Vítejte a těším se na Vás.


Knedlíky s uzeným a sladké zelí

16. září 2011 v 5:06 | Natty |  Různé

Hlávkové zelí...

zelí stejně jako kapusta patří k nejlepší podzimní zelenině a proto má pro naše zdraví velký přínos.
Obsahuje vitamin C, vitamín E, vitamín B, vitamin K, niacin, karoten, kyselinu listovou.

Pravidelná konzumace hlávkového zelí je pro lidské zdraví velmi prospěšná.
Zelí aktivuje metabolizmus sacharidů, posiluje imunitní systém, povzbuzuje krvetvorbu, aktivuje okysličování buněk, stimuluje pigmentaci pokožky a vlasů, podněcuje růst buněk a podporuje redukci hmotnosti. Také stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci, uklidňuje nervy a uvolňuje napětí. Podporuje zdravý spánek a zvyšuje odolnost vůči stresu.

Knedlíky se zelím patří k české klasice, ale i plněné uzeným masem jsou výborné.

Suroviny: 4 větší brambory, vajíčko, sůl, hrubá mouka, uzené maso, půl hlávky zelí, kmín, ocet, cukr, 2 větší cibule a olej.


Postup: Brambory uvaříme, nastrouháme, přidáme vajíčko a sůl, hrubou mouku a vypracujeme těsto. Vyválíme si váleček, nakrájíme na stejné kousky a naplníme nakrájenými kostičkami uzeného. Zabalíme a uvaříme.
Zelí nakrájíme na proužky, osolíme, okmínujeme, zalijeme vodou a dáme vařit. Uvařené zelí dochutíme, solí, cukrem a octem.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, kterou dochutíme knedlíky se zelím.

Malá sklenička piva tuto dobrotu doladí.


 


Aktuální články

Reklama