Vítejte a těším se na Vás.


Medovník

1. prosince 2012 v 7:09 | Natty |  Dorty

Pro Ivu k svátku...


"Už se těším na perníčky" , napsala mi dcera.
A protože perníčky začnu dělat až po oslavě, tak jsem se rozhodla, že udělám medovník, kde kromě perníkového koření, karamelového krému a rumu jsou všechny suroviny jako v perníčcích...Smějící se

Rum jsem si na radu Marcelky - babči ověřila a tak tu dnešní oslavu nemůže nic pokazit. Medovník jsem udělala již ve čtvrtek a musím říci, že to byla moc pěkná práce a nejen že mě to bavilo, ale myslím, že se i povedlo.

Recept jsem našla na internetu a ruce jsem dodala svoje. A tak pro ty z vás, které jste také ještě "medovník" nedělali, zde nechávám popis a postup. Určitě to ocení moje dcery i vnučky.

Suroviny: 180 g másla, 180 g práškového cukru, 1 vejce, 6 lžic medu (já dala pampeliškový), 4 lžíce smetany, 1 lžička kakaa, 450 g hladké mouky, 1 1/2 kávové lžičky sody.
Krém: 250 g másla, 1 plechovka karamelizovaného mléka, hrst vlašských ořechů
Sirup: 150 ml vody, 50 ml rumu, 2 lžíce cukru krupice


Postup: Nakrájíme máslo, přidáme cukr, vejce, med, smetanu a kakao.
Šleháme asi 5 minut ve vodní lázni. Do misky navážíme hladkou mouku a přidáme jedlou sodu. Postupně přimícháme vyšlehanou hmotu, až se nám vytvoří pěkně hladké těsto.

Těsto si zvážíme a rozdělíme na 5 stejných dílů. Asi 195 g. Nastříháme si 5 papírů na pečení na velikost plechu a na jednotlivé papíry rozválíme těsto na placku. Tvar jsem udělala pokličkou namočenou v mouce a kolečka byla jedno jako druhé Mrkající.

Vyhřejem troubu na 180° a každé kolečko pečeme asi 4 - 5 minut.
Vychladlá kolečka potřeme sirupem a vrstvou krému až do vyčerpání surovin.
Povrch i strany potřeme krémem a posypeme umletými odkrojky od koleček, které také upečeme. Medovník je hotový a dáme do lednice proležet.

Tak pokud si chcete také upéct předvánoční dobrotu, tak vám přeji ať se podaří a pěkně si pochutnáte. A nezapomeňte v neděli zapálit první adventní svíčku.

Pěkný víkend.

 


Komentáře

1 Margarita Margarita | Web | 1. prosince 2012 v 8:58 | Reagovat

Jé medovník, mě tam neseděl trochu ten rum, je opravdu moc pěkný. Tak ať Vám chutná. Krásný první prosincový den. ;-)

2 Annie Annie | Web | 1. prosince 2012 v 9:10 | Reagovat

medovník miluju...děkuju za radu zeleninu samozřejmě jím např k večeři jsem měla ještě k těm bagetám rajče ale většinou ji do jídelníčků nevypisuju

3 Jarmila Jarmila | Web | 1. prosince 2012 v 13:09 | Reagovat

Nattynko, medovník máš krásný včetně těch pejsků navrchu. :-)
Přeji hezký první adventní víkend. :-)

4 Oli Oli | Web | 1. prosince 2012 v 14:04 | Reagovat

Mňam, ten voní přes obrazovku až ke mně. :-D Určitě je to vynikající "nebe v hubě".

5 Ježurka Ježurka | Web | 1. prosince 2012 v 17:45 | Reagovat

Natty, Ty snad opravdu umíš všechno. Inu, máš zlaté ručičky. Já jsem medovník jedla jen jednou, ale byl skvělý! A ten Tvůj je určitě také! Že bych ho někdy zkusila? No, budu o tom přemýšlet. Přeji krásné adventní dny a krásnou oslavu! :-)

6 Intuice Intuice | E-mail | Web | 1. prosince 2012 v 18:14 | Reagovat

Medovník je krásný! Já ho zatím nikdy nedělala, je to asi dost práce. :-)

7 danielinama danielinama | Web | 1. prosince 2012 v 19:20 | Reagovat

Medovník bych si hned dala :-)

8 signoraa signoraa | Web | 1. prosince 2012 v 21:21 | Reagovat

Medovník se ti velice povedl. :-)
Je oblíbeným dortem mého manžela a dcery, ta ho dokonce měla třípatrový, coby svatební dort. Přiznám se, že jsem ho ještě nikdy nezkoušela upéct, protože mám obavu z toho, jak by to dopadlo.
Med v současné době konzumuju a snažím se s jeho pomocí zahnat kašel. Už týden a zatím bez výrazného výsledku.

Krásnou neděli, svíčku určitě zítra zapálím. :-)

9 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. prosince 2012 v 22:26 | Reagovat

Jako od profíka Natty :-), dceři i ostatním členům určitě dort chutnal. Přeji všem zdravíčko :-)

10 Daniela Daniela | 2. prosince 2012 v 14:53 | Reagovat

Medovníkové cesto som nikdy nepiekla (vlastne ja som tých zákuskov za svoj život veľa nenapiekla), ale zvyknem kupovať hotové medové pláty a naplniť ich. Takže tam si potrebovala to karamelové salko? Pozerala som sa na internete, koľko stojí to kondenzované mlieko u nás. Našla som akciové ceny spred dvoch rokov a už tie boli vtedy oveľa vyššie :-( Aj to je jeden z dôvodov, prečo budem piecť ešte menej ako doteraz.
Natty, a čo udice? Oddychujú? Asi pred týždňom som išla ráno okolo jazera a bolo úplne obsypané rybármi. Si predstav, bola medzi nimi aj jedna rybárka. Hneď som si spomenula na teba :-)

11 Natty Natty | 3. prosince 2012 v 6:21 | Reagovat

Hezké pondělní ráno děvčata ;-)

Děkuji za pochvalu a doporučuji - vyzkoušejte. Dnes jsem vám dala návod, jak rychle lze udělat placku bez "vyfikundací" :-D (To je výraz mého tatínka), v překladu bez velkého s.aní ;-) Tak se pusťte do díla a klidně i jen tak na víkend, určitě uděláte radost sobě i svým milým. ;-)

Danielko, já už z kondenzovaného mléka dělat nebudu, je to moc sladké a cena ? Já koupila v akci a chtěla jsem dnes nakoupit do zásoby, už ne - udělám vlastní a věřím, že bude mnohem leší ;-)

A rybičky ? 8. října jsem zavřela vodu, vylejskala "vercajk" a budu se těšit na novu sezónu. Nyní bych mohla chodit "na dírky", už jsem dostala pozvánku, ale to nechám na synovi a ten mi pstruhy naloví. Já se nyní budu věnovat "voňavé práci" a rybičku si udělám z perníku. ;-)

Děvčata, mějte moc hezký týden :-)

12 Daniela Daniela | 3. prosince 2012 v 10:00 | Reagovat

Ja si karamelizujem salko iba na výrobu karamelového koňaku, ktorý som už tiež veľa rokov nerobila. Do tých medovníkových plátov som robila plnku bez salka aj bez orechov. Tiež nemám rada veľmi sladké zákusky.

13 Intuice Intuice | E-mail | Web | 3. prosince 2012 v 22:08 | Reagovat

[11]: Vlastní kondenzované mléko? A jak ho děláš? ???

14 Natty Natty | Web | 4. prosince 2012 v 7:31 | Reagovat

[12]:Danielka, hledám na tebe kontakt a stále mě to hází na tu poslední stránku, kde se loučíš :-( Písni mi prosím web, ráda přijdu na návštěvu :-D Pěkný den.

[13]: Ne kondenzované mléko, ale vlastní krém ;-)  :-D

15 Daniela Daniela | E-mail | 6. prosince 2012 v 9:10 | Reagovat

[12]:Natty, tam, kde sa lúčim, na tom istom blogu je v záhlaví rubrika "Môj blogový svet". Počnúc tretím blogom v poradí nájdeš aj novšie články, ale nie veľmi nové, lebo blogovanie som odsunula na vedľajšiu koľaj. Už dlho sa chystám napísať napr. články o Tunise, ale akosi sa k tomu neviem stále dostať :-( Pravidelne prispievam iba na fotoblog o Bratislave. Prajem pekný deň.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama