Vítejte a těším se na Vás.


Předvánoční stravování

17. prosince 2011 v 14:44 | Natty |  Dietní koutek

Blíží se vánoční čas, čas hodování...

a tak pokud si chceme vánoční čas užít bez omezení, můžeme se pokusit jedno až dvě kilečka, která na nás "hupnou" během svátků zhubnout .
Někdo se bude raději omezovat i u svátečního stolu, jiný nasadí "dietu" od Nového roku.
Já jsem zastánce užít si krásně vánočné svátky i s bohatým stolem a omezit se pár dnů předem.

Jak...
Zařadíme jídelníček na principu středomořské stravy.
Středomořský způsob stravování je považován za jeden z nejzdravějších, ubere kilečka a hlavně sníží riziko onemocnění srdce a cév.

Základ jídelníčku tvoří…


zelenina, ovoce, ořechy, olivový olej, ryby, drůbež a celozrnné výrobky. Tuky jako olej, máslo, sádlo, margarín nahradíme olivovým olejem, nejlépe extra panenským.
Strava by měla být bohatá především na zeleninu, měla by tvořit polovinu porce na talíři.

3x týdně si dopřejeme rybu, prospěje nám i drůbeží maso...
Vynikající rybička právě nyní je pstruh, který je výborná dietní pochoutka.
Vepřové, hovězí z jídelníčku vyloučíme, dopřejeme si ho maximálně 1 x za měsíc. Maso ochutíme bylinkami a budeme upravovat na olivovém oleji.
Za týden bychom si měli dopřát až 4 vejce, polotučné mléčné výrobky. K jídlu si můžeme dopřát sklenku červeného vína.
Odpusťme si zákusek po jídle a nahraďme ho ovocem.

Výhoda středomořské stravy...
skládá se z kvalitních a lehce stravitelných surovin, bohatých na vitamíny, minerály a nenasycené mastné kyseliny. Jídla jsou pestrá, chutná a nehladovíme.
Tento způsob stravování nám pomůže nejen zredukovat váhu, ale také upevnit zdraví.
Snižuje hladinu cholesterolu, působí preventivně proti mozkové mrtvici, nemocem srdečního selhání, plicní embolii, trombóze hlubokých žil a rakovině.

Dopřejme si rybičku

co nejčastěji, nejen na vánočním stole.



 


Aktuální články

Reklama