Vítejte a těším se na Vás.


Vánoční kuba

21. prosince 2011 v 13:22 | Natty |  Různé

Na štědrý den k obědu...


k tradičním vánočním zvyklostem patří v poledne na štědrý den černý kuba.
I u nás se tato tradice dodržuje a proto se snažím každé léto nasušit houby, neboť bez nich by tato vánoční dobrota nebyla.
Kuba je nejen velmi dobré jídlo, ale také zdravé a pokud nedáme příliš sádla nebo jiného tuku, tak dodáme svému tělu i tolik potřebné obiloviny i s vlákninou.

Suroviny: 250 g krupek č. 10 , 60 g sádla, 3/4 litru vody, dvě velké hrsti sušených hub, 1 cibule, 3 - 4 stroužky česneku, špetka majoránky, sůl, pepř


Postup: Nejprve si namočíme houby,. Krupky důkladně propláchneme. Na sádle nebo oleji krupky opražíme, přidáme vodu a uvaříme do měkka. Na sádle nebo oleji zpěníme cibulku, vymačkané houby nakrájené ne menší kousky a chvíli dusíme. Uvařené kroupy smícháme s houbami, osolíme, opepříme, trochu majoránky, vymačkáme česnek a vše vložíme na vymazaný pekáček. Navrch dáme lžíci sádla nebo oleje a dáme na 30 minut zapéct.

Příloha: kyselé okurky

Odměna: uvidíme zlaté prasátko

 


Aktuální články

Reklama