Vítejte a těším se na Vás.


Kysané zelí

11. října 2011 v 16:10 | Natty |  Zelenina

Podzim a zelíčko…


zelí je další vynikající podzimní zelenina, kterou bychom měli zařadit co nejčastěji do svého jídelníčku. Výborné je jak syrové, tak kysané, na jehož naložení je právě vhodný čas.
15 kg zelí se dá nyní koupit za 100 Kč a to je nejlevnější investice do vlastního zdraví.
Vybírejme zelí pěkně zelené, tuhé s kuželovým tvarem. Světlé a kulaté hlávky jsou ke krátkodobé spotřebě, pokud je naložíme, zelí je přiliš měkké.

Kysané zelí obsahuje…
Vitamín C, kterého je v kysaném zelí více než v čerstvém. Vitamíny skupiny B, vitamín K, E a provitamín A, kyselinu listovou, minerály - draslík, železo, vápník, zinek a selen Tolik důležitou vlákninu, bílkoviny a další důležité látky, které vznikají při procesu kysání a chrání tělo před rakovinou prsu, plic, jater a tlustého střeva.

Co kysané zelí dokáže…
Především posiluje imunitu, působí protizánětlivě, zlepšuje krvetvorbu, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak, vynikající při redukčních dietách, očišťuje organismus od škodlivin, odstraňuje zácpu, hojí hemoroidy, zelná šťáva pomáhá při potížích se žaludečními vředy.

Zelí můžeme naložit do soudku nebo do sklenic. Já nakládám do sedmičkových sklenic, je to tak akorát pro naší spotřebu a je opravdu moc dobré.

Suroviny: 15 kg zelí, 150 g soli, 20 g kmínu, 150 g cibule, jablíčko nebo kopr


Postup: Zelí zbavíme ošklivých listů, rozkrojíme na čtvrtky a vykrájíme košťály, které dáme králíkům, abychom měli i zdravé masoMrkající, na kruhadle zelí nakrouháme na jemné nudličky, přidáme sůl, kmín a cibuli a dobře promícháme. Vyvařené sklenice naplníme a snažíme se co nejvíce zelíčko rukou natlačit. Naplníme až po okraj, navrch dáme kolečko jablíčka nebo snítku kopru a zavíčkujeme. Postavíme na plech a necháme asi 3 týdny kysat. Po vykysání sklenice uložíme do sklepa a můžeme se těšit na kachničku se zelím.Mrkající

Poznámka: Podle pana Fukčarinka je možno přidat několik kuliček pepře, což je asi super a možná by neškodila i petržel a česnek, že Marti S vyplazeným jazykem



 


Aktuální články

Reklama