Vítejte a těším se na Vás.


Jablečný ocet

12. září 2011 v 6:17 | Natty |  Ovoce

Lék na všechno a pro každého…


na zahradě máme spousty jablíček a tak si můžeme udělat zdravý jablečný ocet.
Je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Očišťuje organismus, snižuje cholesterol v krvi, má antibakteriální účinky, urychluje zažívání, podporuje srážlivost krve, tvorbu červených krvinek a prospívá našim cévám.

Jablečný ocet pomáhá…
Při redukci váhy, poruchách trávení, chřipce a nachlazení, bolesti hlavy, na křečové žíly, zánět močových cest, posiluje svaly a nervovou soustavu a kožní nemoci.

Užíváme…
Hubnutí: 2 deci vody, 2 lžičky jablečného octa, 1 lžička medu. Pijeme 3 x denně po jídle.
Vysoký krevní tlak: 2 - 3 lžíce po jídle.
Bolesti v krku: ¼ vlažné vody, 5 lžic octa a několikrát denně kloktáme.
Koupel na uvolnění: ½ l octa přidáme do teplé koupele a relaxujeme 20 minut.
Jemná pleť: 6 lžic octa dáme do ½ litru vlažné vody, namočíme žínku a přiložíme na 15 minut na obličej.
Pro srdíčko: 2 lžíce medu a octa si dáme před spaním.

Preventivně můžeme užívat po celý rok 2 lžičky jablečného octa pro zdraví a vitalitu.

Suroviny: 1 kg jablíček, 2 litry vody, 150 g cukru.


Postup: Jablíčka omyjeme, odstopkujeme a celá včetně jádřinců a slupek nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhaná jablíčka dáme do 4 litrové sklenice, přidáme vodu a cukr a převážeme plátýnkem. Postavíme na světlé místo na 10 dnů a 2 x denně promícháme. Potom přecedíme přes čisté plátýnko, šťávu nalijeme zpět do čisté sklenice a na 5 týdnů dáme přikryté plátýnkem dozrát.
Na povrchu se utvoří povlak, který se nesmí porušit !!!
Po dozrání přecedíme do vyvařených lahví a můžeme používat. Kdo chce skladovat delší dobu, může sterilovat 15 minut při 70 - 80 °C.

Pěkný nový týden.


 


Aktuální články

Reklama