Vítejte a těším se na Vás.


Září 2011

Jablečné řezy

30. září 2011 v 11:53 | Natty |  Koláče
Suroviny: 400 g hladké mouky, 250 g tuku, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 10 lžic mléka, 6 jablek, cukr, skořici, rozinky a pudink.


Postup: Do mouky nakrájíme tuk, přidáme vajíčko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a mléko, vypracujeme těsto. Těsto si rozdělíme na dva díly a vyválíme placku na velikost plechu. Na plech s pečícím papírem položíme první placku, na ní dáme nastrouhaná jablíčka, posypeme pudinkem, cukrem, rozinkami a skořicí. Přikryjeme druhou plackou a kraje po obvodu důkladně přimáčkneme. Povrch propícháme vidličkou a pečeme na 180° do růžova.
Hotové pocukrujeme.

Kotlety s hráškem

30. září 2011 v 11:53 | Natty |  Maso

Podzim a luštěniny...


Hrách, čočka, fazole, cizrna, sója obsahují vysoký podíl bílkovin, cenné vitamíny a minerály a hlavně vlákninu, kterou potřebujeme pro správné zažívání a vyměšování.

Suroviny: vepřové kotlety, sůl, pepř, červená paprika, olej, mražený hrášek, plátkový sýr


...dáme zapéct do trouby...


Postup: Kotlety naklepeme, okraje nařízneme, aby se nekroutily. Osolíme, opepříme a po obou stranách opečeme. Na opečené kotlety dáme hrášek, přikryjeme plátkem sýra a dáme roztavit do mikrovlnné trouby. Kotletky naskládáme do pekáčku, podlijeme výpekem z kotlet a dáme na 20 minut zapéct do trouby.

Příloha: Pečené brambory s pažitkou a rajče



Králíček vypráví

30. září 2011 v 5:58 | Natty |  Deníček

A je posledního září...

s kytičkami se babička už pochlubila a tak zbýváme ještě my, chlupatí kluci, kteří jsme se narodili jako třetí mamince Lízince a tatínkovi Ferdovi.
Však jsme také po nich namícháni, akorát nevím, po kom jsem já - bílý králíček.
Slyšel jsem babičku, jak říkala, že ve všech třech vrzích byli hnědí králíčci po tátovi a černí po mamince, ale také v každém takoví běloušci jako jsem já.


..no, ale co, stejně jsem krásný, mám bílý kožíšek a červená očička...


...no jo, tenhle je po tatínkovi Ferdovi, jakoby mu z oka vypadl...


...no a tenhle je zase po mamince, celý černý...


...no a vidíte, i když jsme každý jiný, stejně se máme rádi...


...no a tohle jsou moji strýcové, ti se narodili před námi a už jim jsou čtyři měsíce...

Nám budou čtyři měsíce akorát na štědrý den, však babička s dědou včera uklidili pěkně voňavé seno, tak si v zimě pochutnáme.
Sluníčko krásně hřálo a my babičku a dědu pozorovali, jak se ohání s hráběmi, také jim pomáhali Lukášek s Adélkou.Lukášek skákal do hotové kupky a babička se smála na celé kolo, asi by si také ráda skočila.
No aby ne, když je "žabička".Smějící se

Pěkný poslední zářijový den.


Krasaveček s křížkem

28. září 2011 v 6:31 | Natty |  Deníček

Bylo krásné odpoledne...

sedíme po obědě na terase, popíjíme kafíčko a najednou mi oči sklouzly na zeď chaloupky. Sedí tam ohromný pavouk. Vyskočím a běžím do chaloupky pro foťák. Takového krasavečka si musím zvěčnit. Vždyť jsem nikdy takového neviděla. Manžel povídá: "To je křižák jako vystřižený" a opravdu, při bližším ohledání vidím křížek na zádech toho tvorečka.
Nepatřím k ženám, které "ječí", když vidí pavouka, ne že bych ho chtěla v posteli, to určitě ne, ale na zdi mi teda rozhodně nevadí.
Pavouk přece znamená štěstí a peníze, tak je na venkovní zdi chaloupky vítán. Občas se stane, že nějakého pavoučka objevím i v chaloupce, většinou je to ten nohatý, myslím, že se jmenuje sekáč, tak ho vezmu na lopatku a vyhodím z okna, ale rozhodně neječím, ani nezabíjím.
Moje sousedka má na WC v rohu pavučinu s pavoukem a pěstuje si ho prý pro štěstí, pokud jí to štěstí přinese, tak proč ne. Smějící se


Dočetla jsem se, že právě tento pavouček umí ty překrásné pavučiny, které se nádherně třpytí v paprscích vycházejícího sluníčka.
Takže je to nejen krasavec, ale také umělec.Mrkající

Hodně štěstí.



Poprvé

27. září 2011 v 9:20 | Natty |  Deníček

Stává se ze mě medvěd brtník…

každý máme prý vnitřní hodiny a podle nich je nastaven náš biorytmus. Já jsem typický skřivan, ráno "hupky" rychle z postele, plná aktivity a večer, sotva se "smrkne", už usínám. jako "dřevo".
Jenže přišel podzim a mně se ty dva ptáčkové, skřivan a sova nějak smíchali dohromady. Večer jdu do pelíšku v devět a ráno vstávám v půl osmé a to se mi ještě nechce. Také komu by se chtělo, když nemusí, pelíšek je teploučky a nožka vystrčená zpod peřiny studí. A tak konečně, téměř po čtyřiceti letech vstávám s manželem stejně.
Dokonce on vylézá z pelíšku o chvíli dříve a roztahuje "firhaňky", jak říká jedna moje sousedka, která má o nich velmi dobrý přehled.
Všechno je v životě jednou poprvé…
a tak já se konečně dočkala dlouhého spánku a pocitu, kdy se nechce z pelíšku ven. Že je to pocit moc příjemný, to asi vám, kteří to znáte nemusím dlouze popisovat, ale pro mě to je milé zjištění a zároveň také poznání, že ty dvě hodinky rozdílu, kdy jsem vstávala dříve jsou znát, to co jsem dělala během nich, to musím dohnat během dopoledne.
Kromě běžných aktivit bych ráda také nakoukla na blog a ráda si s vámi popovídala, na což mi to ranní vstávání moc vyhovovalo, ale teď nějak nestíhám a tak se snad nebudete zlobit, když někdy nepřijdu, to se budu nejspíš vyhřívat v pelíšku a hrát si na "medvěda brtníka", který po probuzení rád líže med. A to doslova, však jsem si ho nadělala na podzimní a zimní časy dost a věřte, takový chlebíček namazaný medem a bílá kávička k snídani, no to je moc pěkný start do nového dne. Hned potom udělám dva půllitrové hrnky bylinkového čaje, nyní z bezu černého a to si s mým "medvědem" během dopoledne popijíme.
Ale dost povídání, musím vám ještě říci, že další jedno poprvé letos prožíváme …
vzhledem k tomu, že byl velice "mokrý rok", tak máme třetí sena, v sobotu jsme posekli a nyní sušíme, takže sotva trochu opadne rosa, rozházet kupky, potom rychle uvařit oběd, potom seno přehodit, za dvě hodinky znovu a navečer zase skopit.
Kdo to zná, tak ví, že to není žádná legrace a to potom člověk večer lehne, ani se nehne. Takže kdo se chce pěkně vyspat, tak nemusí žádné prášky nebo kapičky, ale pohyb na zdravém vzduchu, lehkou večeři a včas zalehnout do pelíšku a zaručuji, že bude spát jako dudek.

Sluníčkový den.



Plněná rajčata s bramboráčky

26. září 2011 v 12:35 | Natty |  Zelenina
Suroviny: rajčata, čerstvé houby, uzené maso, cibulka, olej, sýr, brambory, sůl, polohrubá mouka, česnek, majoránka a olej na smažení.


...rajčata naplníme směsí...


...posypeme sýrem a dáme péct...


...hotový oběd...

Postup: Na oleji zpěníme cibulku, přidáme houby a uzené maso nakrájené na kostičky a restujeme. Z rajčat seřízneme vršky, lžičkou vydlabeme vnitřek a vše nakrájíme a přidáme do směsi. Osolíme a 5 minut dusíme.
Pekáček lehce pokapeme olejem, naskládáme rajčátka a naplníme směsí. Navrch dáme strouhaný sýr a dáme péct na 200°na 30 minut.
2 - 3 brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a společně se zbylou směsí rozmixujeme. Přidáme 2 - 3 lžíce mouky a 2 stružky česneku, lžičku majoránky. Na tuku upečeme slabé bramboráčky.

Příloha: zelenina

Levné, rychlé a dobré Smějící se


Pozdrav je slušnost

26. září 2011 v 11:41 | Natty |  Deníček

Pozdrav Pán Bůh, aneb bába pitomá…

krásné nedělní odpoledne, sedáme na kola a vyjíždíme na hřbitov za rodiči s kytičkou žlutých cinií. Cesta nebyla moc příjemná, neboť byl velký provoz, v nedaleké obci byla pouť a tak auto míjelo auto. Po dvou kilometrech jsme odbočili na vedlejší silnici, která vede ke hřbitovu.
Cesta je do kopce a tak jsem slezla, neboť cestu lemují břízky a tak jsem zvědavě nakukovala, zda tam nebude čekat kozák nebo křemenáč. A opravdu, za chvíli už se ukázala hnědá hlavička a pod další břízou další a další.
Nepříjemný pocit z hlavní silnice se rozplynul a my si s manželem vykračovali krásnou podzimní krajinou.
Břízky skončily a cesta se přehoupla do rovinky a tak jsem nasedla na kolo a jedu, aniž jsem si uvědomila, že jsem na levé straně. Kouknu a proti jedou cyklisté, rychle jsem odbočila na svojí stranu. Když jsme se míjeli, usmála se a kývla na pozdrav a pokračovala ve svém směru.
Najednou slyším nějaký křik za mými zády a slyším manžela, jak cosi volá. Zastavím a manžel povídá: "Tak si bába pitomá", povídala ta druhá té první na kole. "Tak jsem zavolal něco o slušnosti", pozdravit neumí, ale nadávat, to by jim šlo.
Místo hezkého nedělního "pozdravu" jsem si vykoledovala označení "bába pitomá" od ženy, zcela určitě starší než jsem já.
Doby, kdy lidé v neděli chodili svátečně oblečeni a zdravili se smeknutím klobouku a božím pozdravem je už minulost, která se těžko vrátí. A tak si pomalu musíme zvykat, že se potkáváme, nezdravíme a jakmile je nějaká příležitost, tak si nadáváme … je to smutné, ale je to tak.
A proto je na nás, "bábách pitomých", abychom alespoň svoje děti a vnoučata učily, že pozdrav je základní slušnost člověka a když se přidá ještě úsměv a několik milých slov, tak se jim půjde životem snadněji a veseleji a nad hlupáky se budou umět povznést…


Pěkný den.


Kokosová roláda

25. září 2011 v 17:32 | Natty |  Cukroví
Suroviny: 4 vejce, 4 lžíce cukru, 4 lžíce polohrubé mouky, 100 g másla, 100 g cukru, 1 lžička kakaa, 250 ml mléka, 2 lžíce hrubé mouky, kokos.


Postup: Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh, potom přimícháme 4 žloutky, 4 lžíce cukru, 4 lžíce mouky a lehce vypracujeme těsto. Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180° asi 10 minut.
Náplň: V mléce uvaříme 2 lžíce hrubé mouky na hustou kaši a necháme vychladit. Máslo, cukr, kakao a kokos /dle chuti/ vyšleháme do pěny a postupně zašleháme vychladlou kaši.
Upečené těsto položíme na navlhčenou utěrku, potřeme náplní a srolujeme. Náplní potřeme i povrch, posypeme kokosem a dozdobíme ovocem.

Uvaříme kafíčko a mlsámeSmějící se



Králík na smetaně

25. září 2011 v 17:29 | Natty |  Maso
Suroviny: králík, špek, mrkev, celer, petržel, cibule, máslo, ocet, bobkový list, nové koření, celý pepř, zakysaná smetana, mouka na zahuštění, brusinky


Postup: Naporcovaného králíka prošpikujeme a osolíme.Položíme na pekáček, přidáme 2 velké mrkve nakrájené na kolečka, jednu střední petržel a 1/4 celeru, 1 větší cibuli na kolečka, 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček celého pepře a lehce zakápneme octem. Přikryjeme alobalem a dáme na noc do lednice. Druhý den přidáme kousky másla, malinko podlijeme a upečeme. Upečené maso vyndáme, koření vyberme a zeleninu propasírujeme přes síto nebo rozmixujeme. Přidáme 1/4 l mléka, přivedeme k varu a zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě. Ochutíme lžící cukru a lžící octa. Do hotové omáčky přidáme 200 ml zakysané smetany a zamícháme.

Příloha: hrníčkové knedlíky a lžička brusinek.


Správné dvojice

25. září 2011 v 9:32 | Natty

Nastal podzim...


žabička má toto barevné období plné plodů moc ráda a tak si nasbírala do košíčku lístečky, plody a na jaře nasušila květy a teď se jí to nějak celé pomíchalo a neví, co k čemu patří.

Pomůžete žabičce a setřídíte správně dvojice ?

Komu se podaří správně setřídit dvojice,
pro toho žabička jako odměnu připraví hezký podzimní diplomek.

Odpovědi zapisujte ve tvaru: A 5, B 7...






















Odpovídat můžete do neděle do 24. hodiny.

Přeji vám příjemnou zábavu a sluníčkovou neděli.


KOMENTÁŘE - NK

24. září 2011 v 9:42 | Natty |  Dárečky













Kouzlo lesa

23. září 2011 v 5:17 | Natty |  Deníček

Houbařská romance...


ticho, vůně, čistý vzduch, tráva, mech, jehličí, šišky a probleskující paprsky slunce,
to je kouzlo lesa z 21. září odpoledne.





















Pěkný první podzimní den.


Bolest zad

22. září 2011 v 5:35 | Natty |  Zdraví

Nejen nachlazení a chřipka …

Na podzim se zhoršují také chronické nemoci a jednou z nečastější je bolest zad.
Až 80% dospělé populace se s touto bolestí setkává.

Bolest zad je odpověď na naší fyzickou a psychickou zátěž...
Více než fyzické zatížení je zatížení psychické - každodenní starosti. Problémy spojené se zaměstnáním, manželský nesoulad, strach ze stárnutí, nemoc - to všechno vyvolává zvýšené napětí svalů a pokud žijeme ve stresu dlouhodobě, objevují se bolestivé potíže. Nejdříve se dostavuje únava, později ztuhnutí šíje a bolesti bederní části zad. Nejvíce tímto trpí lidé se sedavým a stresujícím zaměstnáním, lidé se špatnou fyzikou kondicí, nadváhou a nedostatkem pohybu.

Na druhou stranu bolestmi trpí lidé...
kteří se přetěžují fyzickou prací nebo sportem. Dochází k zablokování páteře a tím bolestem. Dále s postupujícím věkem dochází k degeneraci páteře a dochází ke změnám, osteoporóza, neurologické potíže, nádory a metastázy z nádorů jiných orgánů. Rovněž bolesti souvisí s gynekologickými potížemi, známe bolesti zad při menstruaci. Bolesti zad můžeme pociťovat i při onemocnění srdce v oblasti hrudní páteře. Chronická bolest je často spojena s úzkostí a depresí.

Nepodceňujme bolest…
Nejprve se zamysleme nad životním stylem, zda máme dostatek pohybu nebo naopak dostatek odpočinku, zda se příliš nestresujeme, nemáme nadváhu, nemáme jednostranné zatížení v zaměstnání a pokud je vše v pořádku a přesto trpíme bolestí, tak je čas navštívit lékaře. Bohužel většinou se každá bolest léčí analgetiky bez odhalení příčiny. Nadbytek léků proti bolesti poškozuje zažívací trakt a tak k bolestem zad se přidává další onemocnění. Lékař by měl zajistit taková vyšetření, aby se odhalila příčina bolesti a vyloučilo závažné onemocnění. Podle stanovené diagnózy zahájit léčbu, především klidový režim a vhodnou rehabilitaci.

Rehabilitační cvičení …
je nejúspěšnější léčba při bolestech zad, dále vhodné oblékání, dostatek tepla, velký přínos mají masáže a doplnění vitamínů a minerálů v podobě ovoce a zeleniny.


Jak bolesti předcházet…
vyvarovat se stresu, zařadit dostatek přirozeného pohybu, dostatečně odpočívat, zdravě se stravovat, omezit nebo vypustit sportovní aktivitu, která nadměrně zatěžuje organismus a rozhodnout se, zda budeme bolest léčit pomocí léků nebo změnou zdravého životního stylu.

Jak si pomoci sami…
Pokud nás záda začala bolet, dopřejme si 4 týdny kopřivou kúru, kdy popíjíme 3 x denně šálek čaje, krční, hrudní nebo bederní část "zateplíme", nebojme se dát kolem těla teplou šálu, rovněž teplé ponožky na nohy i když se nám zdá, že je teplo.
Po kopřivové kúře zařaďme na 14 dnů čaj z čerstvého zázvoru, krásně prohřeje organismus a uvolní spasmy, tím ustoupí bolest. A poprosme partnera, aby nás krásně před spaním namasíroval, stačí jemné hlazení teplou rukou kolem páteře a když si na ruce dá olejíček s příjemnou vůní, prospěje masáž našim zádům, ale i kvalitnímu spánku.



Podzim a zdraví

21. září 2011 v 3:55 | Natty |  Zdraví

Září se blíží ke konci a na dveře klepe podzimní čas...

pokud jsme svoje tělo udržovali v dobré kondici v předchozím období, můžeme si vychutnat i podzimní čas ve zdraví a dobré kondici.
Ne však všichni jsme na tom stejně, právě podzimní čas prověří sílu našeho imunitního sytému. Změna počasí, výkyvy teplot, nedostatek vitamínů, nedostatek pohybu, špatná nálada, to vše nahrává bacilům a virům, kteří "vyhledávají" oslabené jedince. Proto je třeba se "vyladit" do pohody a nedat těm "mrškám" šanci.

Podzim potřebuje sladké…
nikoli však čokolády, dortíky apod. sladkosti, ale v podobě sacharidů z obilovin, ovoce a zeleniny. Zeleninu hlavně kořenovou - mrkev, petržel a celer. Dále si dopřejme dýni a červené zelí, červenou řepu a také zeleninové šťávy z těchto druhů. Z ovoce upřednostňujme jablka, hrušky, švestky a zařazujme také marmelády a povidla do svého jídelníčku.

Ráno trochu bylinek…
po probuzení můžeme zařadit bylinkové čaje, které nastartují dobré zažívání, například pampelišku nebo zeměžluč, posílí naše trávení, které v právě v podzimním, ale i jarním období trpí nejčastěji.

Imunitní systém můžeme posílit i přírodními doplňky…
třeba šťávou z rakytníku, která obsahuje hodně vitamínu C, dále zařadíme pitný režim se šípkovým čajem, moji oblíbenou česnečku do hrníčku / 2 stroužky česneku vylisujeme do hrnečku, zalijeme vroucí vodou, přidáme špetku polévkového koření a trochu majoránky/ a popíjíme.

Celkově bychom měli v podzimním čase upravit svůj jídelníček…
měli bychom více zařadit teplých pokrmů, přidat opět polévku, pokud jsme jí během letního období vynechávali, neboť jsme stravu doplňovali více zeleninovými saláty, zařadíme do jídelníčku celozrnné obilniny, rýži a také luštěniny, které doplníme bylinkami a kořením. Také přidáme do jídelníčku ořechy, které dodají dostatek energie a posílí i náš mozek. Obilné kaše s dušeným ovocem, sušené ovoce, skořice a rozinky, jsou také velmi vhodné potraviny podzimního období.

Pokud už nás přepadne nachlazení...
odlehčeme jídelníček a pijme hodně teplého čaje z černého bezu nebo lipového květu, zapotíme se a nemoc rychleji ustoupí. Proti zahlenění můžeme popíjet čaj z mateřídoušky nebo podbělu.

A pokud na nás přijdou "podzimní chmury"...
přidejme dostatek ovoce a zeleniny, zařaďme ryby, ořechy, celozrnné výrobky, kupme si B - komplex, večer uvařme meduňkový čaj, oslaďme medem a zabalme se do teplé deky.

Zapalme si svíčku a v klidu relaxujme.


Den a noc

20. září 2011 v 7:12 | Natty |  Zdraví

Pravidelnost nebo stereotyp…


všechno v našem životě by mělo mít nějaký řád. Pokud se nám podaří život uspořádat do určitých pravidel, bude se nám žít i v této uspěchané a stresy nabité době mnohem lépe.


Spánek je pro nás druhá nejdůležitější doba z celého dne, neboť spánek nás nastartuje na další den. Ve spánku dojde k uklidnění, obnově nových buněk, všechny orgány jsou odpočaté a připraveny ke startu. Je jedno, kolik hodin spíme, někomu stačí 4 hodinky a je svěží, jiný potřebuje 8 a více, aby se cítil dobře. Důležitější je pravidelnost, s jakou svému tělu spánek dopřáváme. Vůbec nejdůležitější je hodina, kdy chodíme spát. Nejhorší co můžeme svému organismu dělat, je nepravidelnost, jednou v devět večer, jindy o půlnoci a tím svoje tělo vystresujeme a spánkový režim je poškozen. Dochází k nespavosti, bolestem hlavy, oslabení imunity a dalším nepříjemných stavům. Dost často to mají lidé, kteří pracují na směny. Tito lidé nejčastěji dohání spánek v době víkendu nebo volna. Tito lidé, kteří trpí nepravidelností spánku a potažmo všech dalších životních situací mají celkově oslabenou imunitu a jsou náchylnější k různým nemocem.


Po spánku přichází další velmi důležitá pravidelnost a to je vyměšování. Odpočaté tělo se chce hned po probuzení zbavit všech škodlivin, které tělo už nepotřebuje a tak pravidelná ranní stolice a močení je také ukazatel dobrého zdraví. Kdo má problém se stolicí, měl by už večer před spánkem "naordinovat" svému mozku, že ráno je třeba zbavit se nepotřebného a pomoci mu tím nejen psychicky, ale třeba i mističkou švestkového kompotu. Pokud to uděláme několikrát za sebou, stoprocentně se výsledek dostaví. Navíc to má své kladné výhody i po stránce hygieny, neboť po ranní sprše víme, že už nás nemůže "potřeba" přepadnou např. v hustém provozu na dálnici. Takže stejně jako hodina spánku, dá se naplánovat i hodina vyměšování.


Úplně nejdůležitější pravidelnost z celého dne je ranní snídaně. Kdo se naučí ráno snídat a odcházet do zaměstnání nebo jiné činnosti s bříškem dobře nasyceným, ten dělá svému tělu tu nejlepší službu a dodává start na celý den. Opět, stejně jako nepravidelnost ve spánkovém režimu, tak i nepravidelnost v jídle se podepisuje nepříznivě na našem zdravotním stavu. Vůbec nejhorší je celý den nejíst a potom se večer, po příchodu domů "naládovat" a ještě ponocovat u TV. Takže se naučme jíst pravidelně 3 - 5 krát denně a zrovna tak i dodržovat pitný režim. Vše se nám vrátí v podobě dobrého zdraví a také dobré nálady.


Pokud žijeme v partnerském vztahu, i pravidelnost v sexuální oblasti je velmi důležitá a prospívá nejen našemu zdraví, ale i vzájemné spokojenosti a upevnění svazku.


Pohyb a zase pohyb, tak to je pravidlo, které bychom měli zařadit do svého pravidelného denního režimu a stejně jako se pěkně ráno nasnídáme, tak bychom si měli udělat čas na pravidelnou procházku nebo jinou sportovní aktivitu. Pohyb na zdravém vzduchu nám nejen okysličí celý organismus, ale i "vyčistí" hlavu od všedních starostí a naplní dušičku štěstím a spokojeností. A věřte, že v této velice stresové době, kdy je nedostatek peněz, pracovních míst, vysoká nemocnost, nejistota ve všech oblastech našeho života, je potřeba dušičku moc a moc hladit, abychom nemuseli navštěvovat ve zvýšené míře odborníky na psychické poruchy.


A tím se dostávám k poslední pravidelnosti, kterou bychom neměli zanedbávat a to jsou preventivní prohlídky u lékaře, na které máme nárok a které jsou velkým přínosem pro naše zdraví. Podle věku si dopřejme tento "luxus", na který jsme si celý život platili a věřte, že vždy je lepší mít jistotu, že jsme zdraví, než strach z nemoci, která nás může kdykoli postihnout.
A tak dnes jedu k zubaři na prevenci, neboť raději dvakrát za rok otevřu ústa a nechám se prohlédnout, než bych si nechala zuby vrtat, trhat a nebo nasadit zuby třetí…

Pravidelnost je tím nejlepším režimem našeho života,

přináší určitou jistotu a pocit spokojenosti.



Z chaloupky

19. září 2011 v 5:38 | Natty |  Deníček

Skončil nádherný víkend...


v chaloupce bylo opět veselo, sjely se děti a užívali jsme si hezké společné chvíle.
Sluníčko krásně hřálo, hráli jsme všechny možné hry, grilovali, vypili nějakou štamprdličku a slupli všechno, co jsem pro svoje děti a vnoučátka přichystala.
Na chaloupce se začíná nádherně barvit přísavník a tak jsem odpoledne učila děti dělat růžičky z barevných lístků. Musím říci, že byly velice šikovné a brzy tu "lístečkovou techniku" zvládly na jedničku.
A tak na tento krásný víkend máme hezkou podzimní vzpomínku, děti si odvezly domů krásnou kytici na stůl, mně osázely pletený košíček a společně jsme na dveře chaloupky ozdobili věneček pletený z papíru, který mi bude připomínat hezké chvilky, které jsme společně prožili.



...osázený košíček od dětí...


...Lukášek s věnečkem...


...věneček už zdobí ...

Krásný nový týden.



Přáníčka - osobní

17. září 2011 v 6:23 Dárečky



...od Margaritky - Hanky...


...od Milánka...


...od Hanky - Otavínky...
...od Ivanky...


...od Jiřinky...


...od Hanky - stránky..



Milá oslavenkyně Nattynko !
Jelikož ses narodila ve vlivu květinky, která nejen
krásně voní, ale svým charakterem dodává i kouzlo
osobnosti zcela jedinečné - je Tvoje poslání léčivé.
Smysl života vidíš v pomoci druhým nejen v rodině,
u přátel a též v širším společenství. Velkou předností
je, že Ti byly dány do vínku tvůrčí schopnosti, díky
jimž dokážeš kladně působit na lidi. Jsi obdařena
uměním léčitelství a vším, co pomáhá vytvářet dobrou
náladu a upevňovat zdraví.
Přeji Ti jen to nejlepší, ať se Ti daří vše, co si přeješ!
Otavínka alias Hanka


...od Hanky - Otavínky...


...od Milánka...


...od Hanky - obrázky...


...od Hanky - Margaritky...


--- od Jarmilky ...


...od Hanky...


... od Margaritky...


...od Ivušky...

...od Hanky...


...od Hanky...

...od Marušky...


...od Hanky...


...od Vierky...


...od Hanky - Otavínky...


...od Jarmilky...


...od Milánka...

Jiřiny

16. září 2011 v 5:32 | Natty |  Duše



Krásný víkend.


Knedlíky s uzeným a sladké zelí

16. září 2011 v 5:06 | Natty |  Různé

Hlávkové zelí...

zelí stejně jako kapusta patří k nejlepší podzimní zelenině a proto má pro naše zdraví velký přínos.
Obsahuje vitamin C, vitamín E, vitamín B, vitamin K, niacin, karoten, kyselinu listovou.

Pravidelná konzumace hlávkového zelí je pro lidské zdraví velmi prospěšná.
Zelí aktivuje metabolizmus sacharidů, posiluje imunitní systém, povzbuzuje krvetvorbu, aktivuje okysličování buněk, stimuluje pigmentaci pokožky a vlasů, podněcuje růst buněk a podporuje redukci hmotnosti. Také stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci, uklidňuje nervy a uvolňuje napětí. Podporuje zdravý spánek a zvyšuje odolnost vůči stresu.

Knedlíky se zelím patří k české klasice, ale i plněné uzeným masem jsou výborné.

Suroviny: 4 větší brambory, vajíčko, sůl, hrubá mouka, uzené maso, půl hlávky zelí, kmín, ocet, cukr, 2 větší cibule a olej.


Postup: Brambory uvaříme, nastrouháme, přidáme vajíčko a sůl, hrubou mouku a vypracujeme těsto. Vyválíme si váleček, nakrájíme na stejné kousky a naplníme nakrájenými kostičkami uzeného. Zabalíme a uvaříme.
Zelí nakrájíme na proužky, osolíme, okmínujeme, zalijeme vodou a dáme vařit. Uvařené zelí dochutíme, solí, cukrem a octem.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, kterou dochutíme knedlíky se zelím.

Malá sklenička piva tuto dobrotu doladí.



Dušený králík s kapustou

15. září 2011 v 12:00 | Natty |  Maso

Hlávková kapusta...

tato podzimní zelenina má vysoký obsah vitaminů C, B, K a E a minerálů fosfor, vápník, železo a selen a velmi příznivé účinky na naše zdraví.
Snižuje hladinu cholesterolu, pozitivně ovlivňuje játra, střeva a žaludek, pomáhá při ekzémech, kožních problémech a pálení žáhy, příznivě ovlivňuje srdce, cévy a imunitní systém.

Suroviny: 2 stehna z králíka, 100 g slaniny, 1 velká cibule, 200 g kapusty, sůl, pepř, sladká paprika a lžíce polohrubé mouky na zahuštění.


Postup: Maso vykostíme a nakrájíme na kostičky. V tlakovém hrnci rozškvaříme slaninu nakrájenou na malé kostičky a zpěníme cibulku. Maso orestujeme, přidáme kapustu nakrájenou na nudličky, sůl, pepř, sladkou papriku, hrneček vody a dusíme 30 minut. Dušené maso zahustíme moukou rozkvedlanou v troše vody.

Příloha: Vařené těstoviny

Lehké a dietní jídlo.


Už se blíží

14. září 2011 v 6:34 | Natty |  Zdraví

Podzim je za dveřmi…

poslední hřejivé paprsky hladí naší tvář a za pár dnů se rok přehoupne do třetího ročního období.
Zelená v přírodě se začne halit do barevného kabátku ve zlatých odstínech. S podzimem přichází kromě změny barev v přírodě také méně sluníčka, sychravé dny, nízké teploty, ubývá denní světlo a to vše má vliv na náš organismus.
Někteří lidé mají špatnou náladu, mohou se dostavit i podzimní deprese. Většinou se však jedná o špatnou náladu, jsme více unaveni, trpíme změnami nálad, ztrácíme celkový zájem, objevují se poruchy spánku.

Jak bojovat proti podzimní náladě…
Nedostatek sluníčka nahraďme pestrými barvami kolem sebe, nešetřeme světlem, ale naopak, rozsviťme kolem sebe lampičky, svíčky.
Domov prozařme teplými barvami v podobě doplňků, podzimní výzdobu z přírody, do váziček dejme barevné kytičky a i naše oblečení nalaďme do teplých barev.
Pokud se cítíme unaveni, choďme brzy spát nebo si dopřejme, pokud máme možnost hodinku spánku i během dne.
Vyhněme se samotě, snažme se udržovat kontakt s přáteli, navštěvovat společenské události a i když je doma v teplíčku nejlépe, přesto udržujme komunikaci, třeba i přes PC. Nezapomeňme se také teple oblékat, neboť právě podzim nahrává nemocem z nachlazení. Rozhodně si také dopřejme každodenní procházku alespoň 30 minut, prospěje našemu duševnímu i fyzickému zdraví.
A velmi důležitý je také jídelníček, právě jídlo může prospět ke zlepšení naší nálady. Je čas zaměnit letní saláty za podzimní zeleninu, mrkev, petržel, celer, zelí, kapustu, brokolici, červenou řepu a kvalitní brambory. Dále zařaďme do jídelníčku libové maso, ryby, oříšky, luštěniny a další potraviny, které mají nyní dobu zralosti.

Těšme se i na toto krásné období

a najděme si na něm právě to pozitivní, krásně barevnou přírodu, kterou můžeme při svých procházkách vnímat a naplňovat tělo i duši pozitivním myšlením.


Zlaté světlo

13. září 2011 v 6:33 Duše





Jablečný ocet

12. září 2011 v 6:17 | Natty |  Ovoce

Lék na všechno a pro každého…


na zahradě máme spousty jablíček a tak si můžeme udělat zdravý jablečný ocet.
Je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Očišťuje organismus, snižuje cholesterol v krvi, má antibakteriální účinky, urychluje zažívání, podporuje srážlivost krve, tvorbu červených krvinek a prospívá našim cévám.

Jablečný ocet pomáhá…
Při redukci váhy, poruchách trávení, chřipce a nachlazení, bolesti hlavy, na křečové žíly, zánět močových cest, posiluje svaly a nervovou soustavu a kožní nemoci.

Užíváme…
Hubnutí: 2 deci vody, 2 lžičky jablečného octa, 1 lžička medu. Pijeme 3 x denně po jídle.
Vysoký krevní tlak: 2 - 3 lžíce po jídle.
Bolesti v krku: ¼ vlažné vody, 5 lžic octa a několikrát denně kloktáme.
Koupel na uvolnění: ½ l octa přidáme do teplé koupele a relaxujeme 20 minut.
Jemná pleť: 6 lžic octa dáme do ½ litru vlažné vody, namočíme žínku a přiložíme na 15 minut na obličej.
Pro srdíčko: 2 lžíce medu a octa si dáme před spaním.

Preventivně můžeme užívat po celý rok 2 lžičky jablečného octa pro zdraví a vitalitu.

Suroviny: 1 kg jablíček, 2 litry vody, 150 g cukru.


Postup: Jablíčka omyjeme, odstopkujeme a celá včetně jádřinců a slupek nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhaná jablíčka dáme do 4 litrové sklenice, přidáme vodu a cukr a převážeme plátýnkem. Postavíme na světlé místo na 10 dnů a 2 x denně promícháme. Potom přecedíme přes čisté plátýnko, šťávu nalijeme zpět do čisté sklenice a na 5 týdnů dáme přikryté plátýnkem dozrát.
Na povrchu se utvoří povlak, který se nesmí porušit !!!
Po dozrání přecedíme do vyvařených lahví a můžeme používat. Kdo chce skladovat delší dobu, může sterilovat 15 minut při 70 - 80 °C.

Pěkný nový týden.



Řezy s bezinkovou marmeládou

11. září 2011 v 6:50 | Natty |  Cukroví

Na neděli ke kafíčku...


Suroviny: 4 vejce, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce cukru.
Náplň: Bezinková marmeláda, šlehačka, zakysaná smetana, lžíce cukru, granko.


Postup: Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh, do něj zašleháme žloutky a potom mouku promíchanou s cukrem. Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180° asi 10 minut.
Hotový piškot podélně rozdělíme na 3 díly. Vyšleháme šlehačku, přidáme do ní zakysanou smetanu oslazenou cukrem. Spodní díl natřeme marmeládou a hotovou náplní, přiložíme druhý díl, opakujeme, navrch položíme třetí díl a celé potřeme zbytkem náplně. Posypeme grankem a vidličkou uděláme ozdobu. Dáme na 2 hodiny do lednice. Uvaříme kafíčko a pak už si pochutnáváme.


Selen pro srdíčko

10. září 2011 v 6:15 | Natty |  Zdraví

Minerál zdraví a mládí...


selen je jeden z nejdůležitějších stopových prvků,
dokáže chránit až před 80 druhy nemocí, které vznikají jako následek působení volných radikálů.
Selen chrání naše srdce tím, že snižuje tvorbu krevních sraženin a tím zabraňuje vzniku srdečních a mozkových příhod /infarkt, mozková mrtvice/
Dále upravuje cholesterol v krvi a rovněž pomáhá při srdečních arytmiích a vysokému krevnímu tlaku. Preventivně před jednou z nejobávanějších nemocí - rakovinou, je selen velkým pomocníkem.

Co konzumovat, abychom měli dostatek selenu ...


Celozrnné pečivo, cibuli, citrusy, drůbež, fazole, chřest, hnědou rýži, kukuřici, máslo, oříšky, ryby, vnitřnosti a jablečný ocet.


Jedním z nejbohatších zdrojů selenu...
para ořechy a ledvinky.

Pokud není naše strava plnohodnotná, můžeme si selen koupit jako doplněk stravy v lékárně a tím si zvýšit kvalitu života a značně prodloužit život.



Pěkný víkend.


Hroznové víno

9. září 2011 v 6:12 | Natty |  Ovoce

Pro zdraví a krásu...


další dobrotou nastávajícího podzimu je hroznové víno.
Právě v této době má v sobě nejvíce zdraví prospěšných látek a tak bychom měli svému tělu dopřát co nejvíce těchto sladkých kuliček. Jedno, zda zelených nebo modrých, oboje mají spoustu vitamínů a minerálů prospěšných pro naše tělo. Nejvíce je zastoupen provitamín A a vitamín C a E. Vitamín B6 je také hojně obsažen v hroznech.

Hroznové víno obsahuje velké množství draslíku, vápníku a hořčíku...
teda minerály, které výrazně podporují srdeční činnost. Pravidelná konzumace hroznového vína, hroznové šťávy a rozinek prospívá všem, kdož trpí srdečním onemocněním, vysokou srážlivostí krve, detoxikuje játra, ulehčuje cirkulaci krve. Hrozny jsou mírně projímavé a pomáhají při zácpě a čistí střevní trakt.

Hroznové víno obsahuje velké množství železa...
proto lidé, trpící anémií by měli hroznové víno a rozinky konzumovat co nejvíce.

Máme před sebou víkend...
a tak si můžeme zařadit 1 - 2 dny s hroznovým vínem, vyčistíme organismus, rozjasníme pleť a ubude i nějaké dečko.


...snídat můžeme celozrnný chléb s tvarohem...


...svačit hrozny s ořechy...


...obědvat kuřecí plátek zapečený s hrozny...


....odpoledne hrozny s jogurtem...

A večer ?

Večer si můžeme dát dvě deci bílého nebo červeného vína pro dobrou náladu a kvalitní spánek, ráno vstaneme svěží a krásné. Mrkající


Pstruh v sýrové těstíčku

8. září 2011 v 5:45 | Natty |  Ryby

Jak si ulovit oběd…

"Babi, pojď půjdeme k nám na rybníček na ryby". "Lukášku, ale nemáme prut." "Ale máme, mám ho u babičky Aleny, tak se pro něj stavíme".
A tak se stalo, děda nám na kompostu nachytal žížaly, já si udělala chlebové kuličky, na svačinu jsme dali do košíčku nektarinky a vyrazili.
Cesta k rybníčku je asi dva km, vzali jsme to kolem nových vilek, prohlédli zahrady, domečky a šupajdili k rybníčku. Lukášek s maminkou se stavili k druhé babičce pro prut a já, dědík a Adélka s Roníčkem jsme pospíchali k rybníku. To se ví, mě už "vzala lovecká vášeň", alespoň vím, po kom je můj syn tak vášnivý rybář.
Rybníček je oplocen a ve výběhu jsou tři krásné ovečky. Když jsme dorazili, chtěli jsme si ovečky pohladit, ale ty mršky nechtěly vylézt ze svého přístřešku.
Nevadí, sedli jsme si na lavičku u rybníku a čekali na prut. Za chvíli Lukášek s maminkou dorazili a já už chystala žížalu. Navlíknout na háček, odklopit naviják a hod. Žížala letí do půl rybníčka, překlopím naviják, stahuji vlasec a podávám Lukáškovi, aby hlídal splávek.
Netrvalo ani pět minut a splávek sjel pod vodu. "Babíííí, už bere", volal Lukášek. Přiskočila jsem, sekla a už vidím jak se prut ohýbá do oblouku. Pomalu rybu navádím ke břehu a už vidíme zlatý odlesk na hladině. Pstruh jak malovaný a pěkný macek.
Děti byly nadšené, ještě jsme chytili kapra a jednoho lína a protože se začaly honit mraky, sbalili jsme "nádobíčko" a vydali se domů. Nesli jsme jen pstruha, kapříka i lína jsem pustili zpět do vody.

Úlovek na talíři...

Suroviny: Čerstvě chycený pstruh, 1 vejce, hladká mouka, 100 g 30% eidam, trochu mléka, sůl, koření na ryby, hrst celerové natě, olej, petrželka, citrón.


Postup: Vykuchaného pstruha zbavíme hlavy a ploutviček, důkladně omyjeme a osušíme. Celého osolíme a do dutiny vložíme snítku petrželky. V mističce rozšleháme vajíčko, přidáme hladkou mouku, sůl, koření na ryby, celerovou nať nakrájenou nadrobno a nastrouhaný sýr. Vypracujeme těstíčko, pokud je hustější, přidáme trochu mléka. Pstruha obalíme a usmažíme na oleji. Přebytečný tuk odsajeme na ubrousku.
Příloha: Pařené brambory a okurkový salát.






Zrzeček cvičí

7. září 2011 v 5:58 | Natty |  Deníček

Božínku, to zas byl den...


do chaloupky přijela zlatíčka. Nacpali si bříška knedlíkama, já jsem teda loudil, ale když mi děti kousek daly, tak mi moc nechutnaly. To když mi dala babička maso z kuřecí polévky, to bylo jiné pošušňáníčko. To přece každý ví, že my, kocouři máme rádi maso.

Po obědě šli Lukášek s Adélkou odpočívat na sluníčko. Lehli si na deku a vyprávěli si zážitky ze školky a ze školy. Seděl jsem pod keříčkem a poslouchal. Lukášek vyprávěl, jak se přihlásil do kroužku angličtiny a tělocviku. Pak začal předvádět cviky a já vám teď ukážu, že i my kocouři to dokážeme...


...leh na bok a zvedat horní i dolní packy...


...leh na bok a protáhnout přední a zadní packy...


...leh na záda a předpažit...


...leh na záda a přitáhnout na větvičku...


...co říkáte, že to také umím...

Že je tělocvik zdravý, to my kocouři moc dobře víme, vždyť co my za celý den máme pohybu, než chytíme myšku. A nakonec se lidé od nás učí, neboť kočičí hřbet umíme moc dobře, pěkně vyhrbit záda, aby se protáhla páteř a záda nebolela.
Hm, to umíme a ani nechodíme do školky nebo školy.


Kynuté knedlíky se švestkami

6. září 2011 v 19:41 | Natty |  Různé
Suroviny: 500 g hrubé mouky, 1 vejce, 20 g droždí, 1/2 lžíce soli, 1 lžička cukru, 1/4 l mléka. Švestky, kakao, cukr a máslo.


Postup: Z uvedených surovin vypracujeme husté těsto. Těsto rozválíme na 1 cm vysokou placku a vykrájíme kolečka. Na každé položíme švestku a zabalíme. Zabalené knedlíky necháme na pomoučněném vále kynout 30 minut. Vaříme 5 minut, potom otočíme a vaříme dalších 5 minut. Hotové knedlíky vyndáme a hned propícháme špejlí, aby se nesrazily. Posypeme kakaem a cukrem, polijeme máslem.

Lukášek s Adélkou si pochutnali a odjeli spinkat domů s plnými bříšky Mrkající


Červená v chaloupce

5. září 2011 v 15:20 | Natty |  Deníček

Moje oblíbená...


je 5. září, nad chaloupkou se začíná zatahovat, sluníčko se schovalalo do kudrnatých peřinek mráčků a všechno kolem nějak posmutnělo.
Přesto pohled na kytičky mi dává radost a potěšení, tak honem foťáček do ruky a vyfotit ty moje červené krasavice, které září i když je venku šero.
Pojďte na návštěvu do perníkové chaloupky a projděte se mnou místečka, kde kvetou "červené"...



...na záhoně překrásná cínie...


...mezi okny chaloupky pnoucí růže...


...poupátko pnoucí růže...


...na okně u Roníčka primulky...


...kolem plotu růžička Adélka...


...hned vedle růžička Marcelka...


...pnoucí růžička u hrobečku Kellynky...


...růžová floxa na záhoně...


...gazánie nesměle rozevírá svou sukýnku...


...poslední gladiól nakukuje ze záhonu...


...surfinie na bidýlku...


...měsíční jahůdky, které sbíráme každé dva dny do pozdního podzimu...

To je konec procházky a doufám,

že i vás "červená" naladila do příjemné pohody a když si dáme ještě skleničku červeného, tak už nás čeká jen prima den.