Vítejte a těším se na Vás.


Zdravá výživa

14. ledna 2012 v 7:08 | Natty |  Zdraví

Zdravé stravování je...

když se řekne zdravá výživa, tak většina lidí si představí nevábné jídlo bez chuti a vůně lidově zvané dieta.
Ale zdravé stravování nemá s dietou nic společného, neboť dieta je vyčleněna těm, jež jí potřebují ze zdravotních důvodů, kdy už tělo má nějakou nemoc a k vyléčení dietu potřebuje.

Zdravá strava - stravování je pomocník proti civilizačnín nemocem...
a tím možnost prodloužit plnohodnotný život. Zdravá strava by měla obsahovat občas kousek kvalitního masa, hodně mléčných výrobků, spoustu ryb, ovoce a zeleniny, sem tam luštěniny. Sladkosti, tuky, uzeniny a syté omáčky, smažená jídla jen výjimečně nebo spíš vůbec ne.

Naše nejčastější chyby ve stravování...
Jíme příliš velké porce, mnoho tuků a sacharidů a naopak málo vlákniny, ovoce a zeleniny a také ryb, zejména mořských. Další opomíjenou potravinou jsou luštěniny.
V naší stravě je také málo vlákniny, jejímž ideálním zdrojem je ovoce, zelenina a neloupané obiloviny.
Zatímco doporučená denní dávka je 30 gramů vlákniny denně, sníme v průměru 11 až 12 gramů, a dokonce i ti, kteří dbají na zdravou výživu, se dostávají pouze k 18 až 20 gramům . Naši předkové měli až 50 g vlákniny denně, protože jedli více ovoce a zeleniny a pekli daleko tmavší chleba.

Co s tím...

ideální je nahradit bílé pečivo celozrnným, loupanou rýži a obiloviny jejich neloupanou podobou a ke každému jídlu včetně snídaně si dát malou porci ovoce a zeleniny, kterých bychom měli každý den sníst zhruba půl kilogramu, abychom získali doporučené množství vlákniny.
Diabetici anebo lidé, kteří si hlídají váhu, mohou nahradit ovoce zeleninou.
Zelenina je také to jediné, co můžeme jíst bez omezení, v jakémkoliv množství. Kromě vody, vlákniny a vitaminů obsahuje antioxidanty, které chrání před kardiovaskulárními chorobami i před rakovinou a navíc zpomalují stárnutí.

Co a kolik...

Maso ano, ale maximálně třikrát až čtyřikrát týdně a střídat králičí, jehněčí, vepřové, hovězí, telecí, kuřecí, krůtí s tím, že přednost by mělo mít méně tučné králičí a drůbeží, ovšem bez kůže.

S uzeninami opatrně...

všechny jsou přesolené, obsahují rychlící soli, aromatické a konzervační látky, které zatěžují organismus, často se do nich přidává mouka, což jsou sacharidy navíc, a jsou příliš tučné.

Ryb se nebojíme...

ideálně by bylo jíst ryby dvakrát týdně, ale v našich podmínkách bude úspěch, když se je naučíme do jídelníčku zařazovat alespoň jednou týdně. Mořské ryby jsou cenné proto, že obsahují omega 3 nenasycené mastné oleje. Ty jsou nesmírně důležité pro rozvoj mozku, mají vynikající protizánětlivé a protisklerotické účinky a pomáhají tělu bránit se proti kardiovaskulárním chorobám, například infarktu, i proti některým druhům rakoviny. V mořských rybách jsou také důležité stopové prvky, například jód a zinek, kterých je v naší stravě málo a přitom jsou pro zdraví nezbytné.

Správná skladba jídelníčku...
5x - 6 x denně menší porce, nevynechávat snídani, která by měla obsahovat sacharidy doplněné bílkovinou a ovocem nebo zeleninou, dopolední svačina by měla obsahovat ovoce nebo zeleninu, k obědu kousek masa nebo ryby, velkou porci zeleniny, menší přílohu, odpolední svačina mléčný výrobek a ovoce nebo zelenina a k večeři je nejvhodnější dušená zelenina s kouskem masa nebo ryby, tvaroh, sýr, malinká příloha a druhá večeře dvě hodiny před spaním kousek zeleniny, hrneček mléka, plátek šunky nebo sýra.
K tomu správný pitný režim 2 - 3 litry vody denně s několika kapkami citrónové šťávy.

Zdravé stravování je základem našeho zdraví,

a je jen nás, zda si zdraví a svěžest chceme udržet dlouho do vysokého věku a prožít tak plnohodnotný život.



 


Aktuální články

Reklama