Vítejte a těším se na Vás.


Pstruh v sýrové těstíčku

8. září 2011 v 5:45 | Natty |  Ryby

Jak si ulovit oběd…

"Babi, pojď půjdeme k nám na rybníček na ryby". "Lukášku, ale nemáme prut." "Ale máme, mám ho u babičky Aleny, tak se pro něj stavíme".
A tak se stalo, děda nám na kompostu nachytal žížaly, já si udělala chlebové kuličky, na svačinu jsme dali do košíčku nektarinky a vyrazili.
Cesta k rybníčku je asi dva km, vzali jsme to kolem nových vilek, prohlédli zahrady, domečky a šupajdili k rybníčku. Lukášek s maminkou se stavili k druhé babičce pro prut a já, dědík a Adélka s Roníčkem jsme pospíchali k rybníku. To se ví, mě už "vzala lovecká vášeň", alespoň vím, po kom je můj syn tak vášnivý rybář.
Rybníček je oplocen a ve výběhu jsou tři krásné ovečky. Když jsme dorazili, chtěli jsme si ovečky pohladit, ale ty mršky nechtěly vylézt ze svého přístřešku.
Nevadí, sedli jsme si na lavičku u rybníku a čekali na prut. Za chvíli Lukášek s maminkou dorazili a já už chystala žížalu. Navlíknout na háček, odklopit naviják a hod. Žížala letí do půl rybníčka, překlopím naviják, stahuji vlasec a podávám Lukáškovi, aby hlídal splávek.
Netrvalo ani pět minut a splávek sjel pod vodu. "Babíííí, už bere", volal Lukášek. Přiskočila jsem, sekla a už vidím jak se prut ohýbá do oblouku. Pomalu rybu navádím ke břehu a už vidíme zlatý odlesk na hladině. Pstruh jak malovaný a pěkný macek.
Děti byly nadšené, ještě jsme chytili kapra a jednoho lína a protože se začaly honit mraky, sbalili jsme "nádobíčko" a vydali se domů. Nesli jsme jen pstruha, kapříka i lína jsem pustili zpět do vody.

Úlovek na talíři...

Suroviny: Čerstvě chycený pstruh, 1 vejce, hladká mouka, 100 g 30% eidam, trochu mléka, sůl, koření na ryby, hrst celerové natě, olej, petrželka, citrón.


Postup: Vykuchaného pstruha zbavíme hlavy a ploutviček, důkladně omyjeme a osušíme. Celého osolíme a do dutiny vložíme snítku petrželky. V mističce rozšleháme vajíčko, přidáme hladkou mouku, sůl, koření na ryby, celerovou nať nakrájenou nadrobno a nastrouhaný sýr. Vypracujeme těstíčko, pokud je hustější, přidáme trochu mléka. Pstruha obalíme a usmažíme na oleji. Přebytečný tuk odsajeme na ubrousku.
Příloha: Pařené brambory a okurkový salát.





 


Aktuální články

Reklama