Vítejte a těším se na Vás.


Šťáva z červené řepy a mrkve

27. září 2012 v 8:27 | Natty |  Zelenina

Když máme žízeň...


asi málokdo pije jen čistou vodu a přitom ta je pro lidský organismus nejzdravější a zatím nejdostupnější. Ale to bychom nebyli my lidé, abychom to nejcennější co nám příroda nabízí nějakým způsobem neupravili, nevylepšili - možná.

To, že je pitný režim pro náš organismus velmi důležitý většina z nás už pochopila a tak je chvályhodné, že si to "pitíčko" nosíme všude a snažíme se doporučované množství 2 - 3 litrů tekutin do sebe "dostat".

I já před lety patřila k těm, jež nijak pitný režim neřešila, pila jen tehdy, když jsem měla žízeň. Dnes je to jinak a svojí "denní dávku" poctivě piju. V letním období vodu, zeleninové šťávy, po zbytek roku bylinkové čaje.

A právě u těch zeleninových šťáv bych se dnes ráda zastavila. Vrcholí období zralosti mnoha druhů zeleniny a tak je vhodné si dopřát trochu toho zdravíčka a podpořit nejen zdraví, ale i krásu. Neboť všechny látky v zelenině obsažené mají tu schopnost a společně s vodou nám mohou trochu toho "mládí" navrátit.

Posledně jsem zařadila rajčatovou šťávu, dnes se zaměřím na červenou řepu a mrkev. Obě zeleniny mají nyní čas zralosti a také nejvíce látek, které prospějí našemu tělu.

Zkusme "zabít mouchu jednou ranou", doplnit vitamíny a minerály a zároveň i dodržovat pitný režim. Sklenice 200 ml čisté vylisované šťávy dá tělu hodně, ale pokud si jí naředíme s větším množstvím vody a budeme popíjet během celého dne, určitě se výsledek v podobě pěkně vypnuté pleti, bez bolesti hlavy, bez zácpy a dobré nálady velmi brzo dostaví.


Suroviny: červenou řepu a mrkev nastrouháme a vylisujeme přes plátýnko, doplníme pitnou vodou a máme výbornou "šťávičku" za pár korun. Bez cukru a chemie. Pokud máme odšťavňovač, zeleninu odšťavníme.

Pokud potřebujeme doplnit do těla vlákninu, uděláme si salát, zde nebo výbornou polévku. Pokud opustíme pití přeslazených, chemicky ošetřených limonád a džusů, určitě svému tělu prospějeme a také se budeme lépe cítit.

Pěkný den.


 


Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 27. září 2012 v 9:39 | Reagovat

Hlásím se mezi ty, kteří od mládí pijou úplně čistou vodu a dokonce z vodovodu. Asi to bude tím, že jsem na to zvyklá a nic jiného mi žízeň nezažene. :-P Tvoje šťávička z červené řepy a mrkvičky, bude opravdu plná vitamínů a přestože mi ta červené řepa moc nevoní určitě bych ochutnala. :-)

2 Jarmila Jarmila | Web | 27. září 2012 v 13:37 | Reagovat

Piju většinu života čistou vodu, mléko (nyní už moc ne) a čaj. Kávu už jsem opustila docela. Nevím, jestli bych šťávu z červené řepy vypila. Mám ráda řepu sterilovanou jako přílohu k hlavnímu jídlu. Ale věřím, že je plná vitamínů a prospěšná tělu. Navíc bych si řepu musela koupit a ta je, myslím, dost suchá. Mrkev ráda křoupu jen tak, syrovou. Už mě stála 2 zuby. :D

3 Natty Natty | 27. září 2012 v 15:49 | Reagovat

[1]: Jaru, červená řepa je "na zvyku" a já nesladím, tak mi zeleninové šťávy bez přislazování vyhovují, ale kdo má raději sladké, tak určitě lžičkou medu nic nezkazí.

[2]: Jarmilko, klidně lze pít jen mrkvovou a ta také udělá své a červenou řepu třeba jen po kapkách. Já jí doslova miluji a mám svojí na zahrádce, takže šťávička je "doma". ;-)

4 Hanka Hanka | Web | 27. září 2012 v 20:15 | Reagovat

Šťáva musí být samá chuť, Natty, kromě toho má i krásnou barvu.
Já jsem s pitným režimem dost na štíru, ale piju hlavně vodu z vodovodu (jako Jarka), ta je opravdu nejlepší. :-)

5 Katka Katka | Web | 28. září 2012 v 6:35 | Reagovat

Rajčatovou šťávu miluju,ale jen kupovanou, na domácí nemám tolik suroviny. Ostatní zeleninové jsem nikdy nedělala. Prostě mě to nenapadlo, ani kvůli času. Ale pila bych je. Kdyby mi je někdo chystal...
PIjeme ponejvíce vodu z vodovoudu, děti ochucenou domácím sirupem. Je to sice samý cukr, ale myslím, že pořád lepší než sladké limonády, tam je těch přísad daleko víc.

6 Natty Natty | 28. září 2012 v 7:10 | Reagovat

[4]: Hani, samotná šťáva jen červené řepy a mrkve je dost výrazné chuti a asi málokdo by jí "mlsal", ale v ředěném stavu a pokud nejsme naučeni na sladké je velmi dobrá a osvěžující. Mám i výborný recept na sirup a po víkendu ho budu dělat, tak třeba někdo bude chtít vyzkoušet. ;-)

[5]: Katko, časově jsou zeleninové i ovocné šťávy nenáročné, lupneš do mixéru  ovoce nebo zeleninu, přiliješ vodu a už jen mlsáš ;-)Ale je pravda, že musíš mít vlastní ovoce a zeleninu. Já třeba celou zimu hned jako první sklenici po probuzení dám jedno jablíčko a 200 ml vody rozmixovat a za minutu mám "elixír zdraví a krásy" :-D

7 Otavínka Otavínka | Web | 28. září 2012 v 17:02 | Reagovat

Milá Natty, díky za výborný tip. Začala jsem nyní užívat na játra šťávu z černé ředkve. Moc dobré to není, ale pokud by to mělo pomoci, tak jsem pro. :-)

8 Natty Natty | 29. září 2012 v 6:17 | Reagovat

Hanko, šťáva z černé ředkve je vhodná také pro jaterní očistu, pokud můžeš, lze přisladit medem. Je vhodné jí ředit 1:1 s vodou. Pokud máš problém s játry, zařaď ještě ostropestřec a hlavně, eliminuj tučná a sladká jídla a jez pravidelně v malých dávkách po dvou hodinách. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama