Vítejte a těším se na Vás.


Listopad 2011

Ústní hygiena

30. listopadu 2011 v 12:21 | Natty |  Babské rady

Zdravá dutina ústní...


je velmi důležitá, stejně jako zdravý chrup. Naučili jsme se denně čistit zuby, dokonce i mezizubní prostory a pomalu se učíme čistit povlak jazyka, kde je nejvíce usazených bakterií.
Trápí vás často nemoci z nachlazení nebo chřipky ?

Můžete vyzkoušet jeden osvědčený recept z domácí "lékárny"

Každé ráno a večer před čištěním zubů si nalijeme na lžíci slunečnicový olej a vložíme do úst. Několik minut převalujeme na jazyku až zbělá. Poté olej vyplivneme a vyčistíme chrup dle svých zvyklostí. Olej na sebe naváže škodlivé látky a choroboplodné zárodky, které vnikají do těla ústy.

Pokud tuto "domácí kúru" budeme praktikovat dlouhodobě, omezíme onemocnění horních cest dýchacích na minimum.


Pro dobrou náladu

30. listopadu 2011 v 7:04 | Natty |  My ženy

Konec listopadu…

počasí už hlásí teploty pod nulou, dny jsou krátké a dostavují se chmury a špatná nálada.

Co s tím, abychom získali zase radost a úsměv na tváři…
Vyhledejme si pěknou hudbu, zabořme se do křesla a vezměme do ruky třeba albíčko a prohlížejme foto z dovolené. Určitě se dostaví krásný pocit a zlepší se nálada.
Zaměřme se na barvy, dejme si do vázy červenou kytičku nebo si kupme vánoční hvězdu, dolaďme doplňky do veselých barev žluté, oranžové a červené. Určitě i adventní věnec a vánoční výzdoba v těchto barvách pohladí dušičku.
Na všechno vyrostla nějaká bylinka a tak si dopřejme trochu přírody v podobě bylinkového čaje. Meduňkový zvedá náladu, třezalkový působí proti depresi.


Zabavme se třeba "přehrabováním" ve skříních, odložme nepotřebné věci a možná se nám podaří najít i zapomenutý dárek od loňských vánoc. Pokud odstraníme nepotřebné ze skříní, pomůžeme vyhodit i chmury ze své dušičky.
Nešetřeme na sobě a dopřejme si malý dárek, třeba rtěnku nebo řasenku, nebo navštivme solnou jeskyni či saunu, nebo si pojďme zaplavat. Každé vybočení ze stereotypu nám udělá dobře a zvedne se nálada.
Doma si do voňavých lampiček dejme voňavé olejíčky, zapalme svíčku a rozmazlujme svůj nos. Citron, pomeranč, bazalka či borovice nás určitě naladí do pohody.


Nezapomeňme ani na tolik důležitý pohyb, denně si dopřejme alespoň 30 minut procházku, nebo si zacvičme na míči či věnujme čas třeba dechovému cvičení. Každý pohyb je přínosem nejen pro tělo, ale i duši.

K dobré náladě se můžeme i projíst. Dopřejme si potraviny s vitamínem B, které posilují nervy. Banány, brokolici, avokádo, oříšky nebo salát polníček. I kousek čokolády nám pomůže zlepšit náladu, obsahuje hormony štěstí.


Naučme se usmívat. Postavme se před zrcadlo, dojme koutky do rohlíčku a chvíli se na sebe dívejme. Určitě se za chvíli dostaví nádherný úsměv a ten si zachováme i po celý den, čímž odzbrojíme případné protivy, které během dne potkáme.


Neseďme nečinně s chmurnými myšlenkami, vezměme pěknou knihu, pojďme do kina nebo divadla, či na koncert, pokud zůstaneme doma, tak nezahálejme a pojďme háčkovat, plést, vyšívat a určitě jakákoliv činnost nedovolí černé myšlenky.
A v neposlední řadě nezapomínejme na své přátele. Scházejme se, sdělujme si a pokud nás něco trápí, podělme se. Podělme se ale i o radost, neboť vše, co prožíváme je odraz naší duše a nedovolme, aby se do ní vedral stín.

Pěkný den.


Pravá čarodějnice

29. listopadu 2011 v 16:48 | Natty |  Téma týdne

Moje představa čarodějnice je naprosto reálná…

Žádná baba v černém oškubaném hábitu s bradavicí na nose a černým kocourem na zádech. Ani košťátko, které používají jako "přibližovadlo".
Na čáry - máry nevěřím, ale jednu "pravou čarodějnici" ve svém okolí znám.
Dokonce má i dceru, která je jí naprosto podobná. Teď nemám na mysli fyzickou "ošklivost", ale duševní pokřivení, které je dědičné a zbytečně se neříká
"jaká matka, taká Katka".


Té první je 72 let, té druhé 45 let, obě bydlí ve společné domácnosti obklopeny třemi muži. Manželem té mladší, které říkáme Ida a jejích dvěma syny.
Co se týče vzhledu, nevybočují z běžného průměru populace, snad jen zvláštní na nich je, že obě mají podivné oči. Ta starší má pohled do strany každým okem zvlášť, ta druhá, když se dostane do stádia zloby, vyvalí oči z důlků a vypadá v ten moment jako starý Kyklop, což je jméno pro starší čarodějnici.

Jest-li si myslíte, že nyní budu psát pohádku, tak to se velmi mýlíte. Každé slovo, které zde napíši je pravda a všechno jsem zažila na vlastní kůži.
Jeden z neopakovatelných zážitků mého života je setkání s Kyklopem, tedy starší čarodějnicí. Dospělá žena, měla by mít už rozum a určitý životní nadhled, ale opak je pravdou.
Jednoho dne jejich kozy spásaly náš pozemek, měla jsem právě zasázené nové ovocné stromky, plot kolem pozemku jsem ještě neměla a tak milé kozičky k nám měly volný přístup. A jak jinak, hned se daly do okusování mladých stromečků.
"Koukejte mazat domů, potvory" vyběhla jsem zahnat kozy.
V tom vyběhla ze svého "doupěte" čarodějka Kyklop a pustila se do mě nevybíravými slovy, které zde nelze komentovat, neboť jsou víc než vulgární. Snad jediné, které lze napsat znělo: " V tom vašem bordelu je to jedno", myšleno pobyt jejich koz na našem pozemku. S očí jí sršely blesky nenávisti, o bordelu v našem případě nemohla být řeč, neboť jsme měli nově vybudovanou zahradu, plnou krásných květin, stromků a tújek.

Jenomže závist je zlá vlastnost a myslím, že právě čarodějnice jí mají ve vínku.
Druhého dne, když jsme seděli na zahradě a užívali si sluníčka, najednou se ozvalo moje jméno. Kouknu odkud se nese hlas a vida, na schodech svého "brlohu" stál Kyklop. Věřte nebo ne, jakmile zjistila, že se koukám, otočila na mě svoje mohutné pozadí, stáhla kalhoty a vystrčila kotel, že by se za něj nemusela stydět ani dobře živená manželka od divočáka. Rukou poplácala na mohutnou půlku, asi mi chtěla dát najevo svojí převahu.
Myslím, že jsem se nikdy tolik nenasmála, čímž jsem jí asi vzala vítr z plachet, neboť asi čekala, že dojde na slovní přestřelku.

Ne, nejlepší v životě je, když se nám podaří setkat s čarodějnicí,

být královnou a hrdě si nést korunu na své hlavě.


Mandle pro zdraví

29. listopadu 2011 v 6:43 | Natty |  Zdraví

Co jsou mandle ...


zeptal se mě vnouček, když jsem je loupala do vánočky.
Abych pravdu řekla, nevím, odpověděla jsem, ale myslím, že to je jádro z nějaké pecky.


Dnes jsem našla chvilku a poučila se. Mrkající
Mandle se získávají z pecek plodů mandloně. Mandloň je příbuzná s meruňkou, broskvoní a jinými. Existují hořké i sladké mandle. V kuchyni se používají hlavně mandle sladké. Používáme je ve sladké kuchyni, do omáček, pod maso a pstruha.

Plodem mandloně je peckovice s plstnatým oplodím. Uvnitř se ukrývá pecka s tvrdou, děrovanou skořápkou a v té jádro - samotná mandle. Její tvar je zploštělý, z jedné strany zašpičatělý a má hnědou slupku. Barva může být ale i okrová až světle hnědá, jádro bílé až krémové. Chuť musí být typicky mandlová, bez cizího pachu a chuti. Sklizeň z jednoho stromu může činit 50 až 60 kg mandlí.

Že jsou však mandle velkým přínosem pro naše zdraví,
tak to jsem věděla, neboť je velmi často mlsám a v kuchyni také používám.

Mandle obsahují...
velké množství hořčíku, který je pro náš organismus jeden z nejdůležitějších minerálů.
Všude tam, kde se tělo musí bránit škodlivým vnějším vlivům, tedy v pokožce, vlasech, nehtech, nacházíme hořčík ve velkém množství spojen s vápníkem. Pokud má tedy tělo nedostatek hořčíku, pak se to zajisté projeví na kvalitě kůže, vlasů a nehtů.

Denní konzumace 10 kusů mandlí po dobu dvou měsíců stav upraví a výrazně zlepší.
Mandle, stejně jako ovesné vločky, kukuřice, celer, sójové boby, ječmen, para ořechy a vlašské ořechy jsou využívány k protirakovinné dietě.

Pomáhají zlepšovat činnost srdce a při léčbě srdečních chorob jsou velmi účinné. Také nervová soustava potřebuje k normální činnosti dostatek hořčíku v organické formě, proto se doporučuje konzumovat mandle při různých psychických poruchách a neurózách.
Nedostatek hořčíku se taktéž projevuje bolestmi v lýtkách, třesem víček a někdy i bolestmi hlavy.

Mandlové mléko je...
také léčebnou stravou při infekčních onemocněních.
Suroviny: 100 g oloupaných mandlí, 750 ml vody, 2 lžičky medu


Postup: Oloupané mandle zalijeme vodou, necháme 2 - 3 hodiny louhovat a potom rozmixujeme. Přidáme 2 lžičky medu a máme výborné mandlové mléko. Kdo chce mít úplně hladké, přecedí přes sítko.

Hořčík zvyšuje imunitu organismu všeobecně ...
a je vhodný zvláště proti stafylokokovým bakteriím. Výzkumem bylo zjištěno, že hořčík se kromě kostí nachází také v chrupavkách.
Chybí-li tělu hořčík, může docházet k degenerativnímu onemocnění kloubů.
Nedostatek hořčíku se projeví i na zubní sklovině.

Bílkovina mandlí je úplně nejvhodnější bílkovinou...
pro nemocné zhoubnými chorobami. V těchto případech se doporučuje konzumace 10 až 15 mandlí denně a k tomu čerstvá zelenina.


Takže mandličky nejen do cukroví,

ale pravidelně do "huběnky."


Cvičení na míči

28. listopadu 2011 v 14:51 | Natty |  Dietní koutek

Dárek pod stromeček...


po celodenní námaze je dobré si trochu protáhnout tělo a tak proč nezkusit cvičení na míči.
Investice není vysoká a pokud nevíte, o co si napsat "Ježiškovi", tak tady je malý návod.
Cvičení na míči je velmi vhodnou aktivitou, při které dochází ke stimulaci motorických reflexů, svalové koordinaci a upevnění rovnováhy.

Cvičení na míči je...
pro všechny věkové skupiny od dětí až po seniory, neboť nedochází k přetěžování nosných kloubů a páteře. Vhodné je pro lidi s nadváhou, těhotné, ženy po porodu, pro začátečníky i pokročilé i pro lidi se zdravotním omezením.

Proč cvičit na míči...
dokonale si protáhneme tělo, uvolníme se, zrelaxujeme a posílíme zádové svalstvo a posílíme všechny svalové skupiny. Navíc se budeme cítit dobře, neboť cvičit můžeme v klidu domova podle vlastních sil a pocitů.


Tak šupky do tepláků a hupky na míč,

odměna bude zdravé a pružné tělo a pak nám vánoční přípravy půjdou jedna radost.


Potraviny pro zdraví

28. listopadu 2011 v 5:36 | Natty |  Zdraví

Teploty klesají k nule...

definitivně jsme se rozloučili s teplým počasím a tak je čas změnit svůj jídelníček.
Do jídelníčku bychom měli zařadit některé potraviny, které nám posilují zdraví a dodají potřebné látky pro posílení imunity.
Do jídelníčku zařaďme co nejčastěji zelí.
Kysané zelí nám dodá spoustu vitamínu C, ale také vzácný vitamín U. Ten je důležitý při léčbě vředů, které se hlásí v podzimní čase. Pravidelným požíváním čerstvého nebo kysaného zelí zabráníme vzniku rakoviny, stačí malé dávky, ale pravidelně. Zelné listy z hlávky můžeme používat k obkladům na bolavé klouby a při horečce.
Ten kdo nemá rád maso, může zařadit do jídelníčku častěji vlašské ořechy.
Jsou velmi výživné, obsahují velké množství bílkovin Jejich velmi zdravý tuk nás bude chránit před infarktem, jsou vhodné právě jako prevence před touto obávanou chorobou.
Kokos dodá tělu vzácný selen a hořčík.
Kokos bychom měli do jídelníčku zařadit častěji, nejen na vánoční cukroví. Selen a hořčík nám pomůže zlepšit lámavé nehty, třepivé vlasy a také posílí srdíčko.

Pokud sníme jednu mrkev denně, omezíme onemocnění rakovinou plic na minimum.
Mrkev dále posiluje imunitní systém, pokud si vymačkáme mrkvovou šťávu, přidáme vlažnou vodu a lžičku medu, máme výborný nápoj vhodný proti nachlazení. Mrkev čistí naše játra a střeva. Mrkev posiluje naše oči a výborně zabírá proti zácpě nebo vařená proti průjmu.

Květák je bojovník proti zapomínání, pokud už nám tolik neslouží paměť, zkusme do jídelníčku zařadit co nejčastěji květák. Rovněž je velkým pomocníkem při poruchách trávení, hojí podrážděné střeva. Obsahuje zinek, měď, jód a fluor, vitamín B5 - důležitý v boji proti zánětům.


Nejen teplý svetr a rukavice,

ale i jídelníček zkusme doplnit vhodnými potravinami.


Diplomky - toulky Vysočinou

27. listopadu 2011 v 17:45 | Natty



Emičko, Hanko, Ivanko, Jarmilko, Kitty, Margaritko, Maruško, Milánku a Otavínko...



moc gratuluji ke skvělému umístění v naší společné soutěži "toulky Vysočinou".
Prošli jsme kus mého rodného kraje, podívali se do míst, kde se "Žabičkovi" nejčastěji toulají, poznali významné osobnosti, které se na Vysočině narodili nebo k ní měli vřelý vztah, stejně jako já.
Vzájemně jsme obohatili svoje znalosti a díky vám jsem se dozvěděla i mnohé, které jsem ani nevěděla.
Děkuji vám za krásné chvíle, které jsme spolu při "toulkách" prožili a těším se, že se zase sejdeme při některé další "lumpárničce".











Přeji vám krásnou adventní neděli.


Advent

27. listopadu 2011 v 9:38 | Natty |  Duše

Krásnou neděli.


Tajemná sobota

26. listopadu 2011 v 18:37 | Natty |  Deníček

Zavoněla jedlička…

v chaloupce nastalo ticho, zlatíčka odjela a chaloupkou se rozprostřela vůně čerstvě udělaného adventního věnečku.
Než nám děda nastříhal větvičky na jedličce, kterou máme na zahradě, vyndala jsem "svoje poklady" a šeptali jsme si společně s dětmi "tajemství".
Ukázala jsem jim svůj tajný deníček, kde mám schované recepty na perníčky a s dětmi jsme si je prohlíželi.
"Příští sobotu, až přijedete, tak si uděláme perníčky".
Dětem radostí svítily oči a když mám být upřímná, tak mě také.
Dnes jsme byli ve městě a já si koupila dva nové pytlíčky se špičkou na zdobení a také jeden silikonový na náplně. Jsem zvědavá, jak se s ním bude pracovat.
Když děda přinesl větvičky, Lukášek mi nastříhal krátké kousky a my s Adélkou dělaly jedlový základ.
Lukášek vyndal z obalu čtyři červené svíčky a společně jsme do věnečku přidali zápich, do kterého děti daly svíčky.
My s Adélkou přidaly mašličky, které mám schované od loňska, potom slaměné ozdobičky a nakonec čerstvě nakrájený kousek pomeranče.Uschne na věnečku a do té doby bude společně s jedličkou krásně vonět.

Zítra zapálíme první svíčku

a budeme se těšit na krásný adventní čas…


Listopadové toulky - 4

26. listopadu 2011 v 5:45 | Natty

Naše dnešní a poslední toulání...

bude hlubokými lesy, které se táhnou od hradu Orlík do Orlovských lesů až pod hrad Lipnice. Trasa je poměrně náročná, cestou můžeme vidět spoustu zajímavostí, ale naš cíl je památník našeho velmi známého básníka.


Básník se narodil v Prostějově a část svého mládí prožil na Vysočině.
Zemřel velmi mladý na tuberkulózu. Ač velmi mladý, přesto zanechal po sobě krásná díla.
My se dnes projdeme nejen kouzelnými lesy Vysočiny, ale půjdeme společně zavzpomínat na mladého, nadějného básníka.


1. Jak se jmenuje básník
2. Kolika let se dožil ?
3. Proč má památník na Vysočině ?
4. Psal básník pohádky a pokud ano, kterou ?
5. Četl-a jsi některou jeho básnickou sbírku a kterou ?

Na těchto krásných místech v hlubokých lesích se rozejdeme, doufám, že se vám toulky Vysočinou alespoň trochu líbily.

Děkuji vám za účast, doufám, že malá ukázka mého rodného kraje vám přinesla trochu radosti a potěšení a zároveň poznání míst, kudy se toulají boty "Žabičkových" .

Toulky Vysočinou končí v neděli v 17. hodin.

Příjemnou zábavu a pěkný víkend.




Vánočka kynutá

26. listopadu 2011 v 5:31 | Natty |  Buchty

Česká klasika...

Večer zaděláme a než se vyspíme, těsto je krásně nakynuté. Ráno zapleteme, upečeme a snídaně je ráno na stole.
A že je teprve listopad ? Nevadí, vánočka chutná stejně dobře jako v prosinci.
Příští víkend bude tvarohová.Mrkající

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 2 žloutky, 110 g cukru, 110 g tuku, 200 ml mléka, pomerančovou kůru, 1 vanilkový cukr, lžička soli, 30 g droždí, hrst rozinek, hrst mandlí a vejce na potření.



Postup: Do mísy dáme přesátou mouku, přidáme cukr, žloutky, vanilku, pomerančovou kůru, kvásek z droždí. Tuk rozpustíme, přidáme do něj mléko a postupně přidáváme do směsi a vymícháme hladké těsto. Mícháme až se budou na těstě dělat "bubliny".
Těsto necháme kynout na teplém místě, klidně můžeme nechat přes noc. Do vykynutého těsta zapracujeme rozinky namočené v rumu a oloupané mandličky.
Těsto rozdělíme na 9 nebo 8 nebo 6 dílů a upleteme. Necháme ještě půl hodiny kynout, před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a tu "vánoční" posypeme lístky mandlí. Předehřejeme si troubu na 200 ° a deset minut pečeme. Potom teplotu snížíme na 175°a vánočku dopečeme.
Pocukrujeme a uděláme si k ní kafíčko nebo čaj s rumem.Mrkající

Pěkný víkend.



Vánočka

25. listopadu 2011 v 0:16 | Natty |  My ženy

Vánoční pochoutka…

vánočka patří k vánočním svátkům stejně jako cukroví, kapr, dárečky a stromeček.
Upéct dobrou vánočku dříve patřilo do rukou pekařů, ale dnes tuto sladkou dobrotu
dokáže udělat každá šikovná žena.
Zadělat dobré těsto, nechat vykynout a pak se můžeme rozhodnout, zda vánočku upečeme ve tvarované formě nebo pěkně "růčo - fůčo" z několika pramenů.


Vánočka upečená v takové krásné formě bude určitě moc hezká a pravidelná, ale přece jen ta "umotaná" ručně bude stejně dobrá, ale pokaždé trochu dobrodružství.


Vánočku můžeme plést několika způsoby a stále bude dobrá a vůbec nevadí, když se nám malinko posune.
Já nejčastěji pletu z 9 pramenů /4,3,2/
Letos bych chtěla zkusit uplést vánočku z jednoho kusu, podobně jako se dělá jablečný závin.
Vloni jsem vyzkoušela prvně tvarohovou a byla moc dobrá, tak určitě i letos udělám jak tvarohovou, tak klasickou z kynutého těsta.
Počet upečených vánoček se má řídit počtem lidí u štědrovečerního stolu. Mrkající

Tak ať se rozhodnete pro vánočku z formy, nebo ručně pletenou,

ať se podaří a sklidíte pochvalu.


...nereptáme, aspoň máme, něco pro kočku...

Vánoční čokoláda

24. listopadu 2011 v 12:26 | Natty |  Cukroví

Domácí čokoláda na vánoce…


domácí čokoláda je určitě lepší než ta koupená. Můžeme si udělat čokoládu podle své chuti, tvary a velikost podle vlastní volby.


Buď si uděláme čokoládu do plechových formiček,
nebo do této krásné silikonové formy.

Recept je jednoduchý a zvládnou ho dokonce i děti...
Když si koupíme barevný staniol nebo si během roku uschováme obaly z koupených čokoládových bombónů, můžeme si čokoládky zabalit a máme vlastní ozdoby na stromeček pokud jimi zdobíme.

Vánoční čokoláda...
Suroviny: 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 100 % tuku / Iva, Omega/, 100 g kvalitního kakaa, 1 lžíce rumu, 1 vanilkový pudink
Postup: : Na mírném ohni rozpustíme tuk, přidáme ostatní suroviny, mírně povaříme, naléváme do vánočních formiček na čokoládu a necháme ztuhnout.

Bílá čokoláda...
Suroviny: 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g sušeného mléka, 250 g 100 % tuku, 1 lžíce vanilkového pudinku.

Postup: Všechny suroviny vložím do kastrůlku a ve vodní lázni ohříváme a mícháme, až se vše spojí v hladkou hmotu. Nalijeme do formiček, můžeme přidat dle vlastní chuti, oříšky, mandle, rozinky. Dáme vychladit a cukroví vyklepneme.

Stromeček ozdobený vlastními výrobky, ať z papíru, perníku, háčkovaných ozdob, oříšků a jablíček, čokoládových bombónku doma udělaných je moc hezký a do vánočních příprav můžeme zapojit tak i svoje děti a tím si vánoční čas prožít co nejdelší a nejkrásnější.

Krásný den.





Princezna

23. listopadu 2011 v 16:49 | Natty |  Téma týdne

Jak život utíká...

stále jsem víc a víc přesvědčená, že všechno v životě má své kořeny v dětství.
Vše co jsme v dětství prožili, co se nám vetknulo do paměti, to ovlivňuje náš celý další život. Ať už jsou to vzory chování našich rodičů, prarodičů, nejužší rodiny.
Doma jsme vždy dostávali k svátečním příležitostem knihy, nejprve říkadla, později pohádky, v pubertálním věku básně a národní písně.
Romány typu červená knihovna jsem slyšela a později dychtivě četla u svojí babičky a protože hlavní představitelka byla vždy krásná a on jí miloval, tak moje fantazie pracovala na plné obrátky.
Kdybych však měla popravdě napsat svojí nejoblíbenější knižní postavu, tak je to jednoznačně princezna.
Postava princezny ve mně už jako v malé holčice vyvolávala představu krásné dívky, se zlatými vlasy, modrýma očima a nádhernými šaty.
Pohádky, kde se vyskytovala princezna byly pro mě ty nejkrásnější.
Jakmile jsem se naučila držet pastelku ve své ruce, stále jsem malovala princezny a představovala si, že budu jednou stejně krásná.
Když později začaly filmové pohádky v TV a princezny se začaly objevovat na obrazovkách, svojí představu o krásné princezně jsem přehodnotila.


Jednoznačně byla a dosud pro mě je nejkrásnější princezna Maruška v podání Mileny Dvorské. I když neměla "zlaté vlasy", přesto pro mě zůstává tou nejkrásnější princeznou, která je představitelkou nejen fyzické krásy, ale i čisté a skromné duše.
Čas nás nutí přehodnotit svoje sny a ideály a postupně jak dozráváme, zjistíme, že fyzická krása je pomíjivá, ale čistota duše zůstává...

Pěkný den.


Vánoční perníčky

22. listopadu 2011 v 7:38 | Natty |  Cukroví

Když perníčky zavoní…

perníčky patří stejně jako vanilkové rohlíčky ke kouzlu vánočních svátků.
Ani v perníkové chaloupce tomu není jinak, na kalendáři se objeví 1. prosince, chaloupka dostane vánoční kabátek a vůní perníkového koření.
Byly doby, že jsem jako první pekla pracinky, které bylo třeba nechat rozležet.
Dnes už je nedělám, vánoční klasiku vytlačily jiné druhy cukroví.
Další roky jsem jako první začala dělat myslivecké knoflíky, neboť to je cukroví, které mám ráda i já, "starý masožravec". Jsou malé a samý ořech.
Od doby, kdy bydlíme v perníkové chaloupce zavoní jako symbol vánočních svátků perníčky.
Receptů na perníčky je mnoho druhů, ten můj si chráním jako poklad, neboť mi připomíná první pečení mojí nejmladší dcery, která společně s kamarádkou, která recept přinesla, v chaloupce perníčky pekly.
Nádherné zlaté perníčky jako od cukráře, potřené vajíčkem se leskly jako zrcadlo a když jsem ochutnala, hned jsem věděla, že to bude další recept, který zapíši do své "sešítkové kuchařky".

A protože mě Fukčarinka - Maruška poprosila o recept na perníčky
pro svoje kamarádky ve sdružení, tak ho předávám dál pro všechny z vás, kteří máte rádi perníčky, které se rozplývají na jazýčku.

Suroviny: 500 g hladké mouky, 150 g cukru, 6 lžic medu, 50 g tuku, 1/2 lžíce sody, 1/2 lžíce koření do perníku, 2 celá vejce. 1 žloutek na potření.



Postup: Rozpustíme tuk a smícháme se všemi surovinami na hladké a voňavé těsto.
Vyválíme placku na 5 mm a vykrajujeme tvary. Potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme na 200° / necháme jen světlé, jinak nám ztvrdnou/ - po vyndání hned potřeme žloutkem, krásně se lesknou.
Pokud chceme barevné, tak do žloutku přidáme kakao nebo potravinářskou barvu.

Zdobení: 1 bílek, 150 g jemně prosátého cukru, možno naředit pár kapkami citrónové šťávy

Perníčky, které si upečeme na stromeček, provlékneme bílou nebo jinou stužkou a na stromečku vypadají nejen krásně, ale nádherně voní po celou dobu , než stromeček odstrojíme. Perníčky, pokud je děti "neslupnou", tak můžeme schovat do krabičky a pověsit další rok.

Pěkný den.



Šmejdilka

21. listopadu 2011 v 8:04 | Natty |  Deníček

Za pět týdnu…

se ve většině domácností rozsvítí vánoční stromeček a rozzáří dětské oči.
Děti se určitě všechny těší na ty kouzelné okamžiky a doufají , že se jim splní jejich vánoční přání.
Než však se stromeček rozsvítí, čeká na nás předvánoční čas.


Nejprve si uděláme adventní věnec, abychom mohli zapálit první svíčku. Letos to bude již tuto neděli, 27. listopadu.
Pak následuje příprava na Mikuláše, pečeme jidášky, perníčky a šijeme punčošku, do které malé překvapení uchystáme.
Po Mikuláši už začíná ve většině domácností vonět vanilka a najednou se dostaví taková ta krásná předvánoční nálada.
Pokud máme už přichystané dárečky pro svoje blízké, zabalíme si je a opatříme cedulkami.
A tady se vracím do svého dětství. Já byla neskutečná šmejdilka, jak jsem "ucítila" tu vánoční atmosféru, začala jsem hledat dárečky. Musím přiznat, že málokdy se mi to podařilo, ale jeden zážitek mám, který mě poznamenal na celý život.
Byly jsme s maminkou nakupovat a já viděla krajkovou halenku, pro pamětnice, krajka naskládaná v řadách přes sebe s jemně barevným podkladem.
"Ta moje" byla něžně růžová a já po ní moc toužila.
Tenkrát maminka řekla, že když budu hodná, tak halenka bude pod stromečkem.
Byla jsem šťastná a moc se těšila na vánoční svátky.
Přišlo období předvánoční a já se vydala "šmejdit". Prohledla jsem skříně a nikde nic. Pak mě napadlo, otevřít u sekretáře dvířka, kde měla maminka doklady. Otočím klíčem a srdíčko se mi rozběhlo. V hedvábném papíře ležela krajková halenka.
Štěstím jsem ani nedýchala, už jsem si představovala, jak si k ní vezmu černou sukýnku a budu nejhezčí ze všech děvčat. Stoupla jsem si před zrcadlo, na nohou maminčiny lodičky a cítila se jako velká slečna, vždyť už mi bylo 13 let.
Nadešel toužebně očekávaný den. Ani jsem se nemohla najíst, jak jsem se těšila pod stromeček. Štědrovečerní večeře zůstala netknutá a pak….
Marně jsem hledala pod stromečkem měkoučký dárek, nebyl tam. Dostala jsem knihu a víc si nepamatuji. Oči se mi zalily slzami a už jsem ze sebe po celý večer nevypravila slovo. Byly to moje nejhorší vánoce a nikdo netušil proč ?
Od té doby jsem se zařekla, že už nikdy nebudu "šmejdit" a až na malé výjimky jsem to dodržela.
A halenku ? Tu mi maminka darovala na jaře, když jsem měla vystoupení v Lidové škole umění...

Pěkný nový týden.



Jablečný cop

20. listopadu 2011 v 11:42 | Natty |  Buchty

V perníkové chaloupce na Vysočině...



žije zelená žabička se svým žabáčkem. Mají několik žabích dětiček. O víkendech bývá v chaloupce veselo. Žabička pro svoje děti i vnoučátka ráda vaří a peče.


To se dozvěděla jednoho dne mlsná liška ze Skály, která bydlí v chaloupce daleko od žabičky. Přestože je to mlsalka a má ráda maso, zatoužila ochutnat dobroty z kuchyně žabičky.
Minulou neděli si pochutnala u žabičky na jablíčku v županu a na dnešní neděli zatoužila po jablíčkovém závinu. Poprosila žabičku, jest-li by jí závin na nedělní odpoledne ke kafíčku neupekla.

"Ale ano, lištičko a ráda".
A tak se stalo.


Žabička dala na vál 250 g hladké mouky, 250 g másla, 1 žloutek, 2 lžíce rumu a 4 lžíce vody. Všechno zamíchala a udělala pěkně vláčné těsto. Mezitím žabáček žabičce nakrájel 3 jablíčka na plátky. Žabička vyválela z těsta čtverec, střed podsypala strouhánkou a položila nakrájená jablíčka.
Posypala cukrem, skořicí a přidala rozinky, i když ví, že liška je nemá ráda. Ale rozinky jsou nesmírně zdravé a tak lišce určitě neprovrtají břicho.
Okraje žabička nakrájela na proužky a zapletla do copánku. Celý závin potřela rozkvedlaným vajíčkem a šup do trouby.
Za chvíli se chaloupkou vinula vůně a jablečná dobrůtka je hotová.

Ještě pocukrovat a nakrájet na kousky

a lištička ze Skály může přijít hodovat.



Obyčejný knedlík

20. listopadu 2011 v 8:32 | Natty |  My ženy

Česká klasika...

udělat opravdu dobrý knedlík, tak to už vyžaduje dobrou a hlavně zkušenou kuchařku. Knedlíky mojí maminky byly neopakovatelné a možná, že většina z nás má stejnou zkušenost.
Maminka dělala houskové knedlíky ještě opravdu poctivě. Nejprve přesála mouku, to je prý dobré, aby se mouka provzdušnila a zbavila hlavně moučných červů. Mouku vždy odměřovala takovou zvláštní lopatkou, vajíčka, mléko, droždí a rohlíky měla připraveny na vále vždy alespoň hodinu předem než šla knedlíky zadělat.
A nezapomenutelná zadělávačka, bílá, smaltovaná. Kvasnice, jak se doma říkávalo maminka rozdrobila do hrnečku, zalila vlažnou vodou a nechala stát. Potom nakrájela rohlíky na kostičky, měla je jednu jako druhou a říkala, že nejlepší jsou rohlíky tak 2 dny staré.
Do prosáté mouky maminka udělala důlek, přidala sůl, rozklepla vajíčko, přidala kvásek a zamíchala. Potom přidala nakrájený rohlík a vlažným mlékem zadělala těsto. Sedla si na židli, mezi kolena zadělávačku a pěkně dlouhou dobu vytloukala těsto, až bylo hladké, lesklé a plné bublin. Když už se nelepilo na stěnu zadělávačky, tak bylo správně vytlučené.
Povrch posypala moukou, přikryla utěrkou a dala na teplé místo kynout. Když bylo těsta dvakrát tolik, maminka těsto vyklopila na vál a rozdělila na 6 kousků a z každého vytvořila šišku. Pak teprve dala vodu "na knedlíky".
Do vroucí vody dávala dvě šišky, vařila je 20 minut a poctivě v polovině času převrátila. Po uvaření knedlíky hned propíchala špejlí, aby vyšla pára a pomocí nitě překrojila. Stále vidím tu páru a nádhernou vůni čerstvě uvařeného knedlíku.
Jako malé děti jsme stály u maminky a čekaly na "konečky". Maminka knedlík nakrájela na úhledné plátky a poctivě nás střídavě podělila tím nejchutnějším kouskem z celého knedlíku.

Uteklo hodně vody a já stejně jako moje maminka dělala takto knedlíky, neboť vaření bylo moje "velké věno", které jsem od maminky dostala.
Čas utíkal a nikdy mě nenapadlo dělat knedlíky jinak. Až jednoho dne, když jsme seděly s děvčaty po cvičení na pravidelném "zdrbnutí", přišla řada na houskové knedlíky.
"Já zadělám, hned udělám šišky a nechám je chvíli stát a pak šup do hrnce a jsou jako pýchavky", prohlásila Jitka. Koukala jsem "jako zjara" a hned při prvním zadělání jsem knedlíky vyzkoušela. A opravdu, knedlíky byly k nerozeznání od těch "maminčiných", teda v mém podání.
Bylo to prima, ušetřila jsem čas a knedlíky byly moc dobré.
Třetí moje poznání přišlo, když jsem objevila "knedlíky za 8 minut", tak to je pro mě ta nejlepší příloha, kterou dělám nyní stále. Rychlé, bez kynutí, krásný tvar, knedlík jeden jako druhý a navíc moc dobrý.
Od té doby, co dělám hrníčkové s práškem už "maminčiny" nedělám a pokud někdo hrníčkové ochutnal, hned si vzal recept.
Vím, že je spousta dalších druhů knedlíků, ale každý máme svůj určitý oblíbený a když dojde na klasiku, vepřová, svíčková, kachnička, tak si uděláme takovou přílohu, která nám nejvíc chutná a vyhovuje kuchařskému umění.

Pěknou neděli.



Žabí sobota

19. listopadu 2011 v 16:55 | Natty |  Duše




Kuře na zelí

19. listopadu 2011 v 12:01 | Natty |  Maso

Zelíčko už krásně vykysalo...


a tak si uděláme dobrůtku, kuře "ala kachna" - kachnička by byla také určitě dobrá, ale tu si necháme na slavnostnější příležitost.
Zelí máme moc dobré a tak ho do jídelníčku budeme zařazovat co nejčastěji.
Dnes měli v Bille kuřátka za pěknou cenu, zelíčko mám svoje a bosáky udělám ze svých brambor, takže dnešní recept pořídíme do 100 Kč a to si myslím, je cena vzhledem k ekonomické krizi dobrá.Mrkající

Suroviny: 1 kuře, 1 sklenice domácího zelí, sůl, slaká paprika, kmín a lístečky másla.



Postup: Kuře omyjeme, osolíme. Na pekáček dáme sklenici zelí a na ní položíme kuře. Posypeme sladkou paprikou, kmínem a položíme lístečky másla. Dáme do trouby na 60 minut na 200° a než se kuřátko upeče, uděláme si bosáky /recept v záložkách/.

Příloha: bosáky a sklenička dobrého piva Mrkající

Po dobrém obědě nasadíme "botky - samochodky"

a vyrazíme na výlet.


Listopadové toulky - 3

19. listopadu 2011 v 7:00 | Natty

Z poslední naší toulky se vydáme do 12 km vzdálené obce...



a dostaneme se do rodiště významného světového antropologa a lékaře.
V obci navštívíme i jeho muzeum, v jehož prostorách najdeme dvě rozdělené expozice.

Ozdobou obce a součástí městského lesoparku jsou pozůstatky středověkého hradu, opuštěného ve třicátých letech 17. století. Zachovala se z něj hranolová věž, vstupní brána a zbytky obytných budov a hradeb. Nově postavena byla hradní chlebová pec a replika keramické pece z 15. století.

1.Jak se jmenuje rodiště významného antropologa a lékaře ?
2. Jak se jmenuje významný antropolog původním jménem ?
3.Jaké expozice najdeme v jeho muzeu ?
4. Jak se jmenuje hrad původním jménem ?
5. Kdo se zde ještě narodil a prožil 52 let života ?


Po prohlídce muzea a hradu se vrátíme zpět na náměstí obce, posadíme se na lavičku pod farním kostelem sv. Mikuláše z r. 1233, který je nejstarší stavební památkou v obci, popovídáme o svých zážitcích a připravíme se na poslední víkend v tomto měsíci, jehož start bude právě v obci, kterou dnes navštívíme.

Tak svačinu do "báglíčku", placatku s rumem (prevence proti omrzlinám), pevné boty, na hlavu kulicha, hůlky a úsměv na tváři - vyrážíme. Mrkající

Konec výletu v neděli v 18. hodin.

Příjemnou zábavu a pěkný víkend.



Diplomky - vaření se žabičkou

18. listopadu 2011 v 17:55 | Natty

Margaritko, Otavínko, Maruško, Hanko, Pavlínko, Oli a Mariánko gratuluji...


děvčata, máte můj veliký obdiv a poděkování, že jste se zúčastnily této určitě nelehké soutěže, neboť uvařit ze surovin správná jídla nebylo vůbec snadné, ale vy jste byly opravdu nejen šikovné, ale i chytré.

Jako poděkování jsem pro vás přichystala diplomek, který vám bude připomínat, že jste společně se "žabičkou" strávily pěkný týden v kuchyni.











Krásný večer.


Červená řepa

18. listopadu 2011 v 7:14 | Natty |  Zelenina

Dvě "hvězdy" podzimu…


červená řepa a mrkev
Červená řepa obsahuje vysoké procento zdraví prospěšných látek, proto by právě nyní v podzimním čase měla na našem stole být co nejčastěji.

Červená řepa má nejvyšší množství kyseliny listové,
která je tolik důležitá při růstu a dělení červených krvinek, chrání před arteriosklerózou a je nejlepší zeleninou pro nastávající maminky.
Zabraňuje potratům a podporuje zdravý vývoj plodu.

Dále pomáhá regeneraci vlasů,
nehtů, svalů a kůže, okysličuje krev v lidském těle. Obsahuje křemík, stavební látku našich kostí, šlach, svalových tkání, působí proti osteoporóze, hojí zlomeniny, posiluje pružnost pokožky a celkově působí na omlazení vzhledu.

Červená řepa čistí naše játra,
krev, pomáhá při menopaouze, výborná proti zácpě.
Ve spojení s mrkví, je tou nejlepší zeleninou, kterou si právě nyní, v podzimním čase můžeme dopřát co nejčastěji.

Salát "zdraví a krásy" Mrkající

1 - 2 mrkve, 1 bulvičku červené řepy, 1 lžičku olivového oleje


Mrkev i červenou řepu nastrouháme, zakápneme olejem a už si jen "vychutnáne". Pokud nám nechutná salát, můžeme si suroviny dát do odšťavňovače a vychutna si lahodnou, zdraví prospěšnou šťávu.

Nejlepší je konzumace čerstvé řepy,

která se dá nyní koupit "za hubičku" , pokud nemáme vypěstovanou vlastní.



Blíží se kouzlo vánoc

16. listopadu 2011 v 9:37 | Natty |  Deníček

Je polovina listopadu...

do okna nakukuje sluníčko, teploměr ukazuje - 10°C a v chaloupce je teploučko.
O slovo se hlásí "vánoční svátky".


...první kvíteček...


...je něžný...

Bílý kaktus nasadil poupata a dnes už jedno krásně rozkvetlo, jakoby mi chtělo připomenout, že už se blíží ten kouzelný vánoční čas.
U nás začínají vánoční svátky 1. prosince, celá chaloupka dostane vánoční kabátek a začínám péct. Miluji tu vánoční atmosféru, vůni vanilky a tajemné pohledy všech, kteří si hrají na "Ježíška".
Nejprve však musí přijít "Mikuláš" a i když jsme dospělí, stejně na něj "věříme" a těšíme se na nadílku. Zatím jsme každý rok "byli hodní" a balíček sladkostí, ovoce a oříšků pro nás "Mikuláš" měl, uhlí nám nenosí, neboť máme plyn.Mrkající


K vánocům patří určitě dárečky,
ale rok má 12 měsíců a tak proč si neudělat radost kdykoliv .
Já si koupila tuto nádhernou monsteru za 119 Kč v Lidlu a mám z ní velkou radost, neboť kytičky jsou moje "velká láska". Zatím nemá ještě ozdobný obal z papíru, ale trubičky už se v perníkové chaloupce dělají týden každý podvečer, takže určitě na vánoční svátky i kytička dostane svůj dárek.

Pěkný den.


Gastro týden

14. listopadu 2011 v 6:30 | Natty

Vaříme se žabičkou...


o víkendu bylo krásné počasí a určitě jsme si všichni užili krásné procházky, ale také dobrého jídla.
Uvařit dobrou "mňamku" je výsada každé šikovné ženy a tak si po celý týden trochu zavaříme a jak jinak u "žabičky", také trochu zalumpačíme.

Každý den od pondělí do pátku dám jeden recept v podobě obrázku a na vás bude,
napsat CO ŽABIČKA UVAŘILA ?

Na každý obrázek můžete odpovídat po celý týden.

V pondělí uvaříme ???

Houskový knedlík.


Co si uvaříme v úterý ???

Černý kuba.


1. KROUPY 4. SUŠENÉ HOUBY A NEZAPOMENEME VODU

Co si dáme ve středu ???

Vyber správný druh masa,
k němu přílohu a zeleninu podle uvedených surovin.

Bramborový knedlík, králík na slanině, sladké zelí.




Ve čtvrtek si zamlsáme ???

Palačinky.

A v pátek ???

Dáme si lehký oběd a malinký dezert - meníčko za 2 body Mrkající

Zapečený lilek, dušená rýže a mrkvový salát s jablkem a pomerančem.


Jablíčko v županu.


Soutěž je ukončena.

Kdo si rád hraje a rád se směje,

tak si pojďte společně zalumpačit.



Jablíčka v županu

13. listopadu 2011 v 11:54 | Natty |  Ovoce

Nedělní "pošušňáníčko"...


Po dobrém obědě a procházce určitě přijde k chuti nějaká dobrůtka a tak si dnes dáme "jablíčka v županu".

Suroviny: těsto - 125 g hladké mouky, 125 g tuku, 1 žloutek, 1 lžíce rumu / jablíčka, rozinky, mandle, oříšky, sušené brusinky, vejce na potření


...jablíčka naplníme a zabalíme...


...hotová "mňamka"...

Postup: Nejprve si uděláme těsto, smícháme všechny suroviny a odložíme. Jablíčka okrájíme ze slupek, které použijeme na čaj. Vykrojíme jadřince a do otvoru dáme směs oříšků, brusinek, rozinek. Jablíčkům seřízneme spodky do roviny. Těsto rozválíme a vykrojíme čtverce dle velikosti jablíček. Na každý čtverec dáme na střed jablíčko, které lehce podsypeme strouhánkou, rohy spojíme a celé potřeme rozšlehaným vejcem. Ze zbytku těsta uděláme lístečky, přiložíme na jablíčka, potřeme a dáme dvě mandličky na ozdobu. Pečeme na 200°. Hotové pocukrujeme.

Sluníčkovou neděli.


Vzpomínka

12. listopadu 2011 v 18:56 | Natty |  Deníček

Pro krásu se trpí...


krásné poutní místo, které je předmětem dnešních "toulek Vysočinou" ve mě vyvolává vzpomínky.
První zářijový týden se zde koná pouť, patří k těm hojně navštěvovaným a tak před léty mě sem pozval i můj tehdy ještě "hoch".
Jako každá dívka jsem chtěla být co nejhezčí a tak jsem si koupila nové střevíčky. Byla tenkrát móda kulatých špiček s páskem přes nárt. Byly béžové barvy a ladily mi k sukýnce, kterou jsem měla sotva pod zadeček, rovných 40 cm.
Problém nastal již v prodejně, neboť neměli mojí velikost číslo 4, ale jen 3,5. No co, však se třeba vytáhnou, pomyslila jsem si a celá šťastná si nesla domů krabici se střevíčky. Když přišla očekávaná sobota, nastrojila jsem se a šla na "rande".
Na místo jsme jeli autobusem, vystoupili a pomalu se vydali na poutní místo. Ušli jsme několik metrů a já cítila, že jsou střevíčky poněkud těsnější, ale nebylo to tak hrozné. Jenže jsem tenkrát netušila, že zde nebudeme jen odpoledne, ale i na taneční zábavu. Uteklo několik hodin a já už cítila, že mám nohy jako ve "svěráku".
Když se blížila hodina, kdy jsme měli jít na "tanečky", už jsem nemohla udělat ani krok. Každý krok byl pro mě nesmírné utrpení a tak místo tanečků jsme skončili v "sudu".
Ne, nebyli jsme v pivovaru, ale v pěkném zařízeném sudu, který nabízeli jako ubytování turistům.
Noc jsme prožili krásnou, bez bot, které jsem už nikdy nevzala na nohy.
Domů jsem jela "bosky" a se svým "hochem" jsem prožila "první a poslední bolest".
Za měsíc jsme se stali manželi a na pouťovou příhodu a krásné zážitky s úsměvem vzpomínáme.


Listopadové toulky - 2

12. listopadu 2011 v 7:36 | Natty

Naše setkání minulý víkend bylo v Kalištích...

které jsou nejen Mahlerovým rodištěm, ale jsou také považovány za střed Mahlerovy turistické stezky.
Dnes se vydáme z Kališť po "zelené" do obce, jejíž dominantou je jeden z nejstarších klášterů v České republice a byl zařazen jako národní kulturní památka vedle klenotů jako jsou Pražský hrad, Karlštejn nebo poutní kostel na Zelené Hoře.


1. Jak dlouhá je Mahlerova stezka ?
2. Jak se jmenuje obec, kde stojí klášter ?
3. Kdy byl klášter založen ?
4. Kdy byl klášter zařazen mezi kulturní památky ?
5. Co a kde je "Kocanda" ?

Legenda vypráví - vojsko knížete Soběslava I. přitáhlo do těchto míst, aby vyhnalo nepřítele české země. Před střetnutím kníže poklekl a přísahal, že pokud zvítězí, založí na tomto místě klášter. Knížecí slib zachycuje freska v klášteře, kde je vyobrazen Soběslav I. společně s biskupem Ottou.

Věřím, že i dnešní procházka bude zajímavá
a společně se sejdeme "Na Kocandě"Mrkající

Pěkný víkend a příjemnou zábavu.







Pozvánka a křížovka

11. listopadu 2011 v 18:39 | Natty

Utekl moc pěkný sluníčkový den a zítra nás čeká opět výlet Vysočinou.

Tak si večer připravte boty, hůlky, batůžek a nějaké drobné na občerstvení.



Pro ty z vás, kdo se nezúčastníte a máte rádi křížovky,

tak je tu jedna pro potěšení a ........??? Mrkající


Naše paměť

10. listopadu 2011 v 23:54 | Natty |  Zdraví

Pro co jsem to šla...


tak tuhle situaci zná asi každá z nás. Vařím, chci přidat něco z lednice, dojdu k ní a najednou nevím, co jsem chtěla. Chvíli stojím a přemýšlím a ne si vzpomenout. Vrátím se tedy na původní místo a po chvíli jdu opět k lednici a už vím.
Docela normální výpadek paměti.

Naše paměť je nejzajímavější a zároveň nejdůležitější schopnost mozku.
Stejně jako naše tělo, tak i mozek stárne a tak se projevují tyto postupné "výpadky" paměti. Není to nic nepřirozeného a nemusíme mít obavy, že máme nějakou nemoc.

Nejlepší prevencí a podporou proti stárnutí mozku je trénování a procvičování.
Určitě bychom neměli jen sedět u TV a nečinně koukat, tím svůj mozek doslova zabijíme. Lepší je číst, ať už noviny, časopisy nebo knihy. Rozvíjíme tím svojí fantazii a ukládáme do mozku informace. Vyzkoušejte si někdy večer přečíst krátký článek a ráno si ho zkusit vybavit. Pokud to dokážete, pak je vaše paměť ještě "mladá".

Různé kvízy, soutěže, tajenky, hádanky a pod. jsou pro zdraví paměti doslova elixír.
A pak také komunikace. Lidé, kteří se scházejí a vyprávějí své zážitky, obohacují nejen svojí paměť, ale také duševní stránku, navozuje se tím příjemný pocit sdílení a radosti.

Když se k tomu přidá ještě zdravá strava,
ve které jsou zastoupeny látky podporující mozek /ořechy, ryby, listová zelenina/ a také přiměřený pohyb, tak jsme pro svojí paměť udělali tu nejlepší službu.


A - lepenka, B - dědina, C - číslovka
1 - mužské jméno, 2 - tajenka, 3 - zkratka Adam Suk ml.

Pěkný podzimní den.