Vítejte a těším se na Vás.


Vánočka kynutá

26. listopadu 2011 v 5:31 | Natty |  Buchty

Česká klasika...

Večer zaděláme a než se vyspíme, těsto je krásně nakynuté. Ráno zapleteme, upečeme a snídaně je ráno na stole.
A že je teprve listopad ? Nevadí, vánočka chutná stejně dobře jako v prosinci.
Příští víkend bude tvarohová.Mrkající

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 2 žloutky, 110 g cukru, 110 g tuku, 200 ml mléka, pomerančovou kůru, 1 vanilkový cukr, lžička soli, 30 g droždí, hrst rozinek, hrst mandlí a vejce na potření.



Postup: Do mísy dáme přesátou mouku, přidáme cukr, žloutky, vanilku, pomerančovou kůru, kvásek z droždí. Tuk rozpustíme, přidáme do něj mléko a postupně přidáváme do směsi a vymícháme hladké těsto. Mícháme až se budou na těstě dělat "bubliny".
Těsto necháme kynout na teplém místě, klidně můžeme nechat přes noc. Do vykynutého těsta zapracujeme rozinky namočené v rumu a oloupané mandličky.
Těsto rozdělíme na 9 nebo 8 nebo 6 dílů a upleteme. Necháme ještě půl hodiny kynout, před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a tu "vánoční" posypeme lístky mandlí. Předehřejeme si troubu na 200 ° a deset minut pečeme. Potom teplotu snížíme na 175°a vánočku dopečeme.
Pocukrujeme a uděláme si k ní kafíčko nebo čaj s rumem.Mrkající

Pěkný víkend.


 


Aktuální články

Reklama