Vítejte a těším se na Vás.


Tuk a vánoční cukroví

12. prosince 2012 v 7:57 | Natty |  Babské rady

Vánoční cukroví je oblíbené pohoštění...


na vánočním stole a to doma upečené je určitě nejchutnější. Však také víme, co jsme do něho daly, my ženy, protože asi málokterý muž cukroví peče.

Od másla k rostlinným tukům...

I já před lety používala v kuchyni jen máslo a sádlo. Postupem doby, kdy se začaly objevovat rostlinné tuky i já přešla od másla k rostlinným tukům, od sádla k oleji. Chvíli určitě trvalo, než jsem došla k poznání, že je cukroví nebo řízek stejně dobrý ne-li lepší než s použitím živočišných tuků.

Vánoční cukroví má asi prim s tukem zvaným Hera, i já jsem ho nějaký čas do cukroví používala, ale asi víc než deset let používám rostlinný tuk Lira. Jsem s ním velice spokojená a cukroví je nejen dobré, ale lehoučké.



Ovšem tuk používám jen do těsta, které projde tepelnou úpravou. Do krémů nebo cukroví nepečeného používám pravé máslo, neboť jeho chuť je nezaměnitelná. Ovšem všechny krémy odlehčuji buď pudinkovou nebo moučnou kaší, či tvarohem. Sníží se tak "tučnost" krémů a je i jemnější.

S Lirou mám ty nejlepší zkušenosti a používám jí do cukroví, bábovky, koláčů, vánočky, mazanců, buchet...zkrátka všude, kde je předepsaný tuk. Nezanedbatelná je i cena, neboť stojí do 10 Kč a ještě vloni stála necelých 6 Kč.

A co máslo ?


Najděte si "to svoje" máslo a dozvíte více.

K vánočnímu cukroví, vánočkám a dalšímu pečení bezesporu tuk i cukr patří a i když bychom měli tyto dvě suroviny omezit v běžném jídelníčku, na vánočním stole si trochu můžeme zahřešit a užít si těch "zakázaných" dobrot a pokusit se "nezdravé potraviny", které jsou tak dobréMrkající spálit pohybem, ideálně pěknou procházkou.

Tak s chutí do pečení, ať je cítit vůně vanilky, rohlíčky ať se rozplývají na jazyku u kafíčka a všude vládne pěkný předvánoční čas. Sněhu je dostatek a tak taková "pohybologie" s prohrnovadlem je také přirozený pohyb. Mrkající

Pěkný den.


 


Komentáře

1 Margarita Margarita | Web | 12. prosince 2012 v 8:46 | Reagovat

Ahoj Nattynko, já používám máslo 1,4 a Heru většinou tak na polovinu. Už mám léty vyzkoušené recepty, aby se dobře vyklápělo a i těsto bylo tvárné, je i chutné. Tvůj tuk je zajímavý a cena tedy také. ;-) Přeji ti moc pěkný den. ;-)

2 Helena Helena | Web | 12. prosince 2012 v 9:27 | Reagovat

Já používám jenom máslo a na margaríny jsem nějak vysazená.Poznám hned,že je to s jiným tukem,než s máslem a je mi pak blbě.Sama nevím proč. 8-)

3 Dáša Dáša | Web | 12. prosince 2012 v 9:40 | Reagovat

Tak na pečení já používám Heru a na krémy máslo. Ovšem tohle, co dneska vydávají za máslo, to už není ono. Kdysi mělo máslo 100%, dneska má nejvíc asi 83. Už to nejde tak krásně našlekat :-?

4 danielinama danielinama | Web | 12. prosince 2012 v 14:47 | Reagovat

Já peču jen z másla. A koukám, že náhodou z toho vítězného, u nás jiné neměli :-D

5 Kitty Kitty | E-mail | Web | 12. prosince 2012 v 16:01 | Reagovat

Ahoj. Jak víš nic nepeču. Někdy někdo přinese. Ale furt vymejším aktivity a chudák Pepíno potí krív při odhrnování sněhu. Ať rač pořádně zatopí. Dík za nápovědu - nebudu vymejšlet koniny, co papat, a přidám luftování s hrablem na sníh. Přeju všem příjemné pečení... :-P

6 Oli Oli | Web | 12. prosince 2012 v 16:06 | Reagovat

Natty, tak tenhle článek je přesně moje krevní skupina. Do krémů a vánočky dávám jedině chutné máslo a na pečení tuk. S touto Lirou mám taky bohaté zkušenosti, ale protože je přece jen trošku tužší a náročněji zpracovatelná než Hera, tak ji do cukroví moc ráda nemám. Hera je poměrně drahá (kolem dvacky i víc), ale já ji sehnala v Tescu v akci za 11,-, tak byla volba jasná. :-)

7 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 12. prosince 2012 v 18:06 | Reagovat

Byl u nás výborný cukrář, už z první republiky. V důchodu dělat nějaký čas školníka, když jsem chodila do 8. třídy. Dělali jsme si se spolužáky besídku- tedy nakonec nebyla, ale cukroví jsme si i něho v kuchyni upekli pár plechů. Doporučil nám, že do těsta nemáme dávat máslo, že to chuťově není ani tak poznat a margarin, že je lepší. Jen na krémy se má dávat máslo. Tak to říkal. My jsme tehdy měli nakoupené máslo, tak nám jeden margarin dal (tehdy byly opravdu ještě kvalitní) a na zkoušku jsme jednu dávku udělali z něj. Myslíte, že bylo poznat v rohlíčkách  nebo lineckém těstě nšjaký rozdíl? Asi jen když víte, že to není máslo, tak ano. Stejně nám to většinou pojedli kluci, než jsme kuchyň uklidily s holkama. Besídka se pro nějaký přestupek kluků nekonala, tak se to z trucu,, sežralo" na místě všechno. ;-)

8 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 12. prosince 2012 v 18:08 | Reagovat

Za překlepy se omlouvám, když se rozepíšu a pak to po sobě nepřečtu, tak si písmenka skákají jak chtějí. :-D

9 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. prosince 2012 v 18:26 | Reagovat

jak říkáš, na pečení Hera, na krémy máslo. :-)

10 Katka Katka | Web | 12. prosince 2012 v 22:46 | Reagovat

[9]: I já souhlasím
Liru neznám.

11 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. prosince 2012 v 22:48 | Reagovat

[10]: Liru myslím prodávají v Lidlu.

12 Ema Ema | 12. prosince 2012 v 23:12 | Reagovat

S použitím tuků a másla to máme s Oli stejné. :-) A máslo nejraději kupuji dr. Halíř, i když dnes jsem koupila Máslo. Mám "nouzi" a bylo v akci. ;-)  :-D
Nattynko, měj pěkný a pohodový den.:-)

13 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 13. prosince 2012 v 0:08 | Reagovat

Natty na ten tuk jsem se už několikrát dívala, ale zvítězilo máslo. Zkusím třeba nejdříve do vánočky či bábovky. :-)

14 Natty Natty | 13. prosince 2012 v 7:42 | Reagovat

Hezké ráno děvčata ;-)
Ať máslo, sádlo, margarín nebo olej, všechno je tuk a jedno, který použijeme - vždy záleží na množství. ;-)
Abychom tedy předešli žlučníkovému záchvatu nebo podrážděné slinivce, užívejme si střídmě a hýbejme se :D
Rozdíl je jen v ceně - ti nahoře se cpou vybranými lahůdkami za vysoký peníz a my dole "levnější" variantou, ale není to vždy pravda. ;-)
Blahobyt na talíři neznamená blahobyt v duši a tak skromnost na talíři je bohatství v duši a pokud je duše bohatá, máme víc, než kdokoliv jiný :D  :D
Tak se radujme, že je dnes 13. prosince, svátek má Lucie a narozeniny třeba Margaritka - Hanka :D
Pěkný předvánoční den. :-D

15 Intuice Intuice | E-mail | Web | 13. prosince 2012 v 21:53 | Reagovat

[14]: Moc pěkně jsi to napsala. Pěkný den!

16 Natty Natty | Web | 17. prosince 2012 v 7:21 | Reagovat

[15]: Díky a také pěkné předvánoční dny ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama