Vítejte a těším se na Vás.


Rybíz

30. července 2012 v 6:29 | Natty |  Ovoce

Hotovo...

včera večer jsem dokončila zpracování rybízu.
Máme 2 keře černého rybízu, 2 keře červeného rybízu, 1 keř bílého rybízu a nově 2 keře josty. Přestože letos přišly mrazy a pomrzlo prakticky všechno, rybízu se urodilo velké množství a tak kromě každodenního mlsání jsem část zpracovala na marmelády a šťávu. Černý rybíz jsme ale slupli všechen, protože ho máme moc rádi a letos se nejen urodil ve velkém množství, ale také pěkně velké kuličky.

Marmelády i šťávu dělám zásadně bez konzervačních přípravků, neboť všechno v životě podřizuji přírodě a "chemii" se snažím co nejvíce vylučovat. Vše co nám nabízí příroda je pro lidské zdraví velmi přínosné a tak i ovoce je pro lidský organismus nejlepší pokud se konzumuje čerstvé a denně.

Pokud ale máme přebytky, je vhodná konzervace
a tím alespoň na zimní období uchovat část "přírody a zdraví".

Marmeláda z rybízu


..z červeného 16 skleniček a 4 ze žlutého...

Otrhaný rybíz i se stopkami opereme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce a lehce promačkáme až pustí šťáva. Přivedeme k varu a volným varem za občasného zamíchání povaříme 25 minut. Potom přes plátýnko přecedíme. Na 1 litr šťávy dáme 1 kg cukru, 1 vanilkový cukr a špetičku skořice. Vaříme mírným varem 35 - 40 minut. Potom přelijeme do vyvařených skleniček, vnitřek víčka propláchneme rumem nebo vodkou a zavíčkujeme. Dáme do hrnce a 15 minut sterilujeme při bodu varu. Hotové otočíme a po vychladnutí uskladníme dle zvyklostí.

Šťáva z rybízu


...5 lahví z 2 kg rybízu...

Omytý rybíz i se stopkami odvážíme dáme do větší sklenice. 1 kg rybízu zalijeme 1 litrem převařené vody a přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený peciček. Povážeme a necháme 24 hodin louhovat. Potom přecedíme přes plátýnko a do šťávy dáme 1 kg cukru, 1 vanilkový cukr a přivedeme k varu. Povaříme 2 - 3 minutky a hned plníme do vyvařených lahví. Zavíčkujeme a uskladníme v chladnu.

Že si uděláme během sezóny rybízový koláč, to už ani nemusím popisovat, ten všichni určitě máme rádi. Ale na co bychom neměli zapomenout, udělat si také pár skleniček rybízového kompotu, který použijeme na českou klasiku - svíčkovou, když nemáme brusinky. Kompot je výtečný a svou navinulou chutí doplní omáčku.

Letos mám splněno a než budou ostružiny, tak můžu chodit střídavě na ryby a houby.Mrkající
A dnes jdu ....kam ???

Pěkný nový týden.

 


Komentáře

1 helena helena | Web | 30. července 2012 v 9:41 | Reagovat

Jako vždy pilná Nattynka. :-)
typla bych si,že dnes je v plánu obojí-ryby i houby. :-)

2 Zdenka"ren" Zdenka"ren" | 30. července 2012 v 11:03 | Reagovat

No, já když si vzpomenu na naši rybízovou "plantáž",tak na tu práci co s tím byla moc ráda ne. Měli jsme všechny druhy i jostu, tu jsem měla nejraději co do zobání. :-) Jinak zavařeniny,sirupy, mošty,  vystačily spolu s jinými druhy celou zimu. ;-)

3 Hanka Hanka | Web | 30. července 2012 v 15:32 | Reagovat

Jsi skvělá hospodyňka, Natty! :-) Zamlouvají se mi tvoje recepty bez chemie. Rybíz bych brala, ale co ostatní marmelády, nekazí se? :-?
Zdravím tě a přeji pěkné dny v novém týdnu. :-) Hanka
P.S. Tipla bych si, že jdeš dneska na ryby. ;-)

4 Ježurka Ježurka | Web | 30. července 2012 v 17:08 | Reagovat

Z Tebe by měla babička z Boženy Němcové radost. U nás doma, když jsme měli ovoce, tak rodiče vařili džemy rovněž bez chemikálií a nic se nikdy nezkazilo. Ani po letech. ;-)

5 Jarka Jarka | Web | 30. července 2012 v 18:29 | Reagovat

Černý rybíz odjakživa chutná mé mamince, pro mě má zvláštní aroma a moc mi nejede, ale prý má móc vitamínů. :-) Zavařeniny i šťáva, budou určitě výborné a ty jsi pilná jako včelička. :-)Dnes jsi ryby vynechala a šla jsi do lesa na houby!? ;-)

6 Natty Natty | 31. července 2012 v 5:22 | Reagovat

[1]: Helenko, na houbách jsem byla v sobotu a v neděli a tak pondělí patřilo rybám :-D

[2]: Zdeni, věřím, že když je něčeho mnoho, už to není zábava, ale "řehole". My máme tak akorát pro svojí spotřebu, něco dětem a hlavně mlsáme po celou sezónu. ;-)

[3]: Hani, máš bod, ano, byla jsem na rybách a chytila pěkného macka (foto v galerii) :-D Zavařuji takto všechny marmelády a steriluji, aby se nekazily a víčka proplachuji vodkou ;-)

[4]: Ježurko, prarodiče uměli a znali, neboť byli sžití s přírodou, což nám dnes moc chybí. Dnes raději každý hotové bez práce, plno chemie a následky známe... :-(

[5]: Jaruško, byla jsem na rybách a houby dala jen sušit na sluníčko ;-) A černý rybíz je výborný na nervy a my ho máme rádi právě pro tu jeho "zvláštní" chuť, ten zmizí vždycky první ;-)

Děvčata, mějte krásný den a celý nastávající měsíc srpen. :-)

7 Oli Oli | Web | 31. července 2012 v 6:44 | Reagovat

To sis teda mákla, Nattynko, s takovým množstvím. Jsi skvělá hospodyňka a všichni nejbližší ti to ocení.
Taky vždycky žasnu, jak všechno děláš bez chemie. Já myslím, že trocha konzervantu v marmeládě člověku nijak zvlášť neublíží. Ovoce je velmi zdravé a má velké blahodárné účinky na organismus. Horší je to s kupovanými výrobky. Tam těch konzervantů a náhražek, dokonce i příchutí nastrkaj mnoho, ale ve zkutečnosti v tom to zdravé ovoce není ani z polovičky. :-)

8 Margarita Margarita | Web | 31. července 2012 v 7:02 | Reagovat

Nattynko, já rybíz na zahradu zasadila v říjnu, letos jsem sklidila pět kousků červeného a tři žlutého. První velká úroda. :-D
Přeji ti moc pěkný den ;-)

9 Daniela Daniela | Web | 31. července 2012 v 7:03 | Reagovat

V jednom z predošlých komentárov si niekto spomenul na ich ríbezlovú plantáž. Asi tak by som označila aj moje spomienky na detstvo. Keď tu čítam o dvoch, či troch kríkoch, tak to musí byť malina, spracovať množstvo úrody. Ale čo z takej plantáže?
Čo sa týka konzervovania, nepoužívam žiadne chemikálie. Pri džemoch iba cukor a kompóty robím takým spôsobom, že do pohárov naukladám ovocie, pridám kryštálový cukor, zalejem vodou a dám sterilizovať do rúry. Len toho zavárania mám v posledných rokoch stále menej a menej. Tento rok som nezavarila ešte ani jeden pohárik :-( Pri tých cenách ovocia na trhu sa mi to neoplatí a nestretla som toto leto zatiaľ nikoho, kto by sa bol sťažoval, že nevie, čo s úrodou marhuľ, či broskýň, aby som si od neho niečo lacnejšie kúpila.

10 Natty Natty | 1. srpna 2012 v 4:49 | Reagovat

[7]:Oli, chvilka práce to je, ale ta radost, když skleničky sedí jako hříbečci a hlavně, kdykoliv sáhneš a máš :-D Určitě domácí výroba i třeba za pomoci konzervačních přípravků je lepší než kupované marmelády a další produkty, neboť víš co jsi tam dala a co potom také slupneš. ;-)
A tak si nyní dávám chlebík s máslem a marmeládou, já, starý masožravec :D  :D

[8]: Hani, tomu rozumím a ta radost :-D Za dva, tři roky už budeš mít tolik rybízu, že budeš vzpomínat na první sklizeň :D

[9]: Danielko, já hlavně pěstuji všechno možné pro děti, neboť jako dítě jsem si užívala u babičky právě celé léto ovoce všeho druhu. Ale i my s dědíkem milujeme ovoce a není nic lepšího během dne, než několikrát oběhnout zahradu a pěkně se nadopovat vitamíny. :D Teprve přebytky jdou do skleniček. Takže třeba jahody, maliny, ostružiny, černý rybíz, josta - tak ty se do skleniček nedostanou, ty všechny sníme. :D Letos bude hodně ostružin, tak ty nějaké půjdou "pod sklo". Jinak kompoty dělám stejně, ovoce, cukr, voda, zavíčkovat a šup do zavařovacího hrnce. Doby, kdy jsem dělala i 500 kompotů, když byly děti doma jsou už pryč, ale tak kolem 100 jich máme a také sníme :D ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama