně :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama