Vítejte a těším se na Vás.


Zelená příšerka

24. října 2011 v 11:57 | Natty |  Zelenina

Brokolice - pokladnice zdraví



Před pár lety jsme jeli k dceři do Prahy na návštěvu potěšit se se "zlatíčky".
Jak už to bývá, každý se snaží návštěvu pohostit tím nejlepším co má. U nás Čechů to bývá řízek a salát, nebo svíčková, pečená husička nebo kachnička, domácí knedlíky, koláč nebo alespoň buchty.
Když přišel čas oběda, zasedli jsme společně s dětmi k prostřenému stolu a čekali, co dobrého nám hostitelka připraví.
Po chvíli před nás postavila krásně nazdobený talíř a já zkušeným okem "kuchařky" obhlídla složení. Kopeček baby karotky, růžičky květáku, ale co je to divně zelený, co vypadá jako květák přelitý zelenou barvou ?
V koutečku u "zeleninové zahrádky" se krčily kuličky brambor a středem leželo kuřecí prsíčko upravené na přírodní způsob.
Sláva, alespoň kus masa, neboť ta "zelená potvora" co tam ležela na mém talíři mě teda vůbec nelákala. Nicméně jsem ochutnala a musím poctivě přiznat, že jsem byla hodně zklamaná.
Co to je, ptám se své dcery. Ale mami, to je přece brokolice, je nesmírně zdravá a je to sestra květáku. Hm, pomyslela jsem si, ani květák není můj favorit a to mám zeleninu moc ráda.
Když jsme se loučili s dětmi, dávno jsem na tu "zelenou" potvůrku zapomněla.
Pak přišel zlom v našem životě, tatínek onemocněl obávanou nemocí a tak jsem začala hledat pomoc. Co na nemoc, které se všichni tolik obáváme ?
Všude na mě vyskakovala ona "zelená příšerka" - jménem brokolice. Nastudovalo jsem všechno, co brokolice obsahuje a na co pomáhá, koupila pytlík mražené a jela za tatínkem s doporučením, ať si denně dává alespoň jednu růžičku do polévky.
Nebudu zastírat, že nemoc tatínka přemohla a ani brokolice nepomohla.
Přesto jsem na ní nezanevřela a zařadila jí do svého jídelníčku.
Nejprve pár růžiček do polévky, později napařenou jako přílohu, v dalších receptech jako nákyp, brokolicové placičky a musím nyní říci, že nám brokolice nejen chutná, ale je pravidelnou zeleninou v našem jídelníčku.

Suroviny: Hlavička brokolice, 1 vejce, 100 g šunky, trochu strouhánky, sůl, pepř, hladká mouka s paprikou, olej


Postup: Brokolici rozeberme na růžičky a 5 minut povaříme. Vodu si necháme na polévku nebo vypijeme, jsou v ní cenné minerály z brokolice. Brokolici rozmačkáme, přidáme vejce, šunku na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme strouhánku. Vytvarujeme placičky, které obalíme v mouce smíchané se sladkou paprikou. Usmažíme na oleji a necháme odsát přebytečný tuk na ubrousku.

Příloha: Bramborová kaše, zelenina

Nyní je brokolice k dostání čerstvá

za velmi přijatelnou cenu

a tak jí můžeme zařazovat do jídelníčku co nejčastěji.




 


Aktuální články

Reklama