Vítejte a těším se na Vás.


Mandle pro zdraví

29. listopadu 2011 v 6:43 | Natty |  Zdraví

Co jsou mandle ...


zeptal se mě vnouček, když jsem je loupala do vánočky.
Abych pravdu řekla, nevím, odpověděla jsem, ale myslím, že to je jádro z nějaké pecky.


Dnes jsem našla chvilku a poučila se. Mrkající
Mandle se získávají z pecek plodů mandloně. Mandloň je příbuzná s meruňkou, broskvoní a jinými. Existují hořké i sladké mandle. V kuchyni se používají hlavně mandle sladké. Používáme je ve sladké kuchyni, do omáček, pod maso a pstruha.

Plodem mandloně je peckovice s plstnatým oplodím. Uvnitř se ukrývá pecka s tvrdou, děrovanou skořápkou a v té jádro - samotná mandle. Její tvar je zploštělý, z jedné strany zašpičatělý a má hnědou slupku. Barva může být ale i okrová až světle hnědá, jádro bílé až krémové. Chuť musí být typicky mandlová, bez cizího pachu a chuti. Sklizeň z jednoho stromu může činit 50 až 60 kg mandlí.

Že jsou však mandle velkým přínosem pro naše zdraví,
tak to jsem věděla, neboť je velmi často mlsám a v kuchyni také používám.

Mandle obsahují...
velké množství hořčíku, který je pro náš organismus jeden z nejdůležitějších minerálů.
Všude tam, kde se tělo musí bránit škodlivým vnějším vlivům, tedy v pokožce, vlasech, nehtech, nacházíme hořčík ve velkém množství spojen s vápníkem. Pokud má tedy tělo nedostatek hořčíku, pak se to zajisté projeví na kvalitě kůže, vlasů a nehtů.

Denní konzumace 10 kusů mandlí po dobu dvou měsíců stav upraví a výrazně zlepší.
Mandle, stejně jako ovesné vločky, kukuřice, celer, sójové boby, ječmen, para ořechy a vlašské ořechy jsou využívány k protirakovinné dietě.

Pomáhají zlepšovat činnost srdce a při léčbě srdečních chorob jsou velmi účinné. Také nervová soustava potřebuje k normální činnosti dostatek hořčíku v organické formě, proto se doporučuje konzumovat mandle při různých psychických poruchách a neurózách.
Nedostatek hořčíku se taktéž projevuje bolestmi v lýtkách, třesem víček a někdy i bolestmi hlavy.

Mandlové mléko je...
také léčebnou stravou při infekčních onemocněních.
Suroviny: 100 g oloupaných mandlí, 750 ml vody, 2 lžičky medu


Postup: Oloupané mandle zalijeme vodou, necháme 2 - 3 hodiny louhovat a potom rozmixujeme. Přidáme 2 lžičky medu a máme výborné mandlové mléko. Kdo chce mít úplně hladké, přecedí přes sítko.

Hořčík zvyšuje imunitu organismu všeobecně ...
a je vhodný zvláště proti stafylokokovým bakteriím. Výzkumem bylo zjištěno, že hořčík se kromě kostí nachází také v chrupavkách.
Chybí-li tělu hořčík, může docházet k degenerativnímu onemocnění kloubů.
Nedostatek hořčíku se projeví i na zubní sklovině.

Bílkovina mandlí je úplně nejvhodnější bílkovinou...
pro nemocné zhoubnými chorobami. V těchto případech se doporučuje konzumace 10 až 15 mandlí denně a k tomu čerstvá zelenina.


Takže mandličky nejen do cukroví,

ale pravidelně do "huběnky."

 


Aktuální články

Reklama