Vítejte a těším se na Vás.


Nedělní hádanka

2. října 2011 v 7:31 | Natty

Po obědě se žabička chystá na trnky....


cestu ale také lemují krásně červené jeřabiny
a protože "žabička" miluje všechny podzimní plody a snaží se z nich udělat zásobičky na zimu,
ráda by si udělala jeřabinovou marmeládu nebo třeba pro "žabáčka" jeřabinkuMrkající

Jak ale pozná, že je jeřabina jedlá nebo ptačí ?


Kdo z vás ˇ"žabičce" poradí ,
dostane pěkný barevný diplomek,
a později třeba recept na koláček namazaný jeřabinovou marmeládouMrkající

Příjemnou zábavu

a těším se na odpovědi do 22. hodiny.

 


Komentáře

1 Hanka Hanka | Web | 2. října 2011 v 8:26 | Reagovat

Žabička to pozná podle chuti nebo podle listů. Vyšlechtěné jeřabiny mají příjemnou sladkokyselou chuť a listy jsou zhruba do poloviny hladké a od poloviny zoubkovaté. Ptačí jařabiny jsou hrozně trpké a listy jsou celé zoubkovaté.
Příjemnou slunečnou neděli a bohatý úlovek. :-)

2 Margarita Margarita | Web | 2. října 2011 v 8:44 | Reagovat

„Paničko, proč ty jeřabiny trháte? Chcete se otrávit?“ Ale kdepak. Chci jen nasát všechny barvy podzimu, zásobit se řádnou dávkou céčka a nakonec třeba odehnat pár nežádoucích bytostí. Tohle jeřabiny totiž dokážou.
Je to jeřabinka červená jedlá.
Nejedlá jeřabina má velmi trpkou chuť a tak se vám sevře pusa a rychle ji vyplivnete, kdežto jedlá je nakyslá až nasládlá. Z takovéto ochutnávky se vám nic nestane, nejedlé jeřabiny nejsou jedovaté, jen při požití ve velkém množství mohou způsobit mírnou otravu, takže se nemusíte obávat. :-D
Krásnou neděli žabičko, nevím co si chtěla, ještě ti můžu přidat recept na marmeládu. :-D

3 Iva Iva | 2. října 2011 v 17:56 | Reagovat

Ahoj Naděnko, matně tuším, že plody jedlého jeřábu jsou oranžové a ptačího červené. :-)

4 Otavínka Otavínka | Web | 2. října 2011 v 18:39 | Reagovat

Milá Nattynko, ty na obrázku jsou jedlé. Moje maminka říkala, že se to pozná podle chuti, každoročně jsme pro ně jezdili do jejího rodiště a měly nasládlou chuť, kdežto ptačí byly trpké. Taky se to pozná podle listu. Je-li list zoubkovaný do poloviny je plod jedlý, pokud je celý zoubkatý je ptačí. Bylo to moc dobré a u nás se to podávalo ke zvěřině. Dobrou noc. :-)

5 Jarmila Jarmila | Web | 2. října 2011 v 19:33 | Reagovat

Natty, řekla bych, že jeřabiny jedlé mají listy zoubkované jen do poloviny. Nejedlé je mají zoubkované celé. :-)
Přeji hezký večer. :-)

6 Natty Natty | 2. října 2011 v 22:19 | Reagovat

Děvčata, všem vám děkuji za komentáře a správná odpověď - jeřáb ptačí má listy vroubkované po celém obvodu, jeřáb šlechtěný /vhodný ke konzumaci/ má listy vroubkované jen do poloviny listů v horní části. Gratuluji vám a přeji pohodový nový týden - pěkné sny ;-)  :-D

7 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 3. října 2011 v 0:35 | Reagovat

Jé Natty buď ráda, že jsem ti tentokrát neradila. Řekla bych netrhat já je neznám! :-D Děvčatům gratuluji. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama